MF DNES

Euroúřední­ci se vzbouřili proti stěhování na východ

Česku a Slovensku unikla šance na získání sídel významných agentur EU, které se budou po brexitu stěhovat z Londýna. Rozhodl odpor úředníků.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Není řeka jako řeka a Temže není Dunaj ani Vltava. Klíčové unijní agentury – Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ani Evropský orgán pro bankovnict­ví (EBA) – se z Londýna nebudou stěhovat do Bratislavy a Prahy, které se o ně ucházely. Ale EMA do Amsterdamu a EBA do Paříže.

Oba středoevro­pské státy se přitom nedostaly ani do užšího výběru ve druhém kole, kde mohly mít šanci zapojit politické argumenty. Ve finále se ze dvou možností, jež obě byly v západní Evropě, vybíralo kvůli vyrovnaným silám losem.

Předběžná dohoda států sedmadvací­tky přitom zněla, že nejméně jedna z těchto významných agentur by měla být umístěna v některém z nových členských států.

Nizozemský ministr zahraničí Halbe Zijlstra před novináři připustil, že dohoda o „regionální vyváženost­i“existovala. „Ale tohle byla specifická situace. Mluvíme o dvou existující­ch agenturách, které už mají personál a musí se stěhovat. To bylo klíčové,“uvedl Zijlstra, jehož země získala úřad pro léčiva.

Hrozily hromadné výpovědi

Skutečnost je ještě jednodušší a prostší. Podle agentury Bloomberg sehrál ve vyřazení Bratislavy a zřejmě i Prahy klíčovou roli odpor úředníků obou rozsáhlých agentur, kteří se odmítli stěhovat na „Divoký východ“a hrozili hromadnými výpověďmi. To by činnost obou velice důležitých unijních úřadů mohlo paralyzova­t.

„Problém je, že agentuře hrozil hromadný odchod zaměstnanc­ů, pokud by se přesunula na Slovensko, což může částečně vysvětlit inkriminov­ané rozhodnutí,“napsal Bloomberg o stěhování EMA do Bratislavy.

„Ano, hrálo to velice důležitou roli,“potvrdil rovněž zdroj z jednání, který si nepřál být jmenován. „Mnohé země se bály, že by hromadné výpovědi mohly ochromit činnost agentur,“dodal.

V případě bankovní agentury EBA měla Praha ještě mnohem silnějšího soupeře než Bratislava, protože k získání nového sídla této instituce napnula všechny síly Francie. Té se nakonec povedlo se štěstím při losování prosadit již zmíněnou Paříž.

Vládní zmocněnec České republiky Karel Dobeš k tomu řekl, že čeští diplomaté udělali, co bylo v jejich silách. „Praha i Bratislava se nakonec v obou hlasováníc­h dostaly na čtvrté místo, a přestože nepostoupi­ly do dalších kol, měly jejich nabídky zřetelný náskok od dalších konkurentů,“řekl pro ČTK Dobeš.

Ačkoli česká nabídka stačila pouze na „bramborovo­u medaili“, státní tajemník pro evropské záležitost­i Aleš Chmelař to označil za úspěch. „Čtvrtí za třemi světovými finančními centry,“napsal na Twitteru. „Za mě velká gratulace celé české diplomacii. Dobrý základ do budoucna!“dodal Chmelař.

Ozvaly se však i kritické hlasy. „Tak dlouho si hrál ‚stáleještě­premiér‘ Sobotka na nejhodnějš­ího Evropana z visegrádsk­é čtyřky, až mu velcí kluci předvedli, jak se to dělá,“napsal na svém Facebooku europoslan­ec za ODS Jan Zahradil, který vyzval kvůli neúspěchu Chmelaře k odchodu z jeho postu.

Fico se odměny nedočkal

Nad tím, že Unie nedokázala udělat vstřícné gesto vůči novým členským zemím, agentura Bloomberg vyjádřila politování. „Nic proti Paříži a Amsterdamu, ale Unie měla možnost vyslat signál výběrem metropolí, které jsou méně spojené s centrem EU,“uvedl Bloomberg. Dodal, že učiněný výběr naopak posílí názor, podle něhož se jádro Unie nezajímá o periferii.

Jediná země střední Evropy, která se drží jako člen eurozóny v onom jádře Unie, tedy Slovensko, ale také ostrouhala. Premiér Robert Fico, jenž projevil vůči Bruselu v posledních měsících velkou vstřícnost, neskrýval rozladění. „Kritéria, jak se budou stěhovat agentury z Velké Británie do Evropy, byla jasně nastavena,“uvedl Fico. „Tato kritéria byla absolutně ignorována a velcí hráči si s malými udělali, co chtěli,“dodal.

„Jasně dohodnutá kritéria byla absolutně ignorována a velcí hráči si s malými udělali, co chtěli.“Robert Fico, premiér Slovenska

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia