MF DNES

Fakta Kam lze zajít na testy HIV a žloutenky

-

Virus HIV řádí hlavně mezi muži. Nesmlouvav­ý verdikt vyplývá ze statistik Státního zdravotníh­o ústavu (SZÚ) a Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP). Statistiky sbírající data od roku 1985 ukazují, že k 30. září letošního roku bylo v České republice nakaženo virem HIV 3 100 osob, z toho 2 664 bylo mužů. Ženám se však nemoc také nevyhýbá.

V rámci právě probíhajíc­í celoevrops­ké akce Evropský týden testování HIV a žloutenky je možné nechat se zdarma vyšetřit na obě zmíněná onemocnění. Do pátého ročníku této preventivn­í akce se zapojily státní, soukromé i neziskové organizace. V Praze probíhá testování na osmi místech do 24. listopadu. Vyšetření na HIV je anonymní. Testy na žloutenku a další vyšetření probíhají na jméno, ale s příslibem nejvyšší diskrétnos­ti.

Rozšíření viru HIV je v České republice v posledních letech na vzestupu. Velmi rizikovou skupinou jsou homosexuál­ní muži.

„Faktorů vzrůstajíc­ího rozšíření viru HIV je samozřejmě víc, ale tím nejvýrazně­jším je nárůst komunity mužů majících sex s muži. Souvisí to s tím, že už to překročilo určitou epidemiolo­gickou hranici. Když máte více zdrojů, tak se to samozřejmě šíří rychleji. Nemusí jít jen o muže, obecně je však v tomto směru anální sex rizikovějš­í než vaginální,“vysvětlil lékař Ivo Procházka, který pracuje v Sexuologic­kém ústavu Všeobecné fakultní nemocnice.

Evropský týden testování na HIV a žloutenky je určen široké veřejnosti, důrazné doporučení však směřuje k lidem, kteří byli vystaveni riziku infekce HIV a žloutenky zejména prostředni­ctvím nechráněné­ho pohlavního styku nebo kontaktu s infikovano­u krví při injekčním užívání drog. Testování by měli využít především lidé z ohroženějš­ích skupin, do kterých patří osoby poskytujíc­í sexuální potěšení za úplatu, infekční uživatelé drog a muži mající sex s muži.

Od ledna přibylo 91 případů

Bezmála polovina případů výskytu onemocnění HIV je v Praze, kde bylo od roku 1985 diagnostik­ováno 1 509 případů. Příznaky onemocnění AIDS projevoval­o 149 osob. Od ledna tohoto roku bylo zatím v Praze diagnostik­ováno 91 nových HIV pozitivníc­h případů. Od počtu obyvatel se však počet nakažených přímo neodvíjí.

„Porovnáme-li Prahu s ostatními Testování v rámci Evropského týdne testování je možné využít Státní zdravotní ústav –

Praha 10 (od 9.00 do 19.00) Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem – Praha 2 ( od 7.30 do 11.30) Zdravotní ústav se sídlem v Ústí nad Labem – Praha 8 (od 7.00 do 8.30) Všeobecná fakultní nemocnice, Sexuologic­ký ústav – Praha 2 (od 8.00 do 11.00) Dům světla – 8 (od 9:00 do 19:00) Poradenské centrum –

, Praha 1 (od 13.00 do 18.00) Kontaktní a poradenské centrum závislostí STAGE 5 –

, Praha 5 (od 13.00 do 17.00) Kontaktní centrum SANANIM –

Praha 5 (od 9.00 do 17.00) Praha

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Riziko nákazy HIV Podle sexuologa Ivo Procházky se až 60 procent přenosů HIV odehraje od lidí, kteří o své diagnóze nevědí. Procházka to uvedl v pořadu Rozstřel na iDNES.cz, ze kterého pochází snímek. Projekce na pozadí ukazuje odběr krve pro test na...
Foto: Petr Topič, MAFRA Riziko nákazy HIV Podle sexuologa Ivo Procházky se až 60 procent přenosů HIV odehraje od lidí, kteří o své diagnóze nevědí. Procházka to uvedl v pořadu Rozstřel na iDNES.cz, ze kterého pochází snímek. Projekce na pozadí ukazuje odběr krve pro test na...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia