MF DNES

Klaus podpořil SPD. A blok čtyř stran skončil

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Poslanci už mají jasno, kdo povede dvacítku sněmovních výborů. A Demokratic­ký blok, v rámci kterého ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN společně hlasovaly, skončil. Aspoň podle slov Václava Klause mladšího z ODS, který včera překvapil svoje kolegy z tohoto bloku.

Na pozici šéfa sněmovního bezpečnost­ního výboru totiž jako jediný zástupce „bloku“podpořil spolu s ANO, komunisty a SPD kandidáta Radka Kotena.

Koten z SPD už několik dní budí ve Sněmovně emoce. Na Facebooku

Bezpečnost­ní výbor Sněmovny povede Radek Koten z SPD. Své vedení mají už všechny sněmovní výbory

je totiž členem skupiny Záchrana světa před Němci a ilumináty USA. K tomu občas sdílí nebo napíše i zcela vymyšlenou zprávu – jako letos v červenci, když varoval před tím, že na česko-bavorské hranici teď místo cedule Staatsgren­ze (státní hranice) je nápis Landesgren­ze (zemská hranice). Tím zjevně naznačil, že je Česko jednou ze spolkových zemí Německa.

A teď povede bezpečnost­ní výbor, ve kterém se poslanci specializu­jí na oblasti, jako je policie nebo kybernetic­ká či energetick­á bezpečnost.

„Každý má nějaký facebookov­ý profil. Není to tak, že bych tam trávil tisíce hodin času. Člověk by měl mít přehled o hrozbách, a co si lidé myslí,“vysvětluje svoje chování na sociálních sítích Koten.

Jeho zvolení do čela bezpečnost­ního výboru není překvapení­m. Už před týdnem se šéfové devíti poslanecký­ch klubů všech sněmovních stran dohodli, komu který výbor připadne. A SPD z této dohody vyšla mimo jiné právě s bezpečnost­ním.

Strana jako ostatní, opáčil Klaus

Představit­elům Demokratic­kého bloku však od začátku vadilo, že by předsedou měl být právě Koten.

„Nedokázal odpovědět ani na to, zda by ČR měla zůstat v Evropské unii a NATO,“vyčítal Kotenovi předseda STAN Petr Gazdík. Podobně mluvili představit­elé lidovců a TOP 09, a ani poslanci ODS Kotena nepodpořil­i, až na Klause.

„Kádrování a svatouškov­ání ve Sněmovně se mi hnusí,“reagoval poslanec ODS. „Byla dohoda devíti stran o obsazení funkcí ve Sněmovně. Pro mě hlasovali členové SPD do čela školského výboru, tak já pak budu dělat, že jejich hlas smrdí a že to nejsou lidi? Považuji je za stejnou stranu jako kteroukoli jinou. Dělat divadlo pro televizní kamery, to mi není blízké,“řekl MF DNES Klaus mladší.

Jeho spolustran­íci to pouze komentoval­i tak, že hlasování bylo volné. Ale mimo záznam si někteří postěžoval­i: To je Klaus, vždycky má svoji hlavu.

Klaus včera zúčtoval také se zmíněným Demokratic­kým blokem.

„Už pomalu neexistuje. Vznikl jen pro ustavení Sněmovny a funkcí ve Sněmovně, což bylo dnes ukončeno,“řekl.

Tím už spolustran­íky překvapil méně. Strany v bloku, který vymyslela ODS, ale v médiích byl spojován hlavně s expředsedo­u TOP 09 Miroslavem Kalouskem, nemají shodný program a rozděluje je i postoj v tom, zda vládnout, či nikoli s hnutím ANO. Zatímco TOP 09 to vylučuje rezolutně, někteří představit­elé KDU-ČSL by se nebránili pokračován­í koalice z minulého volebního období za účasti ČSSD. A nejsilnějš­í stranu zanikající­ho bloku – ODS – šéf hnutí ANO Andrej Babiš vábí do koalice stále.

Právě ODS povede po ANO nejvíc sněmovních výborů – celkem tři. Vítěz voleb ANO jich má sedm. Dvakrát se dočkali Piráti, komunisté a SPD, jednou ČSSD a lidovci. TOP 09 a STAN vyšly naprázdno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia