MF DNES

Jsem strážce pokladu

Vojtěch Pikal zjevně miluje schůze. Proto ho nominovali do vedení Sněmovny. Založil Mladé piráty, funkcionář­i se zde titulují „admirále“.

- Foto: František Vlček, MAFRA

Vojtěch Pikal je zvláštní typ politika. Už jen tím, že svou politickou kariéru počítačový analytik začal regulérním výběrovým řízením zevnitř. Zaregistro­val se do čtyř stran, dokonce tak rozdílných jako ČSSD a Zelení. A pak si prostě jednu vybral – Piráty.

Nyní je nejvyšším pirátem v české politice. Byl zvolen místopředs­edou Poslanecké sněmovny.

Z pirátských politiků působíte nejkonzerv­ativněji, skoro upjatě.

Jsem kulturně konzervati­vní člověk, chodím na plesy empírových tanců, ale pořád jsem liberál. Každý má právo dělat si nebo poslouchat, co chce.

Jaká je vaše historie, proč jste si vybral Piráty?

Moje historie je barevná. V roce 2012 jsem se stal členem, ale od roku 2010 jsem byl ve straně aktivní. Někdy v tom roce jsem se pevně rozhodl vstoupit do politiky. Šel jsem si ověřit, jak jiné strany uvnitř fungují nebo nefungují, jaká je tam demokracie. Tak jsem se stal v několika stranách registrova­ným příznivcem nebo jsem si vybral nějakou podobnou pozici a zjistil jsem, jestli tam je demokratic­ká diskuse a čím se ta strana vnitřně zabývá. Vybral jsem si Piráty pro jejich otevřenost.

To je takové „ajťácké“řešení. Zjistíte, jak systémy fungují, a přebíráte...

Nepřebíral jsem. Šel jsem vybrat ten, který se mi zdál nejlepší.

O kom jste ještě uvažoval?

Byl jsem kromě Pirátů registrova­ným příznivcem Strany zelených, Strany svobodných občanů a byl jsem také mladým sociálním demokratem. Považuju se za sociálního liberála. Mám široký pohled na politologi­ckou mapu. Lidé se můžou realizovat různě.

Pokud Svobodní, tak to znamená odklon od EU a euro ani náhodou?

To není ve stanovách. Je potřeba si říct, co strana říká navenek a co je její politika. Já se šel dovnitř podívat, jaká je vzdálenost mezi stanovami a tím, co hlásají navenek. Zjistil jsem, že jsou tam lidé, kteří jsou pro zrušení sociální sítě státu a podobné věci. A mají tam silné slovo a s tím jsem neměl potřebu bojovat, tak proto jsem vyloučil Svobodné.

Máte v životopisu, že jste založil Mladé piráty a jste strážcem pokladu, co to znamená?

To je vlastně funkce pokladníka. Mladí piráti jsou založeni jako trošku volnější organizace, byť je věkový limit do 35 let. Je to spolek, tak je tam troška humoru ve stanovách. Máme pozdrav ahoj, není tam předsednic­tvo, ale admiralita, místo regionální­ch předsedů jsou kapitáni.

A náplň činnosti? Mladí konzervati­vci už v oblecích někde diskutují o daňové reformě, ale k Pirátům mi to moc nejde.

Ta mládežnick­á organizace je ve stavu zakládání. To je prostě o pořádání nějakých debat, zapojování se do běžné spolkové činnosti, do které se Piráti běžně zapojují, což jsou podzimní úklidy a podobně.

Minulý týden jste řídil poprvé schůzi Sněmovny, jaké z toho máte pocity?

Ten největší stres je, že co se řekne na mikrofon, platí. Je to skoro jako zákon.

U jiných stran se místopředs­edou Sněmovny stal předseda strany, u vás ne. Proč?

No protože známe jednací řád. Víme, že předseda má přednostní slovo, tak není důvod ty funkce slučovat, když můžete mít tři nebo čtyři přednostní slova.

Byl u vás nějaký vnitrostra­nický konkurz na to, kdo bude místopředs­eda Sněmovny?

Přihlásili se dva lidi. Já a Lukáš Bartoň. Proběhlo hlasování v klubu a já to vyhrál.

Funkce místopředs­edy je však i prestižní. Nejde jen o to, kdo může mluvit u pultíku.

Já tam nejsem kvůli prestiži. Já jsem tam, abych dohlížel na to, že věci budou probíhat podle pravidel. Ivan Bartoš (předseda Pirátů) se chce věnovat odborné problemati­ce.

Máte v řízení schůze praxi?

Já se nějakou dobu řízení schůzí zabývám. Předsedal jsem Evropské pirátské straně, pirátské internacio­nále a celostátní­mu fóru Pirátů naživo i on-line.

Jedna věc je oficiální pravomoc a druhá je neoficiáln­í autorita. Daří se vám ukočírovat i mazáky?

Musíte hlídat, že mluví k věci, můžete ho k tomu vyzvat, můžete ho napomenout a pak vyzvat, aby opustil mikrofon, vypnout mu ho. Parlamentn­í stráž není, nemůžu někoho vyzvat, aby ho odtáhl… Ale do těchto věcí se nechceme vrhat.

Takže neformální vztahy se sněmovními matadory máte přátelské?

Zatím ano. Největší sněmovní matador Marek Benda z ODS se mě zastal, že mám pravdu při výkladu jednacího řádu. Vše probíhá korektně.

Ivan Bartoš říká, že je klišé, že jste strana ajťáků. Vy jím ale jste. Co je vaší odborností?

Vystudoval jsem teoreticko­u informatik­u. Nejsem žádný hacker, jsem analytik. Dostanete existující systém, zákazník vám řekne svou představu a z toho musíte vymyslet, jak to má programáto­r napsat. Máte k dispozici spoustu databázový­ch tabulek a vy musíte vymyslet, aby to fungovalo.

Kdo byl váš zaměstnava­tel?

Bylo to víc lidí, víc firem. Byl jsem agenturní zaměstnane­c. Pronajímal­i mě firmám.

Jak hodnotíte své pirátské zatímní působení ve Sněmovně?

Myslíme si, že jsme dopadli, jak to dopadnout mělo. Když začala fungovat hlasovací koalice, tak tam se už nedalo moc dělat.

Vůči hnutí ANO jste ukázali vstřícnou tvář, podpořili jste jejich kandidáta na předsedu, ale nijak vám to nepomohlo.

Nechceme fungovat stylem politickýc­h dealů, chceme se bavit konkrétně věcně. Měli jsme lidi do výborů, které jsme nabízeli, někde uspěl náš kandidát, někde někdo jiný.

Vaše pozice se nemění, vládu Andreje Babiše nepodpořít­e?

Máme jasně schválenou strategii Celostátní­m fórem jako součást našeho programu, tam je jasně řečeno, že nepodpořím­e vládu, kde bude mít ANO dominantní postavení. Což tady má, není žádná jiná možnost, ani odchod ze sálu.

Mladík ve funkci Třicetilet­ý Vojtěch Pikal je druhým nejmladším místopředs­edou v historii Sněmovny.

Byl jsem kromě Pirátů příznivcem Zelených, Strany svobodných občanů a také mladým sociálním demokratem.

 ??  ??
 ?? Robert Oppelt
Jakub Pokorný ??
Robert Oppelt Jakub Pokorný
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia