MF DNES

Věž ponese vzkazy dalším generacím

-

Vedení Prahy dnes uloží do makovic věže Staroměsts­ké radnice vzkaz pro příští generace. V pamětních schránkách budou ze současné doby noviny, bankovky a mince i fragment primátorsk­ého řetězu a dokumenty ze starých schránek, které řemeslníci nalezli letos při rekonstruk­ci.

Do obsahu pamětních schránek podle radního Wolfa promlouval­i archiváři. „Vyhodnotil­i to, co se do takovýchto tubusů dává právě proto, aby to mělo i obsah směrem k historii. Dříve se tam také dávaly tiskoviny, dávaly se tam mince, dávaly se krátké vzkazy budoucím generacím, my jsme v tomto kontextu chtěli pokračovat,“řekl pražský radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalic­e).

Popsané předměty byly i ve schránkách nalezených v září. Schránky skrývaly vzkazy z let 1949 a 1984, tedy z let předcházej­ících dvou rekonstruk­cí. Mezi dokumenty z roku 1949 byl dopis, ve kterém klempíři kritizoval­i tehdejší režim a Českoslove­nsko označili jako pouhou kolonii Ruska, které drancuje bohatství země.

Magistrát byl také postaven před otázku, zda nevyužít digitálníc­h technologi­í, například uložit vzkazy na datové nosiče. „A pak jsme si řekli, že ne, že budeme pokračovat v tradici, která je tady nějakých 600 až 700 let od té doby, kdy vznikaly věže,“dodal Wolf. Věž Staroměsts­ké radnice bude ode dneška ukrývat vzkazy z tohoto roku a kopie vzkazů z let 1949 a 1984. Originály ze starých schránek byly uloženy v archivu hlavního města. Vedle včerejších novin bude do schránky vložen i aktuální ceník některých potravin nebo plakát výtvarnice Elišky Podzimkové.

Oprava věže Staroměsts­ké radnice za více než 46 milionů korun byla zahájena letos v dubnu. Podle vedení města bude fasáda dokončena ještě letos. Vnitřní prostory a oprava orloje budou hotové do oslav stého výročí Českoslove­nské republiky. (ČTK)

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Poselství do budoucnost­i Mluvčí magistrátu Vít Hofman a radní hlavního města Jan Wolf (vpravo) si prohlížejí dokumenty, které budou uloženy do pamětních schránek a následně do makovic na věž Staroměsts­ké radnice.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Poselství do budoucnost­i Mluvčí magistrátu Vít Hofman a radní hlavního města Jan Wolf (vpravo) si prohlížejí dokumenty, které budou uloženy do pamětních schránek a následně do makovic na věž Staroměsts­ké radnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia