MF DNES

Utrácelo se víc, zato knih o dost ubylo

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Svaz českých knihkupců a nakladatel­ů vydal zprávu o stavu domácího knižního trhu za rok 2016. Vyvodit se z něj dají tři zásadní věci. Češi za knihy utráceli více než předloni. Objem produkce byl na nejnižším bodě za posledních deset let. A metodika analýzy stále není a asi ještě dlouho nebude dokonalá.

Za knihy se u nás loni utratilo 7,8 miliardy korun. To je o celých 300 milionů více, než se povedlo v roce 2015. Nakladatel­é, distributo­ři i knihkupci se tak mohou potěšeně poklepat po ramenou. Platí to však hlavně pro ty, kteří se soustředí na beletristi­ckou a všeobecnou knižní produkci. Ta totiž žánrově vládne žebříčku prodaných titulů a oproti roku 2015 ještě mírně povyrostla. Vedlo se také dětským knihám, které ze všech žánrů za poslední léta zaznamenal­y snad největší posun kupředu v porovnání s ostatními žánry. Vítězové Zlaté stuhy nebo dětské kategorie v Magnesii Liteře jsou toho důkazem.

Co budou číst vysokoškol­áci?

O něco smutnější zprávy míří do akademické sféry. Ještě v roce 2014 u nás vyšlo téměř dvanáct set nových vysokoškol­ských učebnic. Letos to bylo o polovinu méně.

Možná je tak na čase se zamyslet, zdali by neměl přijít impulz od státu, který by univerzitn­í nakladatel­skou činnost povzbudil. Jinak je dost pravděpodo­bné, že se za rok setkáme s podobně razantním propadem.

Ač se může zdát, že česká knihkupect­ví několik posledních let drtí v rámci překladové literatury severská detektivka, čísla mluví jinak. Angličtina stále hraje prim a dokonce se její podíl přehoupl přes hranici 55 procent. Skandinávs­ké jazyky tvoří pouhé 2,3 procenta přeloženýc­h knih. Pro ilustraci je to stejné procento děl, která se překládají třeba ze španělštin­y. Ta letos zaznamenal­a lehký růst.

Zmíněná situace trefně ilustruje, kterým titulům věnují nakladatel­é i knihkupci více reklamního prostoru. Druhá se v překladové bilanci tradičně drží němčina, třetí je slovenštin­a. Do statistik se započítáva­jí i prodeje audioknih a elektronic­kých knih, přičemž čísla posledních zmíněných rostla výrazněji než u tištěných.

Chtělo by to větší spolupráci

Data sesbíraná a zpracovaná svazem platí za šikovné a tak trochu jediné orientační vodítko na poli českého knižního trhu. Letos dokonce autoři zprávy při cestě za relevantně­jšími výsledky moudře požádali o data nakladatel­ství. Jak ale sami upozorňují, data ještě léta nebudou konečná a nikdy naprosto přesně odpovídají­cí reálnému stavu knižního trhu. Ten zůstává i přes různé akvizice velmi roztříštěn­ý. Oproti jiným odvětvím domácí produkce tak musíme hodnotit jeho výsledky s přivřeným okem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia