MF DNES

Plzeň do jara! A Slavia?

Český fotbal včera ožil. Plzeň postoupila do jarní fáze Evropské ligy. A Slavia je blízko.

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

ohárový příběh fotbalistů Plzně získal slušivé kontury.

Byť na úvod vyhořeli v Bukurešti. A vyloženě zklamali proti Luganu.

Navzdory dílčím problémům postupují. V předstihu. Po pátém kole. A s fanfárami.

„Je skvělé, jak to všechno dopadlo. Osobně jsem nepřestal věřit, že to skončí dobře,“reagoval kouč Pavel Vrba.

V euforii si trenér dokonce před kotlem plzeňských fanoušků dovolil kotrmelec, který už se od něj možná ani nečekal. Naposledy se růžku, slávističt­í příznivci se modlili: „Kéž bychom postoupili.“

Když devět minut po přestávce Hušbauer napřáhl znovu, tentokrát po zemi a znovu přesně, tvářili se slávisté nezdolně: „Postoupíme! O tom není sporu.“

Stačí maličkost, 7. prosince doma neprohrát s kazažskou Astanou.

Mimochodem, bude to poslední zápas roku 2017, který může české fotbalové fanoušky jakkoli vzrušovat. Po něm začne zimní dovolená. A vyhlídky na jaro.

Jedině Zlín, poslední z tuzemských účastníků Evropské ligy, už má utrum. Body nesbírá, zato dostává lekce z pohárové nezkušenos­ti. Včera prohrál 0:1 na půdě Šeriffu Tiraspol.

Zato v Plzni bylo plno. A vyhecovaně. A nakonec šťastně. Místní Viktoria se pomstila legendě rumunského fotbalu, které si dřív říkalo Steaua, než musela název nuceně změnit na FCSB. Ze čtyř pohárových zápasů během čtyř měsíců vyhrál plzeňský klub jediný, ten včerejší, který znamená postup do jarní fáze Evropské ligy. Ano, je hotovo. Poprvé po čtyřech letech. Bravo, Viktoria! Bravo, trenére Vrbo! „Asi má trenér dobrou karmu, že se mu to s námi zase povedlo,“poděkoval zkušený záložník Milan Petržela.

Fenomén domácí ligy, který si v úvodních čtrnácti kolech připsal pouze vítězné zářezy, se radoval také po divokém utkání se zasloužený­m výsledkem.

Fanoušci v nabité Doosan Areně skákali, zpívali klubové chorály, svlékali se do půli těla a zároveň se dlouho drželi za hlavu při zkažených šancích. Bylo jich tolik.

Strhující fotbal nabízel jedinou otázku: Kdo dá první gól?

A zároveň vám rezonovala odpověď: Kdo dá první gól, vyhraje!

Útočník Řezníček, náhradník za zraněného vůdce Krmenčíka, během prvního poločasu všechny tři šance pokazil. Ani parádní náběhy ze stran nevycházel­y. „To jsem trochu nervózní byl,“přiznal trenér Vrba.

Snaživá Plzeň mohla dvakrát inkasovat, přitom bychom měli zdůraznit, že díky svému tempu, zarputilos­ti, odvaze a daleko lepším statistiká­m si zasloužila vyhrát.

Jen potřeboval­a vstřelit gól, pod který se ve 49. minutě podepsal Petržela. V centimetro­vém ofsajdu zpracoval Hrošovskéh­o mazaný oblouček a druhým dotekem se zelenou kopačkou skóroval. Lehce. Chladnokre­vně. Osudově. V 76. minutě křičel plzeňský stadion podruhé. Fantastick­y hrající obránce Řezník nejprve nabídl gólovou přihrávku Kopicovi, jenž trestuhodn­ě trefil osmnáctile­tého brankáře Vlada. Ovšem... Do dálky odražený míč vzápětí odvážně napálil Hořava z voleje a původně navztekaný Kopic prudký balon líznul hlavou – 2:0. „Naše štěstí. Moc jsme si oddechli,“přiznal Jan Kopic. Bylo hotovo. Plzeň si ještě zahraje poslední utkání ve skupině proti Beer Ševě a čtyři dny poté se dozví soupeře pro jarní vyřazovací fázi.

Když se losování dočká také Slavia, můžeme českému fotbalu zatleskat.

Maccabi Tel Aviv SK Slavia Praha

 ?? Foto: L. Němec, MAFRA ?? Střelec v objetí Milan Petržela (uprostřed) dostal parádní centr za obranu a před brankářem Vladem nezaváhal. Plzeň má jistý postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Skupina A Skupina F
Foto: L. Němec, MAFRA Střelec v objetí Milan Petržela (uprostřed) dostal parádní centr za obranu a před brankářem Vladem nezaváhal. Plzeň má jistý postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Skupina A Skupina F
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia