MF DNES

Vrba zase dělal kotouly. Vytříbil jsem techniku a shodil kila

-

Po čtyřech letech dělal trenér Pavel Vrba na hřišti zase kotouly. „Technika se vytříbila, nějaké kilo se shodilo, takže to bylo jednodušší,“líčil kouč plzeňských fotbalistů. Plzeň po čtyřech letech postoupila ze základní pohárové skupiny, na jaře si zahraje ve vyřazovací části Evropské ligy.

Byl to proti rumunskému klubu FCSB váš nejlepší letošní výkon v pohárech?

Šedesát minut skvělých, ale ve finální Vrba k zašpinění košile nechal vyhecovat v srpnu 2013, po postupu do Ligy mistrů. Následně respektova­ný kouč odešel k české reprezenta­ci a do ruské Machačkaly, čímž se jeho povznesené chvíle utlumily. Včera večer se znovu oslavně kutálel po zemi – a Plzeň slaví.

Žádný jiný český klub zatím juchat nemůže.

I když musíme podtrhnout, že také Slavia udělala výrazný krok za úspěchem. Po báječných střelách kapitána Josefa Hušbauera vyhrála 2:0 na hřišti Maccabi Tel Aviv.

A to si vzpomeňte, že Hušbauer do včerejška patřil v poháru spíš mezi nepotřebné. Během duelů Evropské ligy nastoupil vůbec poprvé od začátku. A zazářil! Jakmile v nastavení první půle jeho neopakovat­elná rána prosvištěl­a do pravého fázi jsme nebyli důslední a důrazní. Nakonec jsme gól přece jen dali, takže jsem spokojený, porazili jsme nadprůměrn­é evropské mužstvo.

A naplnili ambice. Souhlasíte?

V létě jsme chtěli postoupit z kvalifikac­e do skupiny a další postup by byl nadstavba. Takže to tak berte.

Příští sezonu chcete hrát Ligu mistrů, neměl by být postup ze skupiny Evropské ligy spíš povinností?

Strašně podceňujet­e kluby v Evropě. Byl jsem v Rusku a sám poznal, jak je to těžké. Říkali jste, že Lugano není mužstvo, přitom teď porazilo Beer Ševu, která má za sebou slušné výsledky. Musíte respektova­t sílu Evropy, my nejsme její pupek. Nebudu tvrdit, že nemáme ambice, ale musíme mít pokoru.

I s předkolem jste vyhráli počtvrté za sebou doma. Jaké to je?

Super. Jsem rád, že fotbal hráče baví, že střílí góly, že se dostáváme do ofenzivy se spoustou hráčů. Fotbal je jednoduchý, ale hráči musí být tlačeni k tomu, aby uběhli o dvacet metrů víc. Pak se dá soupeř překvapit. Když bude ve vápně jeden hráč, těžko se budeme prosazovat.

Proti FCSB se gólově prosadil Petržela, předtím vám důležitá utkání vyhrál Kolář. Jak jsou tihle zkušení hráč cenní?

Spoustě lidem dokazují, že fotbal hrát umí, že ještě nekončí. Jsem rád, že se jim tak daří.—

min

 ??  ?? Kouč Vrba slaví postup kotoulem. Foto: ČTK
Kouč Vrba slaví postup kotoulem. Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia