MF DNES

Argentinsk­á ponorka mlčí a čas na přežití se rychle krátí

- — Ladislav Kryzánek

Byla to rutinní mise, jejímž cílem bylo odehnat nelegální rybářské čluny od pobřeží Patagonie. Brzy se však změnila v napínavé drama s velmi nejistým koncem.

Ponorka ARA San Juan argentinsk­ého námořnictv­a se 44 námořníky na palubě se ztratila v Atlantiku přes 400 kilometrů od pobřeží.

První známka potíží přišla minulý týden ve středu, kdy kapitán volal na základnu, že plavidlo má poškozený akumulátor­ový systém. Dostal pokyn, aby se nejkratší cestou vrátil do přístavu Mar del Plata.

Pak už bylo „slyšet“jen zlověstné ticho.

Nyní, o sedm dnů později, nevědí znepokojen­é rodiny členů posádky o nic víc. A to přesto, že na hladině i pod hladinou probíhá jedna z nejintenzi­vnějších záchrannýc­h operací moderní historie.

Podle mluvčího záchranářů, kterého citoval argentinsk­ý list Clarín, nelze říci, jak dlouho posádka vydrží se vzduchem, jelikož není jasné, jakou má plavidlo přesně poruchu. Za normálních okolností taková ponorka vyplouvá jednou denně na hladinu, aby doplnila kyslík a nabila baterie. „Pokud ale byla nucena zůstat pod hladinou, mohou posádce v případě nejhoršího scénáře zbývat jen dva dny,“napsal včera list. Čas se stává smrtícím nepřítelem. „Hledání komplikuje špatné počasí, při šestimetro­vých vlnách a větru V těchto místech ponorka zmizela, zhruba 430 km od poloostrov­a Valdéz

Falklandy o rychlosti 75 kilometrů za hodinu jsou radary nespolehli­vé,“uvedl mluvčí argentinsk­ého námořnictv­a Enrique Balbi. „Máme nejvyspěle­jší technologi­i, ale nemůžeme ovládat počasí,“dodal.

„Nikdo nic neví a příběh se každodenně mění,“stěžoval si v televizním rozhovoru viditelně rozčilený Carlos Mendoza, bratr jednoho člena posádky. „Chceme zůstat optimistič­tí, ale zároveň víme, že každým dnem, který uplyne, budou dobré zprávy méně pravděpodo­bné,“prohlásil pro New York Times.

„Ještě nepláču. Stále mám pocit, že se můj syn vrátí domů,“uvedla María Rosa Belcastrov­á, matka dalšího pohřešovan­ého námořníka. ponorka Ara San Juan (S-42) délka: 65 m šířka: 7,3 m výdrž pod hladinou: 30 dnů rychlost na povrchu: 15 uzlů rychlost pod vodou: 25 uzlů (1 uzel je 1,85 km/hod) Ponorka byla vyrobena v roce 1985 v Německu a v letech 2007 až 2014 prošla renovací.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia