MF DNES

TELEVIZNÍ VÁNOCE

Úplný program na celé svátky

-

Byl to pro televizní národ krásný vánoční dárek, když ve čtvrtek 25. prosince 1980 deset minut před sedmou večer začal první program vysílat seriál Arabela. V titulní roli zazářila mladá slovenská herečka, která však brzy z hvězdného nebe zmizela.

Do Česka vás teď pozvali organizáto­ři festivalu dětských filmů v Horšovském Týně. Setkala jste se s kolegy z Arabely?

To víte, že ano. Vašek Vorlíček koukal, když mě uviděl. Můj úžasný pan režisér! Je mu osmdesát sedm, chodí s hůlčičkou, ale stále kouří jako fabrika. Za rok Arabela oslaví čtyřicet let od začátku natáčení, tak jsem tam navrhla, že bychom mohli uspořádat setkání herců. I když mnozí už bohužel nejsou mezi námi. Co třeba čaroděj Rumburak, taky jste se viděli? Jirka Lábus je ohromný, na letošním festivalu přebíral Zlatou rafičku, cenu za celoživotn­í přínos dětskému filmu. Je s ním neuvěřitel­ná zábava i v soukromí. V autě mi teď cestou do Prahy vykládal, jak s Oldou Kaiserem nasedli do taxíku. Taxikář se jich zeptal: Tak kam to bude, pánové? A Jirka: Co je vám do toho? (rozesměje se) No nejsou skvělí? Jsem smíšek, tyhle fórky miluju. Líbilo by se mi mít takhle vtipného chlapíka za manžela. Český humor je to jediné, co mi v Německu chybí.

Zavzpomína­li jste spolu na Arabelu? To byl ve své době kultovní seriál. Jasně. Krásný mix pohádky a skutečnost­i, který se pak vysílal v mnoha zemích. Financoval­i ho Němci. A víte, že jsem se setkala i s dvěma herečkami, které ho nadabovaly? Ty hlasy byly totiž dva. Kromě západního Německa se to dělalo extra v tehdejším NDR. Roli jsem nedostala jen tak. Prošla jsem v roce 1978 regulérním konkurzem se stovkou dalších uchazeček. Režisér Vorlíček chtěl, aby pozvali i holky ze Slovenska. Když mě vybrali, vůbec jsem netušila, co mě čeká.

Musel to být zážitek, ocitnout se v devatenáct­i mezi hvězdami jako Brodský, Sovák, Menšík, Zázvorková. Jak jste se cítila? Všichni se ke mně chovali strašně mile, jako k dceři. Byla jsem tam jediná Slovenka. Vašek Vorlíček ve mně viděl naivní zakřiknuto­u dívku, ale ocenil, že jsem od těch starších dovedla rychle nasávat zkušenosti. Ale při natáčení byly i krušné chvilky.

Například?

Třeba ve scéně s vodníkem, kterého hrál Josef Dvořák, jsem musela skákat oblečená do studené Vltavy. Pro jistotu byly v záloze tři paruky a tři kostýmy. A všechno se použilo. Třikrát se scéna opakovala, než ji režisér schválil. Ovšem snad ještě horší situaci jsem protrpěla u filmu Smrt stopařek. Na to vážně nezapomenu. Náš vrah sice shazoval z auta na skládku figuríny, ale na tom smetišti jsme s Dádou Patrasovou skutečně ležely. Navíc na nás pak to svinstvo ještě naházeli. Špína a smrad. Potom jsem se asi týden umývala.

Napadlo vás někdy, jak by se váš život vyvíjel, kdyby tehdy neonemocně­la Libuška Šafránková, která Arabelu původně měla hrát? Vypadal by úplně jinak včetně toho soukromého. Vždyť já se s prvním mužem seznámila v letadle z Bratislavy do Prahy. Hrála jsem v bratislavs­kém divadle, takže to byly týdny na cestách. Rok a půl nocování po hotelích.

DVOJNÁSOBN­Á BABIČKA

Vaším prvním mužem byl hokejový trenér Miro Kubovič, už ve dvaadvacet­i se vám narodila holčička. To musel být ostrý zvrat v životním stylu. To si pište! Já dokonce měla natáčet film s Hynkem Bočanem a kvůli těhotenstv­í jsem ho musela odříct. Miro byl pěkný chlap, sportovec, rychle jsme se do sebe zamilovali. A představte si, že mi svatební šaty navrhl pan Pištěk, který s námi dělal Arabelu. Měl v sobě velké charizma a nejspíš jsem do něj byla platonicky zamilovaná. Jeho obrazy mě uchvátily. Dodala jsem si odvahu a o ty šaty ho poprosila. Byly krásné starorůžov­é s vyšitými perličkami a motýlky, k tomu klobouček se závojem. Cítila jsem se v nich jako princezna. Vlastně i šaty k druhé svatbě mi navrhoval kostýmní výtvarník Milan Čorba, už nežijící manžel Milky Vášáryové. Paradoxem je, že mi vydrželo až třetí manželství, kdy jsem se vdávala v šatech z konfekce.

Váš soukromý život je možná košatější než ten herecký. Vy jste už také babička, že? Dokonce dvojnásobn­á. O první vnouče se mi na Novém Zélandu postaral syn z druhého manželství Harry. Mladá holka, se kterou se tam ve dvaceti seznámil, mu o těhotenstv­í řekla, až když se vrátil do Německa. Kluk byl z toho hotový. Malému je už deset, ale vídáme ho bohužel málo, Zéland je přece jen z ruky. Harry teď žije v Berlíně a pracuje v gastronomi­i. Zrovna minulý měsíc se oženil s Christin, což byla příležitos­t k velké oslavě a rodinnému setkání. To mám ráda. Ze Slovenska přijela i moje pětaosmdes­átiletá maminka, z Vídně moje starší dcera.

Žije tam?

Janička si v Rakousku před lety dodělávala magistersk­ý diplom na fyzioterap­ii. Dnes ve Vídni pracuje v jednom renomované­m

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? XENIE A ARABELA. Aneb Dagmar Patrasová a Jana Nagyová.
XENIE A ARABELA. Aneb Dagmar Patrasová a Jana Nagyová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia