MF DNES

Zloděj z krypty parašutist­ů dříve kradl i jízdenky

- — Jiří Pánek

O získání stoprocent­ního podílu v Pražských službách Praha usiluje už několik let. Například proto, aby mohla zadávat tendr na svoz odpadu bez výběrového řízení přímo své firmě.

Včera pražští radní rozhodli o tom, že město odkoupí od firmy AVE CZ, která patří do skupiny firem miliardáře Daniela Křetínskéh­o, devatenáct procent akcií Pražských služeb. Po transakci bude Praha vlastnit zhruba 98 procent akcií. Zbylá dvě procenta chce získat od drobných akcionářů. Koncem listopadu bude o záměru rozhodovat zastupitel­stvo.

„Ovládnutí Pražských služeb je pro nás důležité především kvůli možnosti vypisovat zakázky v takzvaném režimu in-house. To znamená, že za svoz odpadu a úklid bude město moci platit jedné z vlastních firem, a de facto tak ušetříme částky v řádech miliard korun,“říká radní pro majetek Karel Grabein Procházka (ANO).

Doteď totiž musela Praha pro svoz odpadu nebo úklid ulic vypsat veřejnou zakázku, do které se mohl přihlásit kdokoliv. A kdokoliv také mohl Pražským službám tendr „vyfouknout“, čímž by město připravil o miliardy korun.

Konkurent vidí Praze do karet

To se mohlo stát už v loňském roce, kdy se vybírala firma, která na následujíc­ích deset let zajistí svoz odpadu v hlavním městě za téměř třináct miliard korun. Tehdy reálně hrozilo, že tendr přiláká například konkurenci z Německa, a ta pak bude vozit pražský odpad do svých spaloven v zahraničí. Nakonec Praha o zakázku nepřišla díky tomu, že Pražské služby vytvořily s AVE CZ společné konsorcium, které v tendru zvítězilo.

„To, že se nám podaří zbavit přímého konkurenta uvnitř Pražských služeb, nám umožní se na trhu s odpadem začít chovat konečně jako samostatný subjekt. Když vám hlavní konkurent vidí celou dobu do

Čtyřiadvac­etiletý Michal Sedlmajer, který v červenci ukradl peníze z kasičky v Národním památníku hrdinů heydrichiá­dy, dostal včera u soudu trest 250 hodin obecně prospěšnýc­h prací.

Sedlmajer nepopírá, že chtěl v kostele v Resslově ulici krást. Muzeum, které připomíná tragický osud Jana Kubiše, Josefa Gabčíka a dalších výsadkářů podílející­ch se na odstranění zastupujíc­ího říšského účetnictví i do podávání nabídky, tak je to průšvih,“chválí krok města bývalý náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/Zelení), který o ovládnutí Pražských služeb usiloval před dvěma lety.

Stoprocent­ní vlastnictv­í Pražských služeb se může promítnout i do nákupu ekologičtě­jších vozidel nebo modernizac­e třídicí linky. Do podobných investic se totiž doposud Praha nepouštěla z toho důvodu, že by zároveň financoval­a soukromý podnikatel­ský subjekt.

Druhá zásadní výhoda pro Prahu spočívá v tom, že si ovládnutím Pražských služeb pojistí vlastnictv­í cenné malešické spalovny, která Pražským službám patří. O tu totiž stálo například již zmiňované AVE protektora Reinharda Heydricha, navštívil 15. července odpoledne. „Uviděl jsem tam dřevěnou kasičku na peněžní dary a rozhodl jsem se, že ji přemístím do krypty muzea. Chtěl jsem z ní vzít peníze. V kryptě jsem kasičku násilím otevřel. Zjistil jsem, že je v ní jen asi tisíc korun v drobných mincích,“vypověděl na policii mladý zloděj. Peníze prý neodnesl, protože ho vyrušila přicházejí­cí skupina turistů.

Rozhodnutí vesměs chválí také opozice. Vítá ho například zastupitel Jiří Nouza (TOP 09). „Myslím si, že je to krok správným směrem vzhledem k tomu, že jsme vyměnili něco, co má pro Prahu minimální cenu, za jistotu převzetí kontroly nad malešickou spalovnou i Pražskými službami,“konstatuje.

Výměnou za devatenáct procent akcií Pražských služeb totiž prodá město firmě AVE CZ podíl zhruba ● Pražské služby vlastní

(Zařízení pro energetick­é využívání odpadu – ZEVO), která z Prahy, ale i dalších krajů. ● V má Praha prostředni­ctvím společnost­i Pražská teplárensk­á holding zhruba Majoritní podíl vlastní firma která spadá do Křetínskéh­o společnost­i

Pražská teplárensk­á je jednou z největších českých teplárensk­ých společnost­í a v Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií. Její loňský čistý zisk činil 2,7 miliardy korun.

S jeho tvrzením ohledně částky nesouhlasí ředitel památníku Petr Hampl ani Václav Ježek, představen­ý pravoslavn­ého kostela svatého Cyrila a Metoděje, pro který se peníze vybírají. Podle nich muselo být v kasičce 15 až 20 tisíc korun.

Soudce zloději neuvěřil

„Naposledy se vybírala tři týdny předtím, a co já vím, tak tam za tuhle dobu bylo vždycky kolem dvaceti čtyřiadvac­eti procent ve společnost­i Pražská teplárensk­á.

Oněch čtyřiadvac­et procent možná pro Prahu velkou hodnotu nepředstav­uje, Pražská teplárensk­á je ale jedna z největších českých teplárensk­ých společnost­í. V Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo do více než dvou set tisíc domácností, kanceláří nebo škol.

To, že se Praha vzdá části podílu v Pražské teplárensk­é, kritizuje například bývalý primátor Tomáš Hudeček (Nezávislí). „Považuji za chybu, že se prodává pevná městská infrastruk­tura. Odpad může svážet každá druhá firma, zatímco teplárna je věc, kterou nepohnete,“říká.

Podle radního Procházky však výměnou Praha nic neztratí. Už nyní je její podíl v Pražské teplárensk­é minoritní. Většinu drží právě Křetínskéh­o firma AVE CZ, která si tak v teplárně zajistí ještě větší vliv. Magistrát vyvrací i obavy, že by silnější pozice AVE CZ v Pražské teplárensk­é mohla znamenat zdražování tepla. „Teplo je regulovano­u komoditou, takže nehrozí skokové zvýšení cen. Součástí dohody je také zachování míst v dozorčí radě Pražské teplárensk­é pro zástupce hlavního města,“uvedl Procházka. tisíc. Byla už určitě zaplněná, mince necinkaly o dno,“řekl u soudu Hampl.

Obžalovaný Sedlmajer si rozsudek vyslechnou­t nepřišel. Soudce Jiří Horký mladíkovi neuvěřil, že v muzeu nic neukradl. Za věrohodné naopak považuje svědectví kněze i ředitele památníku, že v kasičce bylo nejméně 15 tisíc korun. Sedlmajero­vi vyměřil 250 hodin obecně prospěšnýc­h prací. Za každou neodpracov­anou hodinu čeká zloděje jeden den ve vězení. Také musí kostelu uhradit odcizených 15 tisíc korun. Rozsudek zatím není pravomocný.

Sedlmajer nestojí před soudem poprvé. Kradl už jako sedmnáctil­etý. Má za sebou i sérii krádeží jízdenek městské hromadné dopravy. Prodejcům vytrhával z rukou celé balíčky jízdenek, se kterými pak utekl.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Miliardové smetí O ovládnutí Pražských služeb se Praha snaží už dlouho. Pokud výměnu akcií schválí pražské zastupitel­stvo a Praze se podaří vykoupit i zbývající procenta akcií, bude moci zadávat svoz odpadu z metropole své firmě bez výběrového řízení.
Foto: František Vlček, MAFRA Miliardové smetí O ovládnutí Pražských služeb se Praha snaží už dlouho. Pokud výměnu akcií schválí pražské zastupitel­stvo a Praze se podaří vykoupit i zbývající procenta akcií, bude moci zadávat svoz odpadu z metropole své firmě bez výběrového řízení.
 ?? Foto: iDNES.cz ?? U soudu Michal Sedlmajer u přelíčení 31. října 2017.
Foto: iDNES.cz U soudu Michal Sedlmajer u přelíčení 31. října 2017.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia