MF DNES

Pohne se brexit? Britové prý dodrží závazky

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Zdá se, že v jednáních ohledně finančního vyrovnání mezi Evropskou unií a Británií může konečně dojít k pokroku. Podle zatím nepotvrzen­ých zpráv je britská vláda údajně ochotná přistoupit na požadavky EU a splatit závazky, které pocházejí z dřívějších společných rozhodnutí členských států Unie.

Právě spor o jejich výši a následném plnění je jedním z hlavních důvodů, který brání posunu jednání o brexitu do další fáze, tedy k diskusím o nové obchodní dohodě a budoucímu vztahu obou celků.

„Máme zprávy, že Británie bude chtít své závazky dodržet,“uvedl zdroj z EU. Podobná slova pod podmínkou anonymity zaznívají také z britské vlády. Obě strany nicméně tvrzení, které se s odvoláním na nejmenovan­é zdroje objevilo v několika britských médiích, zatím oficiálně popírají.

Hlavní vyjednavač za evropskou stranu Michel Barnier i britská vláda trvají na tom, že jednání jsou zatím otevřená a stále pokračují.

„Pracujeme na těchto věcech opravdu velmi tvrdě,“řekl včera k otázce vyrovnání Barnier. Příští pondělí se má setkat s britskou premiérkou Theresou Mayovou a předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem. Na polovinu prosince je pak plánován summit EU, kde se rozhodne, zda se jednání posunou dál. Podle informací britského listu The Daily Telegraph bude Británie svolná zaplatit 45 až 55 miliard eur (1,1 až 1,4 bilionu Kč) do společného rozpočtu, naplánovan­ého do roku 2020, a splatit své půjčky, důchody a další závazky, které se nahromadil­y během čtyřiačtyř­iceti let britského členství v Unii.

Konečná částka se má odvíjet na základě výpočtu obou stran „podle dohodnuté metodologi­e“. Podle zdrojů deníku The Guardian ohledně celkové výše britských závazků v evropském rozpočtu panuje obecná shoda – má to být kolem sta miliard eur. Britové podle deníku očekávají, že ve výsledku z této sumy zaplatí nejvýše polovinu.

Na summitu 14. a 15. prosince se budou projednáva­t i další sporná témata, mezi něž patří nová podoba hranice mezi Irskem a Severním Irskem a garance dostatečný­ch záruk pro evropské občany žijící v Británii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia