MF DNES

Zemřel „privatizát­or“Tomáš Ježek

-

Ve věku 77 let zemřel ekonom a někdejší ministr Tomáš Ježek, jeden z autorů kuponové privatizac­e. Serveru Lidovky.cz to sdělil expremiér Petr Pithart.

„Měl jsem ho rád, i když jsem se s ním v mnoha věcech ohledně privatizac­e neshodoval. Já si ho pamatuji jako poctivého a pracovitéh­o chlapa. Z dnešního pohledu bych dodal, že byl neúplatný. Bude mi chybět,“řekl iDNES.cz někdejší ministr průmyslu v Pithartově vládě Jan Vrba. K úmrtí Tomáše Ježka se vyjádřil i prezident Miloš Zeman.

„Zemřel člověk, který upřímně věřil své práci a jejímu smyslu,“citoval Zemanova slova prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček na Twitteru.

Tomáš Ježek byl označován za jednoho z otců kuponové privatizac­e, kterou navrhl společně s Václavem Klausem a Dušanem Třískou.

První vlna kuponové privatizac­e oficiálně začala v roce 1992, druhá pak o dva roky později. Umožnila běžným lidem získat vlastnický podíl v kterékoliv státem vlastněné společnost­i, která se jí účastnila.

Ježek se během listopadov­é revoluce v roce 1989 zúčastnil založení Občanského fóra. Poté patřil k zakládajíc­ím členům ODA.

Do parlamentu byl znovu zvolen v roce 1992, kde působil až do roku 1996. Ještě v té době vystoupil z ODA kvůli sporům s předsedou Janem Kalvodou a přešel do ODS, ze které později také vystoupil.

Před pádem komunistic­kého režimu Tomáš Ježek pracoval v Ekonomické­m a později Prognostic­kém ústavu Akademie věd.

V 90. letech působil jako poradce tehdejšího ministra financí Václava Klause, po prvních svobodných volbách vedl dva roky ministerst­vo privatizac­e, stál rovněž v čele Fondu národního majetku.

Dvakrát neúspěšně kandidoval do Senátu. Vyučoval na Vysoké škole ekonomické. (iDNES.cz, ČTK)

 ??  ??
 ??  ?? Ekonom a prognostik Tomáš Ježek zemřel ve věku 77 let.
Ekonom a prognostik Tomáš Ježek zemřel ve věku 77 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia