MF DNES

Před publikem seniorů si připadám jako Mick Jagger

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Písničkář Jan Burian vydává desku Jihotaje, na níž spolupraco­val s uskupením Bizarre Band žánrově oscilující­m mezi klasickou a populární hudbou. „Moje základní podmínka byla, že chci kapelu tvořivou, ne doprovodno­u. Nechtěl jsem šanson doprovázen­ý muzikanty, kteří shodou okolností umějí hrát, ale dialog mezi lidmi z vážné hudby s člověkem, který je na pokraji všech žánrů,“vysvětluje spojení s Bizarre Bandem, který vznikl už v roce 2012.

Jejich společná novinka je dvojalbem – první polovinu tvoří premiérové skladby, druhý disk jsou předělané Burianovy starší písně, které si muzikanti z Bizzare Bandu sami vybrali. V jejich případě se kapela spíš držela předlohy, u nové tvorby dostala volnější ruku. „Píseň Na slepou kolej třeba zpomalili, donutili mě zpívat o polovinu pomaleji než normálně a najednou to má jinou atmosféru. A je to moc dobře, já potřebuju partnery,“líčí Burian.

Mluvčí své generace

Písničkář je, jak sám v žertu říká, mluvčím své generace. Má představu, jak jeho písně o zralých lidech budou vnímat třeba třicátníci? „Nevím, jak to vnímáte třeba vy, nicméně už jsem na hitparádě Radia 1. Třeba to nevyjde, ale když jsem dělal desku Muži jsou křehcí, a to už mi taky bylo dost let, tak jsem vyhrál celoroční hitparádu téhle alternativ­ní stanice. Bylo to i díky Xavieru Baumaxovi a mému synovi Jirkovi. První a druhé místo bylo naše,“vzpomíná.

Ovšem písně jako Staré dopisy nebo Dcera se stěhuje z domu jsou skutečně cílené na starší posluchače. Záměrně. „Nedávno jsem vystupoval na představen­í pro seniory. Hrál jsem písně o nás, protože já jsem už taky důchodce. Došlo mi, že v rozhlase takové vysílání není a nikoho z mladých nezajímá, jak starší lidé žijí. A co mi přijde zajímavé, že je nezajímá, jak to s nimi bude,“podivuje se písničkář.

„Většinou hraju pro věkově smíšené publikum, někdy i pro mladé, ale jindy zase jen pro ty starší. A to pak dělám různé finty, jako že se třeba zeptám – Taky máte v noci křeče?! Oni řvou – Jooo! A já si připadám jako Mick Jagger,“usmívá se Burian.

Hrál jsem písně o důchodcích, došlo mi, že v rozhlase takové vysílání není. Jan Burian, zpěvák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia