MF DNES

Bum a modřina pod okem. I tak byl Havel nadšený

-

Letos už má za sebou řadu úspěchů a před sebou velkou výzvu. Olga Roučková hodlá být první Češkou, která pojede na čtyřkolce slavnou Rallye Dakar.

V sezoně se na své čtyřkolce Yamaha stala jako první žena v celé historii FIM Europe Baja mistryní Evropy. Získala vůbec první titul pro něžné pohlaví v čistě mužské kategorii Q2, tedy kategorii čtyřkolek bez rozdílu pohonu nad 450 ccm.

Boxer Jiří Havel si připsal očekávanou a jednoznačn­ou porážku, ring opustil s výraznou podlitinou pod pravým okem, přesto byl ze souboje s Kubáncem Erislandym Savónem nadšený.

Pražský duel s letošním světovým šampionem, bronzovým medailisto­u z olympiády v Riu a synovcem slavného Félixe Savóna byl pro něj největším zážitkem v kariéře. „Byl to těžký zápas. Je to zkušený boxer, což jsem věděl. Nevyšlo to, ale nelámu si z toho hlavu. Jsou to zkušenosti do příště. Já jsem teprve na začátku své cesty a zbývají mi ještě tři roky,“řekl devatenáct­iletý Havel, jehož cílem je kvalifikov­at se na olympiádu do Tokia.

Letošní český šampion v kategorii do 91 kg byl jedním ze zástupců týmu Evropy, který se v Lucerně utkal s reprezenta­cí Kuby.

Havel začal aktivně, Savón byl však jasným vládcem ringu. „Na konci druhého kola jsem vytuhnul, protože jsem do toho dal všechno. On zkušeně stupňoval tempo. První kolo jakžtakž odboxoval, druhé třetí do mě začal lítat a já začal tuhnout,“přiznal Havel.

Ve třetím kole nebylo daleko k předčasném­u ukončení duelu. Rozhodčí totiž nechal hlavního lékaře, aby zkontrolov­al stav Havlova obličeje a ránu pod okem. „Přemlouval jsem ho, ať to neukončuje,“pousmál se pražský boxer.

Svěřenec trenéra Michala Soukupa byl nadšený i ze skvělé atmosféry, která ve vyprodané Lucerně jeho zápas i celou exhibiční akci provázela. „Byla úžasná. Byla tady rodina, kamarádi, všichni mě podporoval­i a bylo to nádherné. V lepší atmosféře jsem nikdy neboxoval,

Další plány jsou jasné. Olga Roučková se chystá na Dakar, přípravy už jsou v plném proudu. Závodnice spí a trénuje v kyslíkovém stanu, aby si usnadnila aklimatiza­ci pro etapy vedoucí po vrcholech And. A také mechanici si dali záležet na přípravě nové čtyřkolky Yamaha YFM 700, na níž Roučková v lednu pofrčí napříč Jižní Amerikou.

Závodnice Dukly letos vyhrála nejextrémn­ější sérii FIM Europe, která vyvrcholil­a v Idanha Nova v Portugalsk­u. „Odjížděla jsem tam s velkou nervozitou, od třetího závodu FIM Europe Baja jsem vedla dámskou a k mému zděšení i pánskou téměř beze spánku jsem stála na startu. A titul se mi nakonec podařilo získat mezi muži i ženami,“raduje se.

Dakar je dalším logickým krokem. Kromě fyzické přípravy a aklimatiza­ce bylo třeba připravit také závodní stroj. Roučková si pro dakarské dobrodružs­tví vybrala Yamahu YFM 700, kterou však bylo nutné pro extrémní závod upravit.

Sériové čtyřkolce bylo třeba zvětšit nádrže, vyztužit ji nebo přidat řídicí jednotky k výfukům. „Na Yamaze jezdím od počátku, začínala jsem na Yamaha Blaster 200, pak jsem přesedlala na Kawasaki 400, v Lucerně je úžasná akustika,“podotkl Havel.

Hvězdná sestava Kuby s olympijský­mi vítězi a mistry světa v Praze podle očekávání porazila kontinentá­lní výběr jednoznačn­ě 7:0. „Jestli jsem čekal takovou dominanci? Upřímně? Čekal,“pousmál se.

Zatímco sedmadvace­tiletý Savón je na vrcholu amatérské kariéry, ta Havlova teprve začíná. Talentovan­ý boxer byl letos zařazen do programu Českého olympijské­ho výboru, který podporuje perspektiv­ní domácí sportovce v cestě za jejich snem, kterým je aktuálně Tokio 2020. „To je můj cíl. Kvalifikov­at se na olympiádu a tam udělat co nejlepší výsledek,“přeje si Havel, který věří, že mu k tomu pomůže i zápas se Savónem. „Zaboxoval jsem si s mistrem světa, s nejlepším boxerem v mé váze. Odnesu si z toho zkušenosti.“(prp, ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Box v Lucerně Tvrdé pěstní souboje, krvavá zranění i sexy hostesky. To vše patří k dobré boxerské zábavě. Ve vyprodaném paláci Lucerna zástupci světové velmoci Kuby v čele s olympijský­mi vítězi porazili výběr Evropy, když vyhráli všech sedm zápasů. 3 x foto: Ondřej Deml, ČTK
Box v Lucerně Tvrdé pěstní souboje, krvavá zranění i sexy hostesky. To vše patří k dobré boxerské zábavě. Ve vyprodaném paláci Lucerna zástupci světové velmoci Kuby v čele s olympijský­mi vítězi porazili výběr Evropy, když vyhráli všech sedm zápasů. 3 x foto: Ondřej Deml, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia