MF DNES

Pět let vášně a lásky. Arthouse Hejtmánek letos oslaví páté narozeniny

Galerie a aukční dům Arthouse Hejtmánek se jako jedna z mála aukčních síní v Čechách orientuje nejen na klasickou aukční nabídku umění, ale nabízí i zajímavé a cenné předměty z oblasti uměleckého řemesla a designu. Její prostory, veskrze prostoupen­é duche

-

přičemž je zohledňová­n jak investiční potenciál, tak hodnoty umělecké a historické.

Nedílnou součástí je samozřejmě i pořádání výstav pro nejširší veřejnost. V roce 2015 se na půdě bubenečské galerie uskutečnil­a mimořádná výstava sochaře Jaroslava Horejce ze sbírky Tomáše Hejtmánka, která čítá okolo 300 děl. Jednomu z nejoriginá­lnějších českých sochařů se tak dostalo samostatné výstavy po více než 30 letech.

„Považuji jeho dílo za originální a výjimečné, svým rozsahem a mnohotvárn­ostí srovnateln­é pouze s významnými renesanční­mi umělci. Vždycky říkám, že vše, na co Horejc sáhl, se mu dařilo – přes sochařské práce až po obrazy,“řekl autor výstavy Tomáš Hejtmánek. Vyznal se tak ze svého obdivu k mimořádné postavě evropského sochařství, kterou proslavila zejména mistrovská díla v elegantním stylu art deco. K této události byl vydán i obsáhlý a výpravný katalog a poté se ještě takřka šedesát procent exponátů přestěhova­lo na další výstavu do domu U Kamenného zvonu, pořádanou Galerií hlavního města Prahy.

Zachráněný „poklad“

Nedávno proběhla v Arthouse Hejtmánek další objevná výstava sochaře Milana Beránka, který však svoji tvorbu celoživotn­ě realizoval mimo své hlavní povolání. Beránkovy plastiky, kolorované objekty i asambláže ze dřeva však mohly skončit v kontejneru. Doslova na poslední chvíli – krátce před stěhováním Milana Beránka z jeho třípokojov­ého bytu – je odtud Tomáš Hejtmánek zachránil. Spolu s umělcovými básněmi, dobovými fotografie­mi a nově natočeným filmovým dokumentem se tak dílo osobitého a mimořádně kreativníh­o autora vůbec poprvé představil­o veřejnosti. „Milan Beránek vytvořil mnoho děl velmi kvalitních, často ironických vůči vládě jedné strany, takže by byla velká škoda, aby on i jeho práce upadly v zapomnění. Mým cílem je jeho dílo nejen důstojně prezentova­t, ale dostat ho i mezi sběratele a do galerií,“poznamenal k tomu Tomáš Hejtmánek. Dům pro umění

 ??  ?? Přestože galerie Arthouse Hejtmánek působí na trhu pouhých pět let, její obrat ji na českém trhu vynesl mezi pět nejvýznamn­ějších aukčních domů u nás a je držitelem řady aukčních rekordů.
Přestože galerie Arthouse Hejtmánek působí na trhu pouhých pět let, její obrat ji na českém trhu vynesl mezi pět nejvýznamn­ějších aukčních domů u nás a je držitelem řady aukčních rekordů.
 ??  ?? V roce 2015 se na půdě bubenečské galerie uskutečnil­a mimořádná výstava sochaře Jaroslava Horejce ze sbírky Tomáše Hejtmánka, která čítá okolo 300 děl.
V roce 2015 se na půdě bubenečské galerie uskutečnil­a mimořádná výstava sochaře Jaroslava Horejce ze sbírky Tomáše Hejtmánka, která čítá okolo 300 děl.
 ??  ?? Dům ze 17. století probudili do nového života svojí péčí a láskou k umění manželé Tomáš a Marie Hejtmánkov­i tak, aby se stal domovem pro umění, starožitno­sti a design – krásné věci, kterými se lidé od nepaměti obklopoval­i. Sběratelst­ví se pro ně stalo...
Dům ze 17. století probudili do nového života svojí péčí a láskou k umění manželé Tomáš a Marie Hejtmánkov­i tak, aby se stal domovem pro umění, starožitno­sti a design – krásné věci, kterými se lidé od nepaměti obklopoval­i. Sběratelst­ví se pro ně stalo...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia