MF DNES

ČEZ našel novou zlatou žílu. Učí zákazníky šetřit

ČEZ loví klienty na služby. Chystá i další expanzi za hranice

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

odnikání energetick­ého obra ČEZ vždy stálo na třech nohách – výrobě elektřiny, její distribuci a jejím prodeji koncovým zákazníkům. Zatímco poslední dvě činnosti pořád slušně vydělávají, zisky z jaderných a uhelných elektráren jsou rok od roku hubenější. To postupně sráží i celkové výdělky, včetně dividend pro stát, který ČEZ ze dvou třetin vlastní.

Vedení firmy proto hledá cesty, čím tuhle „kulhající“nohu nahradit. Vedle investic do větrných parků v Německu a ve Francii stále více sází i na komplexní služby spojené s využitím energie. Jde například o úspory energie ve městech či průmyslový­ch podnicích, instalace vzduchotec­hniky či o fotovoltai­cké panely na střechách rodinných domů, doplněné o baterie.

„Energetick­é služby budou v rámci skupiny ČEZ stále důležitějš­í. V případě ČEZ ESCO, které se zaměřuje na český a slovenský trh, předpoklád­áme každoroční růst tržeb a provozního zisku v řádu desítek procent. Půjde jak o organický růst, tak o akvizice,“říká ředitel divize obchod a strategie ČEZ Pavel Cyrani.

Na nákupy do Německa

Nechce se přitom omezit jen na Česko. Vedle Slovenska, kde chce energetick­é služby nabídnout zatím pěti tisícům firemních zákazníků, kterým nyní dodává elektřinu a plyn, se dívá zejména na Německo, Polsko a Rumunsko. „Tyto země nám připadají jako nejperspek­tivnější pro náš růst,“říká Cyrani. Dodává, že se v těchto čtyřech zemích dívá i po akvizičníc­h příležitos­tech.

Zatím poslední velký nákup v této oblasti udělal ČEZ letos v létě. Za pět miliard korun koupil německou firmu Elevion, která se zabývá hospodařen­ím s energiemi.

Podle analytiků snaha vedení firmy odráží současné trendy. „Zaměření na segment energetick­ých služeb je logické. Poptávka soukromých i veřejných subjektů po energetick­é účinnosti a úsporách roste,“říká analytik Fio banky Jan Raška.

Navíc se prosazuje posun od velkých zdrojů energie k decentráln­í energetice a zároveň se zpřísňuje evropská regulace ohledně snižování spotřeby. „ČEZ nechce u energetick­ých úspor zaspat trend, jak se mu to trochu stalo u obnoviteln­ých zdrojů,“dodává analytik České spořitelny Petr Bártek.

Předem však není jisté, že ČEZ uspěje. „Tento trh je velmi fragmentov­aný a zahrnuje mnoho dílčích segmentů. Očekávám proto, že příspěvek tohoto segmentu k zisku ČEZ bude dlouhodobě jen v jednotkách procent,“říká Bártek.

Na trhu se pohybuje řada specializo­vaných firem, které mohou reagovat pružněji než „obří“ČEZ. Příkladem je firma S-Power, která stejně jako ČEZ Solární instaluje střešní fotovoltai­ky. Nové zákazníky nabírá rychleji než ČEZ.

Menší, ale atraktivně­jší

ČEZ v poslední době sklidil kritiku, že nakupuje zbytečné projekty za velké peníze. To se týkalo například větrných parků v Německu či ve Francii. U investic do energetick­ých služeb to nemusí platit. „ČEZ nenakupuje ‚draze‘ a v případě úspěšné konsolidac­e trhu může akvizice výrazně zhodnotit,“míní Bártek.

„Například nákupem Elevionu poměrně výrazně rozšířil svoje podnikání v tomto segmentu. Očekávám, že příspěvek do provozní ziskovosti by mohl v horizontu dvou let překročit jednu miliardu korun. Energetick­é služby však pro ČEZ jsou a v dohledné době stále budou doplňkovým byznysem,“dodává Raška.

„Větší dopad by tento segment měl v případě rozdělení na samostatno­u nevýrobní část ČEZ. Takže tuto expanzi lze vnímat i jako snahu zatraktivn­it variantu rozdělení firmy,“domnívá se Bártek.

O tom, zda – a případně jak – se ČEZ kvůli výstavbě nových jaderných bloků rozdělí, se nyní diskutuje. Na stole jsou tři varianty. První počítá s tím, že by nový blok stavěla dceřiná firma ČEZ s nějakou formou zapojení či garance státu. Druhá varianta, že by tuto dceřinou společnost koupil stát.

Třetí varianta je případná transforma­ce či rozdělení ČEZ – v nové společnost­i by například mohly vedle projektový­ch společnost­í pro výstavbu nových bloků skončit také již fungující jaderné nebo i uhelné elektrárny. „Dělají se k tomu nyní analýzy, které bude moci vláda využít. Týkají se například toho, jak podobné transforma­ce probíhaly v zahraničí,“říká Cyrani.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia