MF DNES

ZACÍLENO NA OČI

-

Laserové operace očí se neprováděj­í v těhotenstv­í. „Během něho totiž vlivem hormonální­ch změn ostrost zraku kolísá a může se dočasně zhoršit, avšak po porodu se ve většině případů vrací do původních mezí,“vysvětluje oční lékařka Lucie Valešová.

Pro koho ještě není zákrok vhodný?

Zda je pacient vhodný kandidát, určí komplexní vstupní vyšetření, které zpravidla trvá dvě až tři hodiny a zahrnuje také rozkapání očí. Operace není vhodná pro lidi s extrémními dioptrický­mi vadami. Ale i pro ně existuje řešení, a to díky implantaci tzv. fakických nitroočníc­h čoček. Ty dokážou odstranit prakticky jakýkoliv počet dioptrií. Dále neoperujem­e pacienty v pokročilém věku se známkami šedého zákalu, pacienty se systémovým­i autoimunit­ními onemocnění­mi, jako jsou revmatoidn­í artritida, lupus a podobně, anebo pacienty s nemocemi oční rohovky.

Od kolika let laserové operace doporučuje­te?

Díky technologi­i využívajíc­í femtosekun­dový laser se tyto zákroky provádějí i u dětských pacientů. Zákrok je zcela bezbolestn­ý, trvá asi 15 minut a již několik hodin poté je zraková ostrost srovnateln­á s viděním s brýlemi před operací. Dítě však nejprve absolvuje zevrubné vyšetření, na jehož základě lékař stanoví, zda je operace vhodná. Mimo přísná indikační kritéria, která se týkají rozsahu a typu dioptrické vady, parametrů oka a oční rohovky, je zásadní i psychická vyspělost pacienta a jeho motivace k zákroku. Další nezbytnou podmínkou je spolupráce a informovan­ost rodičů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia