MF DNES

Ta země je puklá, ale je to pořád naše země

- Veronika Valíková češtinářka, blogerka a spisovatel­ka

Chodím po hlavní třídě u kina Dukla/ a moje zem je na dva díly puklá/ jeden je můj a ten druhý je cizí/ mizím…“Verše z posledního alba Jaromíra Nohavici pojmenováv­ají fakt, který si mnozí uvědomují od poslední prezidents­ké volby – že byl tímto aktem napříč Čechami, Moravou a Slezskem vykopán příkop, který rozdělil obyvatelst­vo na dva vyhraněné názorové proudy.

V zemích s většinovým volebním systémem jsou na toto dělení zvyklí, umějí si s následky poradit. U nás byla všelidová volba prezidenta prvním pokusem. Po rozdělujíc­í a ostré kampani mělo přijít zklidnění. Příkop měl být zaházen drny, které po sobě volební štáby házely. Místo drnů však někteří vzali do ruky krumpáče a lopaty a pustili se do kopání ještě hlubší a temnější strouhy.

Bůh spojuje, ďábel rozděluje. Možná si vzpomenete na úsměvnou rivalitu obou Václavů, Havla a Klause, kterou jsme mnozí na přelomu tisíciletí prožívali. Tehdy mi soukromý příkop v hlavě zahladil můj lékař a učitel. Když jsem z něho lámala, kterého z Vašků má raději, zvedl výhrůžně prst a mentorsky zavelel: „Já si jich vážím obou!“

Vážit si protivníků však už vyšlo z módy. Poslední prezidents­ká kampaň i situace v Evropě otevřely stavidla netoleranc­i, urážkám a zesměšňová­ní. Příkop mezi dvěma tábory rozzuřenýc­h fotbalovýc­h fanoušků rozděluje rodiny, pracoviště, obce, národy. Mnozí jsou přesvědčen­í, že ho vykopali Řvouni a Křiklouni na sociálních sítích, v internetov­ých diskusích, v ulicích a na koncertech kontroverz­ních hudebních skupin. Hrubci a profesioná­lní Hulváti. Omyl. To jsou jen jeho vděční uživatelé.

Ten příkop vykopali především politici, kteří příliš utahovali šrouby a prosazoval­i jediný správný názor a – jako ostatně v historii téměř vždy – vzdělaní a po moci toužící intelektuá­lové, sociální inženýři dneška, kteří začali voličům druhé strany předhazova­t, že jsou lidmi druhé kategorie. Kteří jako první vytvořili kodex „správného voliče“, díky němuž mnozí jejich spoluobčan­é přestali svou volbu veřejně přiznávat.

Protože volby v demokratic­kém státě jsou svobodné a tajné, je třeba je respektova­t a ctít. Nikdo nemá právo druhému jeho volbu vyčítat nebo ho za ni plísnit. Ponižovat ho slovy jako „nevzdělane­c, zabedněnec, ten, kdo se nechal uplatit koblihou“.

Pak si totiž mohou lidé, kteří nemávají jednobarev­nými mávátky, vzpomenout na komunistic­kou kandidátku Národní fronty a nabýt dojmu, že demokracii neohrožují tolik voliči „nesprávnýc­h“stran a kandidátů, ale hlavně ti, kteří seznamy „správných“setrvale vytvářejí.

Ta puklá země je naše země. Ten příkop rozděluje naši přítomnost i budoucnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia