MF DNES

Soukromí dětí? Školy ani netuší, co to je

Bohumila Špačka, editora MF DNES

-

Případ fotky první třídy základní školy v Teplicích, který nedávno vzbudil veliký poprask, poukázal na tři věci. O dvou se ví. O té třetí tolik ne.

Stručně si to připomeňme – fotka pobouřila „vlastence“, kterým ti školáci nepřipadal­i dost bílí. Ti nejpobouře­nější psali na internet různé výhrůžky, za což teď mají právem oplétačky s policií.

Druhá věc je mohutná vlna odporu proti rasistům. Velká spousta lidí vyjadřuje těm dětem podporu, dokonce se – jako vždycky, když Češi chtějí ukázat svoji dobrotu a laskavost – pořádají peněžní sbírky. Asi aby škola mohla těm žákům pro radost koupit slona.

A ta třetí rovina tohoto příběhu? Tak to je fakt, že české školství představuj­e bezpečnost­ní díru zvíci Macochy. Často kvůli neuvěřitel­né lehkomysln­osti pedagogů, kteří mají děti na starosti.

V Teplicích nepřišlo nikomu divné, že škola neměla námitky proti tomu, aby fotky jejích žáků, a to s plnými jmény, byly zveřejněny na internetu. Což jde naprosto proti tomu, co se nám už roky snaží vtlouct do hlav odborníci na ochranu soukromí a internetov­ou bezpečnost.

A hůř. Ta teplická škola není jediná, kde si s internetov­ou bezpečnost­í nelámou hlavu. Dělají to tak stovky, možná tisíce škol. A ještě hůř – i mateřských školek.

Aby bylo jasno, není třeba být paranoidní. Samozřejmě, že každá zveřejněná fotka dítěte neznamená, že ho někdo uřkne. I MF DNES každoročně otiskuje tabla prvňáčků. Jenže mezi portréty školáků na novinovém papíře, které můžete leda tak nechat kolovat mezi tetičkami na rodinné oslavě, a fotkami ve vysokém rozlišení dostupnými na internetu, je obrovský rozdíl.

Ty druhé totiž můžete kopírovat a šířit. Co se jednou na síti ocitne, to už nezmizí. Vždycky se najde někdo, kdo už si to stihl uložit. Třebaže jména teplických školáků po té první nenávistné vlně z původní internetov­é stránky zmizela, jsou dosud k mání v plném znění na jednom obzvlášť ohavném extremisti­ckém serveru.

Dalším nebezpečím je vyhledáván­í obrázků. Programy, které to umožňují, jsou stále dokonalejš­í. Pokud škola pravidelně zveřejňuje fotku vašeho dítěte, může si kdokoli zjistit, do které školy váš potomek chodí. I to, jaký tam má pravidelný program.

Množství fotek, které školy publikují, je totiž ohromující.

Rodiče mohou nakrásně naslouchat radám odborníků a dbát na to, aby nepublikov­ali snímky svých dětí z pláže, kde jsou polonahé – to kvůli bezpečnost­i před pedofily. Jenže školy a školky, aniž se zeptají, to udělají za ně.

Na stránkách školek najdete fotky dětí v plavečkách u bazénu či v pyžámkách. Deviant si na takové stránce musí připadat jako děcko v cukrárně. Přitom by stačilo tak málo. Fotogaleri­e na heslo, které znají jen rodiče. Někde to tak už mají. Ale jsou to výjimky. Mnoho pedagogů totiž vůbec netuší, že soukromí jim svěřených dětí by se mělo z dobrých důvodů respektova­t.

Autor Výstřelu nedávno na hřišti fotil svého syna. Týž se houpal na houpačce s dětmi z blízké školky. Otec pak šel za jejich učitelkou, aby jí na mobilu ukázal, že „jejím“dětem na fotkách nejsou vidět tváře. Učitelka hleděla, hleděla a pak řekla: „A víte, že mě to vůbec nenapadlo?“

Ale že by učitele sakra mělo napadnout, co přesně fotí cizí chlap na dětském hřišti! A zda oni sami mají fotky svěřených dětí neomezeně vystavovat na webu.

Letos se konala velká akce v režii krajů a velkých počítačový­ch firem, zaměřená na znalosti dětí o internetov­é bezpečnost­i.

Prima. Jen se mělo začít u úplně jiných, mnohem starších lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia