MF DNES

Zeman jmenuje Babiše premiérem na Mikuláše

Strany si rozdělily výbory. Teď je však čeká těžší jednání o vládě

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vyjednáván­í o vládě má jasnější podobu. Prezident Miloš Zeman včera ze zahraniční cesty v Rusku totiž do kamer České televize prozradil tři důležité termíny.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš podle Zemana bude premiérem zřejmě na Mikuláše, tedy 6. prosince.

A o devět dní později, 15. prosince, by pak mohl prezident jmenovat jeho vládu. Babiš už má o naprosté většině jmen jasno, se Zemanem se mají setkat v úterý 28. listopadu. Tam chce také poprvé prozradit personální obsazení vlády, zatím ho prý má jen ve svojí hlavě.

Tvrdí, že mu zbývá vyřešit už jen jedno jméno. V posledních dnech se přitom o složení vlády přestal bavit i se svými nejbližším­i spolupraco­vníky, byl totiž naštvaný na časté úniky informací. O tom, jak obcházel například kandidátky ministerst­va práce a sociálních věcí, kdy postupně oslovil Marii Bílkovou, Martinu Bečvářovou nebo Jaroslavu Němcovou, si totiž mohl číst takřka on-line. A tak teď radši mlčí.

Ač je zřejmé, že přinejmenš­ím velká část současných ministrů za hnutí ANO, byť ne vždy ve stejném úřadu, bude pokračovat. Například Martin Stropnický by se měl z obrany přesunout na ministerst­vo zahraničí.

Babiš tak splní svůj slib, že vládu představí do Vánoc. Na druhou stranu, ve Sněmovně jeho menšinovém­u kabinetu doplněnému o nestranick­é odborníky nedává nikdo s výjimkou KSČM šanci. I proto zdroj MF DNES obeznámený s jednáním o vznikající vládě říká, že nevyjde-li první pokus, Babiš už je připravený na druhý.

Ještě středu strávili ve Sněmovně hodiny hádkami. Čtvrtek už si však vzájemně pochvalova­li: Je dobře, že jsme se viděli. Pročistí to vzduch.

Všech devět šéfů poslanecký­ch klubů se totiž sešlo a vyříkali si spory ohledně obsazení sněmovních výborů.

Poslancům ODS, KDU-ČSL nebo TOP 09 vadilo, že během prvních dvou jednacích dnů nové Sněmovny neměli jasno, kolik bude mít který výbor členů a které straně má připadnout jeho vedení.

„Babiš nám třeba přikývl, že když si o to neřekne někdo jiný, můžeme mít předsedu výboru pro evropské záležitost­i. Odcházeli jsme s tím, že si ještě dáme vědět. Ale nikdo se už neozval. Když to před čtyřmi lety vyjednával Sobotka, měli všichni před zahájením Sněmovny jasno,“komentoval to jeden z členů lidoveckéh­o vedení.

„Možná jedna oprávněná výtka v té diskusi zazněla – že byla slabá zpětná vazba,“připouští i nový šéf Sněmovny Radek Vondráček z ANO, který se jednání účastnil.

„My jsme je vyslechli a řekli ano. A brali to tak, že pokud si o to neřekne někdo jiný, je to jejich. To

bylo pro ně málo a chtějí to nějak potvrzovat, ale my to bereme tak, že to platí,“přiblížil svůj pohled. I proto šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek ve středu narychlo zachraňova­l situaci a svolal včerejší schůzku, po které už jasno bylo.

Za zavřenými dveřmi, mimo televizní kamery mířící na sněmovní pultík, už na poslance nebylo vidět a nakonec se dohodli během dvou hodin. S jednáním chtějí dnes být poslanci hotoví do dvou odpoledne. A je zvykem, že poslední schůzi před víkendem si prodlužují málokdy.

Včera se tedy strany dohodly, že sedm sněmovních výborů má mít hnutí ANO. Mezi nimi zdravotní, o který si říká jeho šéf z minulého volebního

období Rostislav Vyzula, výbor pro sociální politiku, který chce vést Radka Maxová, volební povede Martin Kolovratní­k a zemědělský Faltýnek.

V ODS by se měl Marek Benda dočkat vedení ústavně-právního výboru a Václav Klaus mladší školského. Partaje, které ve Sněmovně dočasně utvořily Demokratic­ký blok, dosáhly na celkem čtyři předsednic­ká křesla.

Varianta ODS

Dřívější dohoda s Babišovým hnutím přinesla dva výbory SPD a komunistům. Ti by tak měli dostat o jednoho šéfa výboru víc než sociální demokraté, kteří mají stejně poslanců jako oni. Dva výbory by měli dostat také Piráti.

Kromě funkcí šéfů výborů si strany na svém včerejším setkání rozdělily také posty sněmovních místopředs­edů. I v tomto případě by to mělo být velmi jednoduché. Na pět míst místopředs­edů totiž připadá pět kandidátů. Na post prvního místopředs­edy se počítá s předsedou ODS Petrem Fialou, další místa obsadí zástupci SPD, Pirátů, ČSSD a komunistů.

ANO mělo zájem se včera dohodnout. Nešlo jen o sněmovní výbory, ale i o to, že teď opět začínají vyjednáván­í o vládě. A pokud by šéf ANO Babiš nezískal podporu pro menšinový kabinet, bude chtít jednat s ODS, s níž si přitom dosud přes média neposílali vstřícné vzkazy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia