MF DNES

Čína chtěla garanci na Škodu. Mládek ji prý odmítl

-

Na sklonku minulého týdne se objevila zpráva, že investiční skupina PPF Petra Kellnera koupila stoprocent­ní podíl strojírens­ké firmy Škoda Transporta­tion. Ještě před několika měsíci se jako o hlavním zájemci hovořilo o čínské Railway Rolling Stock Corporatio­n, největším výrobci kolejových vozidel na světě.

Jeden z možných výkladů, proč námluvy s Čínou skončily, nabídl Deníku bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Číňané chtěli garanci, že privatizac­e Škody Transporta­tion proběhla nezpochybn­itelným způsobem. Po mně žádali, abych takové potvrzení přinesl na vládu a nechal ho schválit. To jsem odmítl,“řekl Deníku Mládek. Podle exministra by vyžadovaná záruka byla politická sebevražda a pozvání k trestnímu stíhání. Spekuluje o tom, že odmítnutí garance bylo skutečným důvodem jeho odvolání.

Mládek by v únoru skončil kvůli novele zákona o elektronic­kých komunikací­ch, zejména pak kvůli vstřícnému přístupu k mobilním operátorům. Ve funkci ho nahradil Jiří Havlíček.

Mládek také naznačil, že ho kvůli garancím pro Číňany kontaktova­l premiérův poradce, právník Radek Pokorný.

„Objednali se Číňané, ale o to, aby se ke mně dostali, se postaral jistý nejmenovan­ý vlivný právník stojící za panem premiérem, který mi speciálně kvůli tomu volal, ačkoli dříve se mnou nemluvil,“řekl exministr Deníku.

Pokorný na to včera na Facebooku reagoval tak, že není nic zvláštního kvůli významné transakci požádat ministra o přijetí.

„Asi jsme neměli oficiálně žádat pana ministra, ale brnknout Mirkovi Janstovi?“napsal Pokorný ironicky. Miroslav Jansta je vlivný sociální demokrat, který má k Mládkovi blízko.

Prodej plzeňské Škodovky je jeden z největších obchodů roku. PPF podepsala smlouvu o nákupu 100 procent akcií plzeňské strojírens­ké společnost­i Škoda Transporta­tion. Cena transakce, kterou ještě musí schválit Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže, nebyla zveřejněna. Podle odhadů zaplatí PPF více než deset miliard korun.

Před prodejem Škodu Transporta­tion ovládalo prostředni­ctvím spleti patnácti firem devět fyzických osob. (red)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia