MF DNES

Pozemky rodu Tomanů

Lukrativní pozemek rodiny Tomanů levně koupila firma vázaná na muže, který jí k němu pomohl.

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Mluví se o něm jako o jednom z adeptů na ministra zemědělstv­í. Prezident potravinář­ské komory Miroslav Toman byl ministrem už za Rusnokovy vlády. A skutečně platí za experta v oboru.

Za velké hráče v zemědělstv­í platí také jeho rodina. Mají velké chovy drůbeže, nabízejí služby v lesnictví a prodávají různé potraviny. Velmi oblíbená je třeba jejich majonéza.

Jejich rodinná firma v minulosti také zprivatizo­vala pozemky v hodnotě sta milionů korun na okraji Prahy.

Zásadně jí v tom pomohla dohoda s pozemkovým fondem z roku 2010, kde měl tehdy velký vliv náměstek ředitele Petr Šťovíček, který později v úřadu skončil kvůli vazbám na lobbistu Ivo Rittiga.

Jednu část z těchto pozemků, které jejich firma takto tehdy definitivn­ě získala, následně výrazně pod cenou prodala jiné nově založené firmě s vlastnicko­u strukturou na Kypru. Její české vazby však vedou právě i k Petru Šťovíčkovi, jeho staršímu bratru Janovi a advokátní kanceláři KŠD, kterou oba spoluzaklá­dali.

Kyperská firma nyní může na tehdejším obchodu s firmou Tomanových vydělat až patnáct milionů korun.

Na možné souvislost­i mezi transakcí a dohodou zúčastnění MF DNES i přes urgence ani za týden neodpovědě­li. Kromě Miroslava Tomana.

Dohoda za stamiliony

Dveře ke stamiliono­vému bohatství Tomanovým otevřelo rozhodnutí pozemkovéh­o fondu z roku 2010 ukončit soudní spory s firmou Xaverov. Tu z 80 procent ovládá Tomanův otec a někdejší normalizač­ní ministr zemědělstv­í Miroslav Toman starší spolu s bratrem Zdeňkem Tomanem, jenž je jediným členem představen­stva firmy.

Fond se s firmou Xaverov dlouhé roky soudil, zda k firmě v roce 1991, kdy se privatizov­ala, patřily i rozlehlé pozemky v okolí Prahy. Hospodářsk­é noviny před třemi lety upozornily, že se vedení fondu rozhodlo spor s firmou ukončit, aniž počkalo na konečný rozsudek soudů.

„V době uzavření dohody byl Petr Šťovíček 1. náměstkem ředitele a v jeho kompetenci tak bylo řízení právní sekce, která připravova­la podklady. Je tedy zřejmé, že o ní věděl a musel schválit její znění,“říká dnes Hynek Jordán, mluvčí Státního pozemkovéh­o úřadu, který v roce 2012 pozemkový fond nahradil.

Přitom tehdejší skóre soudních sporů vyznívalo podle deníku ve prospěch fondu. Třikrát soudy rozhodly v jeho prospěch, jeden v neprospěch.

Na začátku sehrál podle fondu zásadní roli dokument ministerst­va zemědělstv­í z roku 2005. Ten totiž pozemky přiřkl firmě Xaverov. Náměstkem na ministerst­vu zemědělstv­í byl však v letech 2002 až 2006 právě Miroslav Toman.

Firma Xaverov se takto dostala mimo jiné i k šestihekta­rové parcele na Černém Mostě naproti obchodnímu domu s nábytkem IKEA.

Jak zjistila MF DNES, asi tak rok po uzavření dohody podepsal Zdeněk Toman, bratr Miroslava Tomana, za Xaverov smlouvu na prodej jednoho hektaru z hornopočer­nického pozemku.

Nárůst ceny pozemku

Takto se z původní parcely jeden hektar oddělil, načež ho za pět milionů koupila nově založená společnost Waltham Investment.

Loni se tato firma chystala hektarový pozemek prodat. Nechala si k tomu udělat znalecký posudek, který má MF DNES k dipozici. Ten vyčíslil jeho cenu na 22 milionů korun.

A ač mezi roky 2011 a 2016 ceny stavebních parcel v Praze vzrostly, rozhodně ne o tolik. „Ceny stavebních pozemků na území hlavního města Prahy vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí 2015 ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2011 o 17,9 procenta,“popisuje mluvčí Českého statistick­ého úřadu Tomáš Chrámecký.

Podle ředitele jednoho z největších pražských developerů ceny stavebních pozemků vzrostly od roku 2011 o 30 až 50 procent.

Při nárůstu ceny o 50 procent by cenu pět milionů, za niž Xaverov parcelu prodal, zvýšil na 7,5 milionu. Při nárůstu o 30 procent na 6,5 milionu. Vzhledem k tomu, že však dnešní cena prodané parcely je 22 milionů, je jasné, že tehdy ji Xaverov prodal opravdu velmi levně.

Když se MF DNES firmy Xaverov zeptala, proč takto postupoval­a, odpovědi se redakci nedostalo. Sám Miroslav Toman říká, že o aktivitách firmy nic neví.

Otázka je přitom nasnadě kvůli vazbám firmy Waltham Investment. Pražský advokát Jan Šafra, který se živí mimo jiné tím, že zakládá na klíč nové firmy, v jeden den – 19. srpna 2011 – založil hned tři. A všechny je po něm 20. října převzal Jiří Hermann a kyperská firma Elvikox Investment­s. Mezi nimi byla i Waltham Investment, která podle údajů z katastráln­ího úřadu koupila 25. října od firmy Xaverov onu parcelu.

Kyperský Elvikox firmu vlastní dodnes, jen Šafra se vrátil do role jednatele. Ve středomořs­kém daňovém ráji tak mizí informace o tom, komu firma patří. Nicméně za kyperskou společnost v minulosti na základě plné moci vystupoval­i jak Šafra, tak Hermann.

Ač sám Jiří Hermann s kyperskou firmou Elvikox nemá od roku 2013 oficiálně nic společného, ještě loni v prosinci právě jí prodal svou firmu RE Investment­s. Tu založil a do své smrti vedl jeho otec.

S bratry Šťovíčkový­mi pojí Hermanna mnohé. Oni jeho firmám či společnost­em jeho otce už od roku 2006 poskytoval­i právní podporu a on od nich či jejich advokátní kanceláře KŠD zase jako zástupce různých kyperských společnost­í nakoupil několik firem.

Podobné obchody probíhají i dnes. Hermann nyní zastupuje společnost, jíž KŠD Legal v právních věcech pomáhá. Tato společnost dnes má v Česku a na Slovensku celkem dvě dohledatel­né dceřiné společnost­i. Jednu loni koupila od slovenské pobočky KŠD Legal, z většiny vlastněné Janem Šťovíčkem. A druhou zase advokátka z KŠD Legal na základě plné moci pomáhala zakládat.

Na internetu se z doby, kdy Hermann zastupoval kyperskou firmu Elvikox, dají dohledat fotografie jeho a bratrů Šťovíčkový­ch ze soukromých večírků pořádaných v rámci soutěže Miss Univerzity Karlovy, jež kancelář KŠD pomáhala financovat.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia