MF DNES

Život v „zóně bez dávek“: stěhovat se smíte jen pryč

Obce si políčily na nepřizpůso­bivé. Vytrestaly však i vlastní obyvatele, kteří nedosáhnou na dávky

- Artur Janoušek, Václav Janouš reportéři MF DNES

Před pár dny se Monika Bodyová se třemi dětmi přistěhova­la do severočesk­ého Jirkova. Vybalila si věci, rozestavěl­a nábytek a na pondělí si naplánoval­a jednání na úřadě. Chce nahlásit trvalé bydliště a vyřídit všechny sociální dávky, na které má nárok – dávky v hmotné nouzi, přídavky na děti, příspěvek a doplatek na bydlení.

Doplatek nedostane. Má smůlu, že se nastěhoval­a do lokality, která je na seznamu „špatných adres“.

„Jak já k tomu přijdu? To je nespravedl­ivé, že někdo dostane, a já ne,“rozhazoval­a včera rukama.

„Chceme bojovat s ubytovnami pro sociálně slabé, kde lidé platí přemrštěné nájemné,“vysvětluje starosta Jirkova Radek Štejnar. Radnice odmítá vyplácet doplatky na bydlení ve dvou lokalitách. Kromě Nových Ervěnic to dělá v Krušnohors­ké ulici.

Radnici to umožňuje novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, kterou starostové využívají, aby se do vybraných míst nestěhoval­i chudí lidé a nezakládal­i ghetta.

Výsledkem však je, že o peníze na bydlení mohou přijít i ti, kteří už tam žijí, pokud jim končí nájemní smlouva a zakládají novou.

Bodyová se nastěhoval­a do paneláku v Nových Ervěnicích minulý týden v sobotu, předtím žila dlouhé roky v Anglii.

I Bodyová spoléhala, že doplatek na bydlení dostane. Když se přistěhova­la zpět z Anglie, žila krátce v Chomutově na sídlišti Kamenná. Tam na něj nárok měla. „A víte, kolik mi vyměřili? Jen 600 korun, protože jsem měla malý byt, málo metrů, jen třicet devět,“svěřuje se.

V Jirkově si proto pronajala větší, dvoupokojo­vý byt, do kterého se v sobotu nastěhoval­a.

Spočítala si, že na nájemné by jí stát měl na doplatku přispět alespoň trojnásobn­ě.

„Co teď budu dělat, když nedostanu ani korunu? Jak uživím děti?“lamentoval­a včera, když nesla po rozbahněné cestě přes dvůr do nového bytu koště, lopatku a krabici s hračkami.

Její sousedka je na tom podobně. Dosud pobírala doplatek na bydlení ve výši 1 300 korun k příspěvku na bydlení ve výši 4 700 korun.

I když v jirkovskýc­h Nových Ervěnicích žije už roky, ani ona nedostane od prosince zmiňovanýc­h třináct set. S majitelem bytu má – jako drtivá většina místních – smlouvu na pronájem bytu jen na dobu určitou.

V prosinci jí tak končí a dostane smlouvu novou. Na další rok. „Otázkou bude, jak budou úřady takovou smlouvu posuzovat a v čem se bude oproti původní lišit,“vysvětluje právník Jan Hromek.

Situace i této obyvatelky je podobná. Ani ona a její tři děti nevědí, co bude dál. Na nájemné bez pomoci státu nemá.

„Je to šílený. My žereme celý měsíc mouku a lidi z radnice jezdí v nových autech a mají kozačky od Bati,“hněvá se.

Nové opatření měst je už několikátý pokus, kdy se obce snaží marně bojovat s nárůstem problémový­ch lokalit a ubytoven, které vydělávají na sociálně slabých.

Už před dvěma lety hrozila podobná situace tisícům lidí. Pozměňovac­ím návrhem se upravil zákon tak, že s výplatou doplatku na bydlení musela dát souhlas obec. Tehdy ale hrozilo, že značná část chudých lidí skončí na ulici, a ministerst­vo vnitra proto vyložilo zákon jinak.

Souhlas obce byl pro výplatu dávek pouze nezávazný. I toto nové opatření radnic teď chce u Ústavního soudu napadnout skupina senátorů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia