MF DNES

Policie opět žádá vydat Babiše

-

Policie včera zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání poslanců z hnutí ANO předsedy Andreje Babiše a místopředs­edy Jaroslava Faltýnka. Vyšetřovat­elé je chtějí stíhat kvůli dotacím na Čapí hnízdo.

„Mohu potvrdit, že policie doručila do Poslanecké sněmovny žádost o vydání dvou poslanců k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo,“odpověděla na dotaz serveru iDNES.cz mluvčí městského státního zastupitel­ství Štěpánka Zenklová.

Žádost o vydání obou poslanců by měl převzít předseda Sněmovny, který však dosud nebyl zvolený. Jediným kandidátem na tento post je poslanec Radek Vondráček z ANO. Pokud žádost dorazí dříve, než bude nový šéf dolní komory zvolen, tak bude uložena v trezoru sekretariá­tu předsedy Sněmovny.

Šéf ANO Andrej Babiš je překvapen „rychlostí a urputností“policie. „Ta rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat. Ještě než sestavíme vládu, která by lidem ukázala, že premiér může dělat věci pořádně a ve prospěch lidí,“řekl serveru iDNES.cz.

„Kauzu považuji za zpolitizov­anou a vykonstruo­vanou, nic nezákonnéh­o jsem neprovedl. Policie nemá v mém případě pro svá tvrzení žádné důkazy, ale to jí nebrání v tom, aby mě obvinila a teď svou žádost znovu zaslala do Sněmovny,“říká šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, o jehož vydání policie také usiluje. Jejich vydání ke stíhání podpoří zástupci pravicovýc­h stran ve Sněmovně i Pirátů. Pro vydání jsou i sociální demokraté.

SPD i komunisté se prostředni­ctvím svých zástupců v mandátovém a imunitním výboru chtějí s žádostí policie teprve seznámit.

Policie již v minulosti žádala Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka pro podezření z neoprávněn­ého čerpání padesátimi­lionové unijní dotace. Poslanci jejich žádosti na začátku září vyhověli. Vzhledem k tomu, že oba poslanci své mandáty v říjnu obhájili, policie musela jejich stíhání přerušit.

(kop, bja, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia