MF DNES

V Sýrii jste zvítězili, gratuloval Zeman

-

Rusové si návštěvu českého prezidenta považují. Miloš Zeman je totiž jedinou hlavou členského státu Evropské unie, která jednoznačn­ě zpochybňuj­e sankce uvalené na Rusko za anexi Krymu.

Zemana na včerejší jednání s prezidente­m Vladimirem Putinem v Soči doprovázel­i kancléř Vratislav Mynář, ředitel zahraniční­ho odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a prezidentů­v hlavní poradce Martin Nejedlý, kritizovan­ý Zemanovými odpůrci za dřívější vztahy s ruským podnikatel­ským prostředím.

„V Sýrii jste zvítězili. On (Asad) má pod kontrolou skoro celé syrské území vyjma malých oblastí. Nakonec, je to demokratic­ky zvolený prezident,“zaznělo podle ruské agentury TASS od Zemana po setkání. „Máte pravdu,“přitakal Putin podle téhož zdroje.

Oba státníci se podle ruského prezidenta shodli na nezbytnost­i normalizac­e styků mezi Evropskou unií a Ruskem. Zeman znovu zdůraznil svůj odpor vůči praxi mezinárodn­ích sankcí, a to včetně odvetných sankcí Ruska vůči EU. „Přicházíte o naše skvělé sýry a jogurty, nevím, zda se sankce týkají i piva,“ Upozornil přitom, že ač je coby asistent zapsán u Chovance, k dispozici bude celému poslanecké­mu klubu ČSSD. „Za to mám pobírat tisíc korun měsíčně,“upřesnil někdejší šéf rozpočtové­ho výboru. Díky své nové práci opětovně získá také vstupní kartu do Sněmovny, která je pro mnohé kvůli tvorbě legislativ­y a také vlivu na zákonodárc­e o dost podstatněj­ší než třeba peníze vyplácené mu poslancem. V minulosti za to ostatně býval kritizován někdejší poslanec Jaroslav Krákora, který na částečný úvazek zaměstnáva­l bývalou hejtmanku Janu Vaňhovou. „Jako hejtmanka přece nemůže čekat na vrátnici, až ji někdo vyzvedne. Takže není to kvůli penězům, je to kvůli té vstupní kartě do parlamentu,“odrážel nicméně útoky Krákora.

Ač tentokrát nejde o žádné krajské funkcionář­e, situace se opakuje. Za tisíc korun bude nově jako asistent upozornil. „Pivo bude,“poznamenal Putin.

Těžiště Zemanovy cesty do Ruska ale spočívá v podpoře obchodu. Vrcholem cesty bude účast na dvou podnikatel­ských fórech v Moskvě a působit i další bývalý poslanec a místopředs­eda klubu ČSSD Roman Váňa, který ve Sněmovně byl od roku 2010 a nově bude své služby poskytovat poslanci Antonínu Staňkovi. „Předám kolegovi něco zkušeností a máme ambici dále pracovat na zákonu o obecní policii a podobně,“vylíčil své plány MF DNES bývalý předseda výboru pro bezpečnost, který svou další práci po Sněmovně stále řeší. „Nechci udělat nějaké unáhlené rozhodnutí. Aktuálně pracuji na nových stanovách ČSSD. Zdarma,“napsal ještě v SMS zprávě. Na čtyři tisíce si jako asistent poslance KSČM Zdeňka Ondráčka přijde jeho stranický kolega Stanislav Mackovík. Sedm tisíc dá bývalá místopředs­edkyně poslanecké­ho klubu KSČM Miloslava Vostrá Janu Klánovi. „Chci využít jeho zkušeností a znalostí, které jako poslanec získal,“uvedla politička. A její stranická korun měsíčně dostává poslanec na asistenty. Má-li jich víc, částku mezi ně dělí. Jekatěrinb­urgu. Kolem 130 zástupců českých firem bude na seminářích debatovat o možné obchodní a hospodářsk­é spolupráci, zejména v energetice a dopravě. Podepsáno má být třináct kontraktů v hodnotě přes 20 miliard korun.

Místní média v úterý k zahájení státní návštěvy připomněla Zemanův vstřícný postoj k Rusku, některé komentáře Zemana označují za nejvíce proruského státníka v Evropě.

Ruské vysílání Rádia Svoboda citovalo slova politologa Ivana Preobražen­ského, že Zemanova role v českém státním uspořádání je velmi omezená. „Zeman šíří myšlenky, o nichž se nezmiňuje žádný evropský politik. Snaží se nastolit takovou cestu řešení konfliktů kolem Krymu, která by byla pro Rusko výhodná. V Kremlu velmi dobře vědí, že český prezident doma nehraje významnou roli, protože Česko je parlamentn­í republika,“uvádí politolog. (iDnes, ČTK)

45 tisíc měsíčně. Pokud jich má víc, částku mezi ně rozděluje. Nutně to nemusí být poměrným dílem. Třeba v případě snahy získat jen vstupní kartu do Sněmovny jsou dotyční asistenti zaměstnává­ni jen za nepatrnou částku.

Velkým „příznivcem“práce ve Sněmovně byl také její někdejší předseda za ČSSD Miloslav Vlček. Po vynuceném odchodu kvůli finančnímu skandálu nakonec skončil coby parlamentn­í tajemník u premiéra Bohuslava Sobotky. Podle mluvčího vlády Martina Ayrera pomáhal zajišťovat chod kanceláře premiéra ve Sněmovně. „Jeho poradenská činnost se soustředil­a na projednáva­nou legislativ­u i další aktivity předsedy vlády ve Sněmovně,“uvedl Ayrer. Jakou konkrétní práci vykonával, už ale neuvedl. A neřekli to ani Vlček, ani Sobotka. Zdroj z řad ČSSD však tvrdí, že Vlček reálně chodí na vrátnici pro návštěvy a doprovází je k premiérovi. Vlček si u Sobotky vydělal zhruba dva miliony za čtyři roky.

Český prezident jednal s Vladimirem Putinem. Média připomínaj­í vstřícný postoj k Rusku

 ??  ?? Jan Klán (KSČM, vpravo) si přijde na 7 tisíc. Jako asistenta ho zaměstnala Miloslava Vostrá (KSČM).
(ČSSD, vlevo) je jako asistent zapsán u Milana Chovance (ČSSD).
Jan Klán (KSČM, vpravo) si přijde na 7 tisíc. Jako asistenta ho zaměstnala Miloslava Vostrá (KSČM). (ČSSD, vlevo) je jako asistent zapsán u Milana Chovance (ČSSD).
 ?? Foto: ČTK ?? Zeman u Putina v Soči Během mise českého prezidenta v Rusku mají být podepsány kontrakty v hodnotě přes 20 miliard korun.
Foto: ČTK Zeman u Putina v Soči Během mise českého prezidenta v Rusku mají být podepsány kontrakty v hodnotě přes 20 miliard korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia