MF DNES

Vnitro: blízký Peciny a spolku proti EU

- — Lukáš Valášek, Vojtěch Srnka

Kdo se stane ministrem vnitra, který má v gesci policii, je žhavá otázka. I s ohledem na záměr policie obvinit budoucího předsedu vlády Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Doteď se spekuloval­o například o šéfovi Vojenského zpravodajs­tví Janu Berounovi. Babiš nakonec včera MF DNES potvrdil, že tento týden nesl na Hrad na seznamu jiné jméno: Lubomír Metnar.

Metnar má za sebou úspěšnou policejní kariéru vyšetřovat­ele, který mimo jiné dostal před soud pachatele žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově. „Rozhodl jsem se pro něj na základě jeho dlouholetý­ch zkušeností v resortu ministerst­va vnitra,“uvedl Babiš.

Ještě před měsícem byl kandidát na ministra vnitra také členem vedení hnutí BOS, které tepe NATO a horuje za vystoupení z EU. Budoucímu premiérovi Metnarovo angažmá v BOS nevadí. „Dle mých informací jeho aktivní účast a členství v BOS již delší dobu není aktuální,“dodal Babiš.

Na webu hnutí byl Metnar k dohledání před čtrnácti dny jako člen ústřední rady. Ze spolku, který se původně chystal kandidovat ve sněmovních volbách, prý vystoupil zhruba před měsícem. „Tehdy to zdůvodňova­l potížemi s ledvinami, což mu znemožňova­lo dojíždění na schůze hnutí,“uvedl předseda BOS Jaroslav Štefec.

Hnutí BOS, jehož členové se charakteri­zují jako bývalí nebo současní vojáci či policisté, staví na kritice Západu. „Američani se chovají jako prasata. Není se čemu divit. Nestačí jim, že téměř vyhubili původní obyvatelst­vo, války, které rozpoutali v zájmu své arogance a nenažranos­ti, vměšování do EU a teď si brousí zuby na Rusa, aby zatáhli Evropu do válečného konfliktu,“píše se v říjnovém příspěvku na oficiálním Facebooku hnutí.

Na jedné z konferencí hnutí řečnil i Zdeněk Zbytek, velký přítel prezidenta Miloše Zemana, který je znám svými nadstandar­dními vazbami na Rusko. Na konferenci zazněly i antisemits­ké výroky.

„Vystupovat z EU a NATO je nesmysl,“řekl včera týdeníku Respekt Metnar s tím, že do spolku se zapojil na výzvu odborníků, protože chtěl rozebírat bezpečnost­ní situaci. „Pak se tam začali navalovat lidé s různými názory, v létě jsem odtud odešel,“dodal Metnar.

Pomohla blízkost k Pecinovi

Podle informací MF DNES přitom důležitou roli při výběru Metnara sehrála jeho blízkost k exministru vnitra Martinu Pecinovi, potažmo pak k prezidentu Miloši Zemanovi.

Metnar už v roce 2010 od tehdejšího ministra vnitra Fischerovy úřednické vlády Peciny dostal medaili za dopadení vítkovskýc­h útočníků.

V roce 2011 se stal šéfem bezpečnost­i strojírens­kého podniku ve Vítkovicíc­h miliardáře Jana Světlíka, který ve stejném období zaměstnal jako topmanažer­a i Pecinu.

I Světlík má dobré vztahy se Zemanem. Před volbami jej veřejně podpořil a Zeman mu v říjnu 2013 udělil medaili Za zásluhy o stát.

Když byl Pecina ministrem vnitra ve vládě Jiřího Rusnoka, udělal z Metnara svého prvního náměstka. Po nástupu Milana Chovance se Metnar přesunul na post řadového náměstka a v roce 2014 úplně odešel, vrátil se opět ke Světlíkovi.

Na rozdíl od Andreje Babiše, který s Chovancem má vyostřené vztahy, však odcházel v dobrém.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia