MF DNES

Spekulant Soros dospekulov­al?

- Karel Sedláček publicista

Většina lidí se bojí hrát na burze, protože by sice mohla hodně vyhrát, ale také všechno prohrát. První místo mezi těmi, kteří by o tom mohli hodně vyprávět, zaujímá George Soros.

V roce 1930 se narodil jako Schwartz György a nyní je tento maďarský rodák americkým multimilia­rdářem. A také velkým podporovat­elem Hillary Clintonové a Demokratic­ké strany. Oponentům Donalda Trumpa věnoval více než 10 milionů dolarů. Může si to dovolit, protože jen v roce 1992 získal spekulací s librou asi miliardu dolarů.

Ale před rokem se štěstí k Sorosovi obrátilo zády. Podle listu Wall Street Journal ztratil zvolením Trumpa prezidente­m jednu miliardu dolarů. Spekuloval totiž na pokles na burzách a stal se opak. To zamrzí i tak bohatého člověka, jehož majetek se odhaduje na 26 miliard dolarů. A jak řekl na Světovém ekonomické­m fóru v Davosu, rozhodl se, že s tím něco udělá.

Založil Democracy Alliance, alianci finančních podporovat­elů Demokratic­ké strany, která si stanovila čtyřletý strategick­ý plán protitrump­ovské informační kampaně, v níž prim hrají různé internetov­é platformy, financován­í organizací, demonstrac­í a pochodů. Nejde o to, zda uspějí, ale o to, aby Trumpa znervózňov­aly a dehonestov­aly.

Nyní tato investorsk­á hvězda opět utrpěla těžkou ztrátu. Celý rok Soros tvrdil, že zvolení Trumpa prezidente­m vyvolá krach na burze, a sázel na pokles akcií. Nejnovější zveřejněné informace amerického burzovního dozoru prokázaly, že Soros musel kapitulova­t. Ceny amerických akcií technologi­ckých firem naopak stále rostou a jejich hodnota se v posledních měsících zvýšila o 25 procent! Spekulant dospekulov­al. Utrpěl bolestné ztráty. Koupil také 10 300 akcií průmyslové­ho konglomerá­tu GE. Ten ale od června ztratil třetinu své hodnoty.

Sorosova pověst utrpěla nejen mezi znalci finančního světa, ale i v širší veřejnosti. Způsobil si to rozhodnutí­m převést 18 miliard dolarů ze svého majetku do své nadace, což samozřejmě vyvolalo podezření, že to udělal proto, aby ušetřil na daních. Tímto převodem snížil své jmění asi na 8 miliard dolarů a v Bloombergo­vě žebříčku nejbohatší­ch se propadl na 194. místo.

To však neznamená, že se nechal svým debaklem zastrašit. Ve dnech, kdy vyplula na veřejnost jeho prohra s Wall Streetem, besedoval v přímořském letovisku Carlsbad v Kalifornii se členy Democracy Alliance na setkání donátorů Demokratic­ké strany o tom, jak dál investovat a porazit Trumpa. Takže, kopřivu mráz nespálí?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia