MF DNES

Václav Klaus mladší chce první funkci v ODS

- Reportér MF DNES

Václav Klaus mladší se po úspěchu ve volbách do Sněmovny pokusí získat svoji první velkou politickou funkci ve straně, kterou zakládal jeho otec. Podle informací MF DNES by se příští týden rád stal prvním místopředs­edou pražské organizace ODS.

Dosavadní šéf pražských občanských demokratů Filip Humplík totiž po čtyřech letech ve funkci oznámil, že už ji nehodlá obhajovat, a za svého nejvhodněj­šího nástupce označil dosavadníh­o prvního místopředs­edu Tomáše Portlíka.

Tím se otevřel prostor pro Klause mladšího, který by si tak mohl vybudovat pozici před lednovým kongresem, na němž si ODS bude volit nové vedení. K místopředs­ednickým či předsednic­kým ambicím se Klaus nevyjádřil. Kandidatur­u na prvního místopředs­edu v Praze potvrdil.

„Rozhodl jsem se kandidovat na prvního místopředs­edu pražského regionu, protože chci promítnout obrovskou důvěru, kterou mi dali občané ve volbách, do fungování uvnitř strany,“sdělil Václav Klaus mladší.

Možnou kandidatur­u do vrcholných stranickýc­h funkcí na lednovém kongresu příliš komentovat nechtěl, ale ani ji úplně neodmítl. „Protože jsem zastáncem postupu odspodu, od řadových členů, chci nejdřív představit svoji vizi v rámci regionu, který je můj domácí a ve kterém jsem u voličů obstál,“podotkl s poukazem na to, že v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny získala ODS v Praze přes šestnáct procent hlasů, což bylo v rámci ODS zdaleka nejvíc.

Sám Klaus navíc ze třetího místa na kandidátce přeskákal na první příčku a získal téměř dvaadvacet tisíc preferenčn­ích hlasů – druhý nejvyšší počet ze všech kandidátů v celé zemi. Před ním byl v tomto ohledu pouze Andrej Babiš, který získal přes 48 tisíc hlasů.

Václav Klaus mladší už včera objížděl lokální sněmy občanských demokratů v některých obvodech a žádal tam o podporu. Jistotu nominace na pozici předsedy pražské ODS má z Prahy 6, která ho na začátku roku přijala do svých řad. Tamní občanští demokraté budou zasedat ve čtvrtek. Pokud by v pražských vnitrostra­nických volbách uspěl, mohlo by to pro něj znamenat povzbuzení před kongresem.

„Kdyby se stal regionální­m předsedou, nepochybně by to Václava Klause ve vnitrostra­nické struktuře posílilo. Pozice prvního místopředs­edy zase tak viditelná není. Takže může mít dva důvody,“konstatova­l místopředs­eda ODS Martin Kupka. „Zaprvé to může být snaha ujmout se větší odpovědnos­ti za dění v ODS. Zadruhé to může být budování pozice ve svém regionu před kongresem,“dodal.

„Nekolegiál­ní“Klaus

V ODS je totiž léta zvykem, že v nejužším vedení má každý z regionů maximálně jednoho zástupce. Prahu v posledních dvou letech zastupuje první místopředs­edkyně Alexandra Udženija. Pokud by Klaus skutečně pomýšlel na místo v předsednic­tvu strany, potřeboval by proti ní „vybojovat“nominaci od pražských občanských demokratů.

Lehké to Klaus mít nebude. Zatímco voliči na něj slyší, ve straně tak populární není. I proto, že z ní v roce 2008 odešel na protest proti tomu, že tehdejší premiér Mirek Topolánek souhlasil s klimatický­m balíčkem EU a přislíbil ratifikaci Lisabonské smlouvy.

U vedení ODS si příliš nepolepšil ani po volbách, kdy na rozdíl od slavících občanských demokratů v čele s Petrem Fialou prohlásil, že výsledek tak dobrý nebyl. „Velká politická strana jde z opozice do opozice. Někdo hodnotí jako vynikající, že jsme po čtyřech letech nejhorší vlády v polistopad­ové historii stoupli z osmi procent na jedenáct. Já si myslím, že to sice není žádný velký neúspěch, ale na bouchání šampaňským to také není,“řekl.

Předsedu Fialu to docela namíchlo. „Já jsem to prohlášení neslyšel, ale pokud takhle zaznělo, tak je mírně nekolegiál­ní,“reagoval.

Chci promítnout obrovskou důvěru, kterou mi dali občané ve volbách, do fungování uvnitř strany.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Václav Klaus dostal ve volbách skoro 22 tisíc preferenčn­ích hlasů.
Foto: Petr Topič, MAFRA Václav Klaus dostal ve volbách skoro 22 tisíc preferenčn­ích hlasů.
 ?? Petr Kolář ??
Petr Kolář

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia