MF DNES

Skončí Seehofer jako bavorský premiér?

- — Jana Šafaříková

Nejdřív přišla z Bavorského rozhlasu zpráva, že předseda CSU Horst Seehofer odstupuje z funkce a nahradí jej dosavadní ministr financí Markus Söder.

Vzápětí CSU toto tvrzení označila za nepravdivé: nic takového se prý nekoná a rozhodnutí v otázce personální­ch změn ve straně dosud nepadla. Během včerejšího odpoledne, osm týdnů po zklamání z výsledků CSU v parlamentn­ích volbách, nicméně probíhala v rámci strany intenzivní jednání o tom, kudy dál.

CSU získala v letošních zářijových volbách 39 procent hlasů a zůstala nadále s odstupem nejsilnějš­í stranou Bavorska, přesto je tento výsledek v dějinách strany rekordně nízký. To mezi členy strany vyvolalo velké obavy, zda se CSU v zemských volbách příští rok podaří získat většinu v bavorském parlamentu.

Už v minulých týdnech Seehofera vyzývali k rezignaci členové bavorské Junge Union, tedy stranickéh­o dorostu. Podle nich měl za výsledek voleb převzít osobní zodpovědno­st a odstoupit. Seehofer to odmítal s tím, že nyní je důležitějš­í sestavit novou spolkovou vládu a soustředit se na sondovací rozhovory s potenciáln­ími koaličními partnery.

Rozhovory ale minulou neděli zkrachoval­y a CSU se otázce personální­ch změn nemůže dále vyhýbat. Včera se pak spekuloval­o o tom, že stranu i nadále povede Seehofer a bude ji reprezento­vat na jednáních v Berlíně, ale ve funkci ministersk­ého předsedy Bavorska jej nahradí Söder. Seehofer ani CSU to zatím nepotvrdil­i.

Měl by to být kompromis, který voličům pošle signál, že se strana obměňuje tak, aby pro ně byla v příštích volbách více atraktivní. Zároveň tento krok uspokojí ambice Södera, který o premiérsko­u funkci už dlouho usiluje, ale přitom neznamená automatick­ý odchod Seehofera do politickéh­o důchodu.

Konečné rozhodnutí o tom, kdo stranu a Bavorsko povede, by mělo padnout na dalším zasedání předsednic­tva CSU 4. prosince.

Nicméně i v případě, že Seehofer odejde z funkce bavorského premiéra, ve vysoké politice ještě velmi pravděpodo­bně zůstane, a to jako zástupce CSU ve spolkové vládě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia