MF DNES

O životě rozhodly milimetry

Spor o parkování na Střížkově řešil řidič nožem. Za pokus vraždy dostal osm let

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Sehnat v metropoli místo k zaparkován­í je o nervy, zvlášť v čase předvánočn­ím. Případ, který včera uzavřel senát Městského soudu v Praze, ukazuje, že při parkování může téct krev a o životě či smrti rozhodnou pouhé milimetry.

Ukrajinec Vjačeslav Lysenko razantně pobodal nožem muže, který na Střížkově odstavil auto, protože mu zablokoval místo. Podle verdiktu šlo o pokus vraždy. Vzhledem k okolnostem však padl vcelku mírný trest, osm let ve věznici s ostrahou. Poté obžalovaný nesmí deset let pobývat v ČR a nadto musí uhradit pojišťovně léčebné výdaje ve výši 268 tisíc korun.

„Důkazy vylučují, že by obžalovaný v inkriminov­ané době čelil agresivním­u útoku. Rána do hrudníku byla vedena velkou silou, podobně jako druhá, do beder. Fatálnímu následku zabránily pouhé milimetry, o které čepel nože minula srdeční komoru, a vysoce specializo­vaný zákrok lékařů,“zdůvodnila verdikt předsedkyn­ě senátu Sylvie Slepičková.

Hádka o místo

Jedno zaplněné místo k stání pozdě večer 18. prosince 2016 změnilo životy dvou mužů. Místo pro Lysenkovu dacii zatarasil krajan Mykola svou škodovkou. Nešlo v obou případech o žádné „ostré hochy“podezřelé z kontaktu na podsvětí. Naopak, odsouzený je vysokoškol­ák s dvěma dětmi a rodinou, bez jakéhokoli­v provinění proti zákonu.

Přesto však vzkypěly vášně, možná i s ohledem na nadcházejí­cí svátky. Ohledně zablokovan­ého místa se mezi oběma soupeři nejprve strhla hádka, která od ostrých slov přerostla do fyzického napadání. „V úmyslu napadeného usmrtit obviněný vytáhl zbraň, zřejmě zavírací nůž, a dvakrát jej bodnul – do hrudníku a zad,“popsala surový atak státní zástupkyně Margita Kralická.

Lysenko po útoku zahodil nůž tak dokonale, že jej policisté z výjezdové skupiny na místě činu již nedokázali nalézt. Pobodaného muže z místa činu odvezla záchranka. „Bodnořezné poranění levé srdeční komory probíhalo v bezprostře­dní blízkosti, dva milimetry od přední větve levé věnčité tepny. Při jejím poranění by došlo ke smrti poškozenéh­o,“popsal vážné poranění soudní lékař Jiří Hladík.

Útočníka policie zatkla pár desítek minut po činu. „Byl jsem napaden přesilou, měl jsem obavy o život,“hájil se Lysenko. Podle jeho verze byl on tím, kdo byl surově napaden jako první. „Inkasoval jsem asi 15 až 20 ran rukama a stejně tolik kopanců,“tvrdil při výslechu. Jeho protivník ho prý tloukl i na zemi. Proto v panice a strachu o život sáhl po noži a bodl. „Ani nevím, kolikrát a kam jsem ho zasáhl,“řekl vyšetřovat­elům.

Jenže cizince po zatčení vyšetřili lékaři v nemocnici na Bulovce a poté v pankrácké věznici. Na jeho těle přitom zdravotníc­i nenašli zranění, která by svědčila o tom, že se stal terčem surového napadení. Vážná poškození, která by musela být na jeho těle vidět, nezaregist­rovala ani soudkyně, která útočníka loni v prosinci poslala do vazební cely. „Musel si být vědom toho, co udělal,“tvrdila státní zástupkyně Margita Kralická.

Tím, v jakém stavu byl obviněný v okamžiku střetu, se zabývali také psychologo­vé a psychiatři. „Shledali jsme u něj labilní emotivitu a zvýšenou pohotovost reagovat agresivně,“shodli se znalci.

Obhajoba se snažila prokázat, že by v tomto případě mohlo jít o nutnou obranu. „Nanejvýš se jedná o ublížení na zdraví,“argumentov­al obhájce Martin Šenkýř.

Lékaři jako zachránci obětí

Kauza ukázala, že chirurgové dokážou zázraky. Nejde totiž v poslední době o jediný případ násilné kriminalit­y řešený městským soudem, kdy oběť vyvázla jen díky vysoce specializo­vanému lékařskému zákroku.

Bodnou ránu do srdeční komory letos na jaře v obchodním centru Flora inkasoval mladý muž. „Šlo o medicínský zázrak,“popsal jeho záchranu soudní lékař Jiří Hladík. Směnárník, který bodl klienta, dostal 10 let vězení nepravomoc­ně.

Jen 22 minut na převoz z místa činu na operační sál kardiochir­urgie rozhodlo i o záchraně života mladíka, bodnutého loni do srdce v baru na Černém Mostě. Soud pravomocně ocenil jednání pachatele 13,5 lety vězení.

 ??  ?? Napadl mne Vjačeslav Lysenko se prý nožem jen bránil a ani nevěděl, kam soka bodl. Soud jeho argumenty neuznal. Kateřina Šulová, ČTK
Napadl mne Vjačeslav Lysenko se prý nožem jen bránil a ani nevěděl, kam soka bodl. Soud jeho argumenty neuznal. Kateřina Šulová, ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia