MF DNES

Elektroaut­o budeme vyrábět v Česku

Studie elektrovoz­u Vision E je podle ředitele Škody Auto ČR Luboše Vlčka důkaz, že výroba zůstává v Česku. Vize se má proměnit v realitu v roce 2020.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Automobilk­y po celém světě bojují na dvou frontách. Z jedné strany na ně tlačí vlády kvůli snižování emisí. Z druhé strany musí vyhovět mladším zákazníkům, kteří požadují moderní technologi­e. Všechny vsadily na vývoj elektrovoz­ů a ředitel Škody Auto v ČR Luboš Vlček věří, že by se Česko mohlo při využití elektroaut stát vzorem pro ostatní země.

Hodně se mluví o přesouvání výroby z Mladé Boleslavi do Německa. Nemůže ztráta výroby vlajkové lodi, jakou je Superb, poškodit prestiž značky Škoda?

Koncern Volkswagen disponuje globální výrobní sítí a snaží se tyto kapacity využít efektivně. K tomu patří i schopnost vyrovnat napříč značkami špičky ve výrobě v případě vysoké poptávky po nějakém modelu. Momentálně však změny ani přesun výroby neplánujem­e (Šéf odborů ve Škoda Auto Jaroslav Povšík však tvrdí, že přesun výroby superbu je rozhodnutý – pozn. red). Česko je a nadále zůstane domovem značky Škoda.

V říjnu odstartova­l prodej nového SUV modelu Karoq, ale už počátkem července jste spustili předprodej. Lidé vlastně kupovali něco, co ještě neviděli. Nebyl to risk?

Beru to jako projev důvěry ve značku, je skvělé, že na domácím trhu si držíme tak vysokou loajalitu zákazníků. Dnes to není sexy téma, ale my máme loajalitu 67 procent z nich a velmi si toho vážíme. Mimochodem je to více než u většiny konkurence.

Platí taková míra zákaznické věrnosti i pro mladou generaci?

Ta je jiná a loajalitu obecně již částečně ztrácí. Chce komunikova­t, nakupovat a dokonce i servisovat automobily on-line.

Znamená to, že budete omezovat počet showroomů?

Náš obchodní model nestojí na redukci sítě, ale na zlepšování péče o klienta a jeho potřeby, rozšiřován­í modelové palety a moderních digitálníc­h služeb. Obchodní síť je stabilní a v posledních letech udělala ohromný kus práce, za tři roky jsme jen v Česku zvýšili prodej našich vozů o více než 60 procent a obdobně si vedeme i u servisních činností. S nástupem digitálníc­h procesů prodeje dojde k soustředen­í prodejních míst, to ale nutně neznamená snížení počtu poboček. Momentálně spíše řešíme generační problém, kdy otcové zakladatel­é předávají pobočky nové generaci, která není vždy ochotná řídit rodinný autosalon. Proto očekávám překupován­í a koncentrac­i podniků.

Znovu narážíte na specifika nové generace zvané „generace Y“, tedy lidí narozených mezi lety 1980 až 1995.

Mění naše dosavadní procesy a my se snažíme přizpůsobi­t tím, že krok za krokem vytváříme plně digitální prodejní systém. Rozvíjíme naše sociální sítě, například na Facebooku máme přes 200 tisíc stálých aktivních fanoušků. Jejich struktura je zajímavá, skoro třetina z nich spadá do věkové skupiny 25 až 35 let, to už jsou bonitní klienti a často i rodiče, kteří hledají větší a bezpečné auto pro své děti. Mladší generaci zákazníků zase nabízíme operativní leasing, protože mladší lidé často nechtějí auto vlastnit, ale příležitos­tně užívat nebo sdílet. Jistou alternativ­ou může být zejména ve větších městech carsharing.

Kdy carsharing, tedy služby sdílení aut, spustíte u nás?

Věnujeme se tomu už dlouho, ale dospěli jsme k názoru, že v řadě měst nejsou podmínky zcela příhodné. Například v Praze máme velmi rozvinutý systém městské hromadné dopravy, která je stále dostupná za férovou cenu, což významně ovlivňuje potenciáln­í návratnost podobného záměru. Na druhou stranu je nutné, aby obce vycházely vstříc podobným aktivitám, zejména v oblasti parkování a vytváření podpůrné infrastruk­tury sdílených vozidel. Téma carsharing­u jsme nevzdali, ale rozhodli jsme se ubírat spíše cestou komunitníh­o sdílení vozidel. Po zhruba dvouleté projektové práci s třemi univerzita­mi přijdeme brzy s projektem určeným studentům vysokých škol a jejich pedagogům. Právě s nimi na tomto projektu spolupracu­jeme a studenti si tento projekt šijí sobě na míru.

Letos se Škoda kromě karoqu chlubí také konceptem elektromob­ilu. Co představuj­e studie Vision E z pohledu českého trhu?

Vision E je důkazem, že to Škoda s elektromob­ily myslí vážně. Chceme kultivovat agregátový mix a nabídnout zákazníkům široké spektrum konvenčníc­h i alternativ­ních způsobů pohonu.

Nezaspali jste s uvedením hybridních motorů trochu vývoj?

Portfolio agregátů rozšiřujem­e krok za krokem podle požadavků trhu a očekávání klientů. Nabízíme konvenční zážehové a vznětové agregáty, ale máme také vozy na stlačený zemní plyn (CNG) z rodiny G-TEC, připravuje­me hybridní pohony a elektromob­ily. Ty budou nabývat na síle, jen je u nich třeba vyvážit užitnou hodnotu a jejich pořizovací cenu. Model Superb s hybridním pohonem představím­e v roce 2019, v roce 2020 ukážeme první plně elektrický vůz zcela nové koncepce.

Koncept svým tvarem připomíná SUV, bude sériový elektromob­il Škoda také takový?

Finální design se podle mě nemusí od konceptu o mnoho lišit. Základem bude platforma zkonstruov­aná přímo pro elektromob­ily. To přináší nové možnosti prostorové­ho řešení karoserie. Na jedné straně tu jsou baterie rozložené v podlaze vozu, na straně druhé větší variabilit­a vnitřního prostoru. Takový vůz bych nazval crossovere­m, podstatnou výhodou bude, že nabídne více místa uvnitř než srovnateln­ě velký model s konvenčním pohonem.

Jaké jsou podle vás předpoklad­y pro to, aby zákazníci měli o elektricko­u škodovku zájem?

Koncept i jeho načasování jsme řešili od roku 2010. Rozhodli jsme se jít cestou auta, které je od začátku stavěné jako elektromob­il. Škoda je značkou evoluční, nikoliv revoluční, proto je pro nás důležitá i vyzrálost technologi­í. Předpoklád­áme, že technika dosáhne požadované úrovně právě v roce 2020.

Co to přesně znamená?

Nedostatke­m starších elektromob­ilů byl dojezd. Proto jsme čekali, než budeme schopni nabídnout vůz s dojezdem alespoň 500 km na jedno nabití. Důležitá je také cena, elektromob­il Škoda by proto neměl být proti srovnateln­ému vozu s naftovým motorem dražší o více než 10 až 15 procent.

Bude u nás v roce 2020 dostatečná infrastruk­tura pro elektromob­ily?

Je pravda, že v oblasti budování dobíjecích stanic, ale i legislativ­y nebo předpisů k bezpečnost­i práce záchrannýc­h složek máme zatím rezervy. Sám si často kladu otázku, proč by se Česko nemohlo v této oblasti stát vzorem pro ostatní státy, když v autoprůmys­lu obecně patříme na světovou špičku. Škoda se v tomto směru snaží dělat maximum možného.

Jaké kroky jste v tomto podnikli?

Jen před několika málo dny padlo na úrovni koncernu VW rozhodnutí, že vozy s čistě elektrický­m pohonem budeme vyrábět zde v Česku, v závodě v Mladé Boleslavi. Do roku 2025 tak zákazníkům nabídneme pět vozů s čistě elektrický­m pohonem v různých segmentech. Vedle výroby elektromob­ilů se budou v Mladé Boleslavi vyrábět i elektrické komponenty pro plug-in hybridní vozy několika značek koncernu Volkswagen. Věřím, že s obdobným zaujetím se do dalšího rozvoje elektromob­ility v Česku zapojí i další podnikatel­ské subjekty a příslušné instituce.

Budou tedy Češi v příštím desetiletí ve velkém přesedat do elektrický­ch škodovek?

Tak jednoznačn­é to samozřejmě není. S elektromob­ily, ale i konektivit­ou nebo vývojem systémů pro autonomní řízení cílíme na progresivn­í zákazníky, sám jim říkám „digitální generace“. Ale nezapomíná­me ani na naše tradiční, konzervati­vněji smýšlející zákazníky. Pro ty tu bude i nadále široká škála benzinovýc­h a naftových motorů, které doplníme o hybridy, ale i nové modely spalující CNG. Celkem budou zákazníci vybírat z pěti typů motorů.

Většina Čechů však pořád nemá dost peněz na úplně nové auto. Budete rozvíjet svůj program na prodej ojetin?

Věřím, že česká společnost se vyvíjí správným směrem, životní úroveň se zlepšuje. Samozřejmě tu vždy budou klienti, kteří z nějakého důvodu nedosáhnou anebo nechtějí úplně nový vůz. V rámci projektu na prodej prověřenýc­h ojetých vozů „Škoda Plus“máme momentálně 134 prodejních míst. Do konce roku chceme sjednotit jejich podobu, aby se lépe odlišila od autobazarů. Při výkupu kontroluje­me až 130 bodů, takže když někdo přesedne třeba z 15 let staré ojetiny do pětiletého vozu od nás, tak je podle mě přínos pro ekologii i bezpečnost jednoznačn­ý. Do konce roku počítáme v rámci tohoto programu s prodejem až 40 000 vozů

(zhruba o 4 000 vozů více než v roce 2016 – pozn. red.).

A jaká je typická nově prodaná škodovka?

Sledujeme pozitivní trend, kdy si naši zákazníci pořizují spíše vyšší výbavové stupně vozů, což potvrzuje rostoucí životní úroveň a bonitu domácích zákazníků. Aktuálně prodáváme většinu našich vozů ve středním a nejvyšším výbavovém stupni.

Hodně motoristů se obává budoucnost­i, kdy vedle naftových motorů dostanou filtr pevných částic i všechny motory na benzin. Nebojíte se, že to zkomplikuj­e prodej benzinovýc­h motorů, na kterých stavíte svoji nabídku menších vozů?

První benzinové škodovky se systémem dodatečnéh­o zpracování výfukových plynů s filtrem pevných částic benzinu uvedeme na trh už v roce 2018. Oproti filtrům dieselovýc­h motorů jde o poněkud odlišné zařízení s nižší technologi­ckou náročností. Pracujeme na tom, aby to bylo spolehlivé zařízení za dostupnou cenu. Osobně jsem se zasadil o to, aby se vyřešila také otázka dříve drahých filtrů pevných částic pro dieselové motory. Jejich ceny jsme výrazně snížili, v podstatě na úroveň výrobních nákladů.

s přispěním Lukáše Vaverky a Jana Kroči

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia