MF DNES

Brusel nutí automobilk­y, aby nelhaly o potřebě

-

Rozdíly mezi udávanou a skutečnou spotřebou paliva jsou podle Bruselu enormní. Hodlá proto zpřísnit dohled nad automobilo­vým průmyslem. Evropská komise podle informací německého týdeníku Spiegel plánuje, že od ledna 2020 povinně zavede instalaci měřiče spotřeby paliva u osobních a lehkých užitkových vozů.

Mnohé členské státy se k nápadu stavějí dle vyjádření komise pozitivně. Studie Organizace na ochranu životního prostředí totiž uvádí, že nové vozy spotřebují průměrně o 42 procent více benzinu, než uvádí výrobce. V roce 2013 činil rozdíl 25 procent.

Zlepšení by měla přinést mimo jiné nová testovací metoda zvaná WLTP, která platí od září. Kvůli jejímu zavedení ovšem dojde ke skokovému nárůstu oficiální spotřeby. V Opelu má například litrový benzinový motor Ecotec podle dřívějšího měření průměrnou spotřebu 4,3 až 4,4 litru. Nově to bude nejméně 4,8 litru.

Ovšem i tato metoda sníží podle odborníků rozdíl mezi údajem od výrobce a realitou pouze o polovinu. Evropská komise tak chce pomocí měřičů alespoň zajistit, aby se skutečné hodnoty spotřeby od údajů výrobců ještě více neodchylov­aly.

„Výrobci se v minulosti naučili manipulova­t s výsledky testů. Musíme dávat pozor, aby se to u metody WLTP opět nestalo,“řekla Spiegelu úřednice komise.

Komise začátkem listopadu stanovila nové limity pro emise oxidu uhličitého u osobních automobilů a lehkých užitkových vozů. Až do roku 2025 má podle nich každý výrobce snížit emise o 15 procent, do roku 2030 pak o 30 procent – vždy v porovnání s hodnotou 95 gramů CO2 na kilometr platnou pro rok 2021.

Odborníci nicméně vycházejí z toho, že referenční hodnota se kvůli nové testovací metodě zvýší. Bude spíš než 95 gramů činit 119 gramů na kilometr. Členské státy by o návrhu týkajícího se měřičů spotřeby hlasovat na jaře příštího roku.

Náklady na vybavení auta měřičem by měly na základě odhadů z Kalifornie, kde mají být měřidla v autech od roku 2019, činit jedno euro na vůz. (fdv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia