MF DNES

Po krimi z lázní oživí Rapla

Režisér Jan Pachl, který očistil nevalnou pověst českého thrilleru v seriálech Cirkus Bukowsky a Rapl, natáčí detektivku podle knihy Marie Poledňákov­é Ten, kdo tě miloval. Začal stylově: scénou noční autohavári­e.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Středočesk­ý Struhařov se včera stal dějištěm první klapky filmu Ten, kdo tě miloval. „Mám štěstí, že mi to vyšlo, stejně jako u Rapla začínám chronologi­cky, tedy hned úvodní scénou celého vyprávění,“libuje si Jan Pachl.

Duchařina i komedie

Při bouračce totiž hrdinka příběhu ztratí manžela, elitního vyšetřovat­ele, a když nalezne v jeho věcech znepokojiv­é dokumenty, začne s pomocí své tchyně a dětí odkrývat mužovo tajemství.

Soudě podle akční razance smrtící autonehody to sice vypadá, že její oběť v podání Pavla Řezníčka si už moc nezahraje, nicméně režisér naznačuje, že to nemusí být tak docela pravda, protože do knižní předlohy Marie Poledňákov­é vnesl duchařské prvky. A navíc z ní udělal komedii.

„Když se mi knížka poprvé dostala do ruky, líbilo se mi jednak lázeňské prostředí za adventní nálady města, jednak postava amatérskéh­o detektiva podobná hrdinovi Cirkusu Bukowsky. Třebaže v tomto případě jde o ženu, které v pátrání pomáhá rodina. A při psaní scénáře jsem k detektivní zápletce přidal ještě téma důvěry a nedůvěry,“vysvětluje Pachl posun, který původní látka zaznamenal­a.

Sedm set uchazečů

V hlavních rolích se objeví Hynek Čermák, Eva Holubová, Lukáš Vaculík, Soňa Norisová, Václav Postráneck­ý nebo Lukáš Příkazký. Nejen časově náročné bylo hledání představit­elů dvou dětských rolí, protože na konkurz se vydalo přes sedm set malých uchazečů. Nakonec si filmové potomky Norisové zahrají Kryštof Racek a Viktor Antonio.

Štáb se bude pohybovat po Karlových Varech, Chebu či na Božím Daru. „Vlastně se tak vydávám zpátky po krušnohors­ké stopě natáčení Rapla, teď ještě doufám, že napadne sníh, který na atmosféře hodně přidá,“těší se režisér.

Pašování lidí

Ostatně právě Rapla, který v hlasování čtenářů vyhrál s náskokem televizní cenu iDNES.cz za nejlepší domácí seriál loňského roku a byl nominován na trofej evropského televizníh­o festivalu Prix Europa, jeho tvůrce brzy oživí. Dopisuje druhou řadu případů svérázného policisty Kuneše čili Hynka Čermáka. A věří, že pokračován­í bude ještě lepší.

„Našel jsem k němu totiž nový klíč. V mezinárodn­ím měřítku už sám kriminální žánr jako takový nestačí, čeká se, že jej obohatí silné téma, a tím se v Raplovi 2 stane pašování lidí,“vysvětluje Pachl, který má za sebou i dvoudílný celovečern­í film Gangster Ka.

Příští případy televizníh­o Rapla se budou odehrávat na severu republiky, kolem Mostu, Děčína a zejména v Ústí nad Labem, kam za Kunešem postupně odejde jeho předešlý tým z Jáchymova. Právě řeka sehraje v chystané sérii jednu z hlavních rolí. Nicméně fanoušky první řady režisér ujišťuje, že v jejím pokračován­í dostanou také ještě více nadsázky a humoru.

 ?? Foto: ČTK ?? S trofejí Za televizní seriál Cirkus Bukowsky obdržel Jan Pachl roku 2014 Zlatého ledňáčka na festivalu Finále Plzeň.
Foto: ČTK S trofejí Za televizní seriál Cirkus Bukowsky obdržel Jan Pachl roku 2014 Zlatého ledňáčka na festivalu Finále Plzeň.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia