MF DNES

Kontroly dotací na kotle mají být přísnější

-

kolegyně Hana Aulická Jírovcová, sice bez výše „honoráře“, doplnila, proč ona zase dá práci bývalému poslanci Miroslavu Opálkovi. „Je to pracovitý člověk. Díky 16leté práci ve Sněmovně získal zkušenosti, které jsou k nezaplacen­í, a stal se i uznávaným expertem na pojistné systémy v ČR nejen mezi politiky, ale i odbornou veřejností.“

Kdo ze současných poslanců zaměstnává bývalé politiky, zjišťovala MF DNES u všech stran a hnutí, které se dostaly do Sněmovny. Ta jména asistentů zveřejňuje na svém webu v sekci, v níž se nacházejí vizitky jednotlivý­ch poslanců. Mnozí nově zvolení zákonodárc­i ale podle těchto informací ještě spolupraco­vníky nemají. Zaměstnává­ní bývalých poslanců se tak v současnost­i vzhledem k výsledku voleb týká zejména politiků ČSSD a KSČM.

Základní plat poslance činí 71 tisíc korun. K tomu každý dostává na asistenty

Kvůli množícím se podvodům s kotlíkovým­i dotacemi, na které v pondělí upozornila MF DNES, chce ministerst­vo životního prostředí rozšířit kontroly žadatelů. Teď se jich povinně prověřuje jen zhruba pět procent.

„Žádáme kraje, aby kontrolní vzorek rozšířily minimálně o ty žádosti, které podaly zprostředk­ovatelské firmy, jež jsou podezřelé z podvodů,“řekla mluvčí resortu Petra Roubíčková. „Zároveň upozorňuje­me zástupce krajů na typy podvodů, se kterými se potýkají jejich kolegové v jiných regionech, aby věděli, na co si mají dát pozor,“dodala.

MF DNES popsala případ ze středních Čech, kde zprostředk­ovatelé nabídli lidem, že jim zařídí dotace na výměnu starého kotle za nový – ekologický, přestože lidé žádný starý kotel neměli. Podvodníci zfalšovali dokumenty a dostali peníze. Při kontrole se na to přišlo.

V Ústeckém kraji policie již obvinila 27 lidí a jednatele firmy, která zájemcům vyřizovala žádosti o státní příspěvky. Firma údajně nadhodnoco­vala cenu kotle, aby získala maximální výši dotace. A žadatelům odpouštěla polovinu spoluúčast­i výměnou za smlouvu, v níž se lidé zavazovali, že „dohodí“dalšího zákazníka. Policisté míní, že to byla jen fiktivní dohoda, a kromě jednatele a firmy obvinili i zákazníky, kteří na nabídku kývli.

V jiných krajích lidé chtěli proplatit jiné kotle, než které koupili.

Ministerst­vo chce projekt kotlíkovýc­h dotací vyhodnotit a zvažuje, zda povinný pětiprocen­tní kontrolní vzorek v budoucnu zvýší.

Zástupci krajů tvrdí, že se na podezřelé zprostředk­ovatele zaměřili sami i bez požadavku ministerst­va. A někteří tvrdí, že už teď prověřují více zájemců, než musí. „Kontroluje­me pět procent žádostí a pět procent případů na místě, tedy každou desátou dotaci,“říká mluvčí Středočesk­ého kraje Helena Frintová. (art)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia