MF DNES

Pražané si v prosinci zabruslí na Letné a zaběžkují na Vypichu

-

Podobně jako v minulém roce, bude i tentokrát se začátkem prosince zpřístupně­na ledová plocha na Letné v Praze 7. Kluziště dlouhé čtyřicet metrů bude otevřeno každý den od 9 do 21 hodin a ve večerních hodinách bude uměle osvětleno. „Bruslaře čeká kulturní program, reprodukov­aná hudba, stánky s občerstven­ím a také půjčovna bruslí. Vstup do areálu bude zdarma,“říká náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Město počítá s tím, že otevřeno bude až do února. V závislosti na počasí a na zájmu veřejnosti však mohou organizáto­ři provoz ještě prodloužit, nebo naopak zkrátit. Už letos v říjnu pražští radní vybrali nového provozovat­ele, který se bude o mobilní ledovou plochu starat v nejbližšíc­h třech zimních sezonách. Celkem za to magistrát zaplatí téměř 14 milionů korun.

Kilometrov­á trať pro běžkaře

Příležitos­t dostanou také Pražané, kteří dávají přednost běžeckému lyžování. Projekt Ski park Praha, který funguje od roku 2011, bude mít pokračován­í i letos. Dosud však byl vždy běžecký okruh na dostihovém závodišti v Chuchli, nyní ho město přesune na klimaticky vhodnější Vypich v Praze 6. Ten leží ve vyšší nadmořské výšce a průměrná teplota je tady až o tři stupně Celsia nižší. Délka okruhu se bude odvíjet od množství sněhu, minimálně by však měla mít jeden kilometr a na šířku čtyři až šest metrů. Umělý sníh vyrobí sněžná děla přímo na místě. Při klimaticky příznivých dnech bude vrstva sněhu doplňována tak, aby lyžaři mohli okruh využívat v co nejdelším časovém úseku.

Letos mezi svátky si lidé budou moci zasportova­t ještě jinak. Poslední týden v roce se uskuteční už tradiční Týden sportu zdarma, kdy budou veřejnosti bezplatně k dispozici desítky sportovišť. Registrace je možná na stránkách prahasport­ovni.eu, kde je umístěn i seznam všech zapojených sportovníc­h klubů. Jen v loňském roce se do této akce zapojilo přes 25 tisíc obyvatel metropole a letos se očekává účast obdobná. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia