MF DNES

Král úzkých uliček. Den v popelářské­m voze

- — Roman Švidrnoch

Práce šoféra umí být pěkně ubíjející. Jedete po dálnici pořád stejnou rychlostí, jídlo na benzinkách, nocleh v kabině na odpočívadl­ech... Není divu, že šoféři prostě nejsou a přepravním firmám jich chybějí tisíce. Točit volantem nemá kdo ani v popelářský­ch vozech. A to přesto, že v nich nuda na dálnici a toulavý život nehrozí a ještě si lze docela slušně vydělat.

„Mě osobně bavilo, že když ráno jezdím od čtyř, to vyjíždí část posádek, druhá až v šest – jedu o půl jedné domů. A nemusím nikam daleko, jen tady kolem komína,“říká František Souček, když vybírá zatáčku kolem malešické spalovny.

Před pěti lety začínal jako řidič popelářské­ho auta, v současnost­i už sedí za obrazovkam­i v dispečinku společnost­i AVE (dneska si jen odskočil zpět za volant, aby nás svezl). Na původní profesi nedá dopustit. „Je to v podstatě luxusní práce v teple, oproti řidičům kamionů je tady spousta volného času. Plat se odvíjí podle najetých hodin, příplatky jsou za všechny přesčasy, svátky, víkendy. V Praze si člověk běžně vydělá kolem 30 tisíc hrubého. K tomu stravenky, pětistovka na penzijní připojiště­ní... To nemá ani spousta lidí v kanceláříc­h,“míní Souček a dodává, že v regionech, kde má jeho firma také pobočky, je to o něco méně.

Posily z Ukrajiny

Kolik řidičů by tedy vlastně potřeboval­i? V Praze prý kolem pěti, v regionech asi 15, dohromady kolem dvacítky. „Největší problém je samozřejmě v Praze, za volant se nikomu nechce, aspoň mám ten pocit. Od ledna bychom dokonce měli mít posily z Ukrajiny. Zato na Vysočině nebo na severní Moravě je to o něco lepší, prázdná místa se daří plnit celkem rychle,“vysvětluje.

Věkový průměr řidičů AVE je už kolem padesáti let, mladí totiž mají často problém, že nemají potřebné „papíry“na náklaďák. „Je to drahé, kolem 40 až 50 tisíc včetně „profesáku“. Takže už jsme začali nabízet, že tuhle částku budoucím šoférům zaplatíme, pokud se nám upíšou na dobu tří let. To je dobrá motivace,“říká Souček.

Stejně jako to, že jeho firma láká nováčky na nové mercedesy. „Možnost řídit meďáka, to už by s pravým chlapem mělo něco udělat. A navíc popelářské­ho! Kdo nechtěl být jako kluk popelářem? Já teda jo, a vždycky jsem chtěl sedět za volantem,“směje se Souček a nabízí, že se za ním vyměníme.

Řidičák na náklaďák mám, takže samozřejmě nemůžu odolat. Příjemné je, že do trambusové kabiny se nešplhá ani nenasedá. Prostě se tam vchází, nastupuje jako do nízkopodla­žního autobusu. Zasunu se za placatý volant a okamžitě se pěkně zhoupnu na vzduchem odpružené sedačce. A to není jediná měchy odpružená věc na tomhle autě. Kdyby přišlo na jízdu po rozbité polňačce nebo na skládce, můžu si zvednout podvozek až o 30 centimetrů. Zkoušíme to jen nanečisto. „Je to super, jen pak pozor při vystupován­í – když na to zapomenete, můžete si i natlouct,“směje se dispečer.

Jak se řídí popelářský mercedes

A můžu vyrazit. Šestistupň­ová automatick­á převodovka Allison se ovládá jen tlačítky. Stačí tedy zmáčknout D, povolit miniaturní páčku vzduchové ruční brzy, udělá to typické tss tss, a šlápnout na plyn. Žádné raketové zrychlení se nekoná, přece jen, desetituno­vé auto nemůže mít odpich jako osobák. Jede však svižně. Mercedes Econic je špičkový stroj, jehož srdcem je 7,7litrový řadový šestiválec o výkonu 220 kW. Umí se rozjet na maximální rychlost 90 kilometrů v hodině, pak zasáhne elektronic­ký omezovač.

I když vím, že si musím najíždět jako s každým náklaďákem, pocit v první zatáčce je stejně trochu zvláštní – kabina zatáčí okamžitě a já s ní, sedím totiž ještě kus před přední nápravou jako v trambusu. Ale zato mám perfektní výhled i odhad, kam se auto vejde. To je právě u popelářské­ho vozu – krále úzkých uliček – veledůleži­té. A skvěle je vidět i dozadu: zrcátka jsou obrovská, doplněná ještě přídavnými, s nimiž si vidím na přední kola, a taky kamerou se samostatný­m displejem. Na něm vidím, kam přesně couvám. Však se taky vzadu vozívají na stupačkách lidi!

Pokud byste si mysleli, že popelářské auto najede jen pár kilometrů, nemusí to být pravda. „Tohle konkrétní auto v průměru udělá denně dvě stě kilometrů po Praze, má nejzábavně­jší rajon: Stodůlky, Smíchov. Ovšem takový Žižkov se strmými úzkými uličkami, kde najezdíte sedm kilometrů a odvezete celých 12 tun, to je lahůdka,“zmiňuje Souček finesy řemesla.

„Jako bývalý šofér musím říct, že největší výhoda je, že když děláte práci, jak máte, nikdo vás neotravuje. Žádný šéf vám nesedí za krkem a domů odcházíte s čistou hlavou,“uzavírá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia