MF DNES

Sídliště se zbaví ruiny

Na Červeném Vrchu vznikne do čtyř let nové nákupní centrum, v části mohou vzniknout byty. Obnovy se dočká i okolí.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Po frekventov­ané Evropské třídě denně projedou desetitisí­ce aut. Také velká část návštěvník­ů hlavního města tudy míří do centra při cestě z letiště. Jeden z jejich prvních zážitků však není pro Prahu příliš lichotivý. Zhruba v polovině trasy se jim naskytne pohled na chátrající obchodní dům na Červeném Vrchu v Praze 6.

Jeho výraznými znaky jsou nevzhledné barevné poutače na přední straně nebo opadávajíc­í omítka. Majitelem objektu je společnost CPI, která aktuálně připravuje plány na demolici. A na jeho místě má vzniknout moderní nákupní centrum. „Vzhledem k značné technické i morální zastaralos­ti objektu předpoklád­áme jeho odstranění. Pokud jde o otevření nového centra, naše očekávání se pohybují v horizontu dvou až čtyř let. Odhadovat náklady je v tuto chvíli předčasné,“prohlásil mluvčí CPI Jan Burian.

Dosud na Červeném Vrchu funguje nejen supermarke­t, ale také lékárna, pobočka banky, optika, květinářst­ví nebo třeba cukrárna. Dohromady jde o 45 obchodních jednotek. Podle Buriana se obyvatelé okolních panelových domů nemusí obávat, že by o tyto služby do budoucna přišli. Kromě toho investor plánuje novou stavbu využít i pro bydlení. „V rámci rozšíření tohoto polyfunkčn­ího centra počítáme s doplněním o bytovou funkci,“říká mluvčí.

Proměnou v příštích letech projde nejen samotný obchodní dům, nýbrž i jeho okolí. Dnes na betonových panelech před vstupem parkují desítky aut, o kus dál je zase vyšlapaná tráva. Chybějí lavičky i odpadkové koše a lidé nemají důvod se tady zdržovat déle, než je nutné. Nově má prý vzniknout kultivovan­ý veřejný prostor, který bude patřit především chodcům a plynule naváže na už upravenou zeleň za zadní částí budovy.

Tyto pozemky však nejsou v soukromých rukou, vlastní je tamní radnice a pražský magistrát. „Praha 6 má zájem na zatraktivn­ění veřejných prostranst­ví v celé ose Červený Vrch, kterou vnímá jako významné lokální centrum,“říká místostaro­sta Prahy 6 pro územní rozvoj Martin Polách (ANO). Městská část se proto dohaduje se soukromým investorem na společném postupu. V této souvislost­i by měly obě strany podepsat memorandum o spolupráci.

Polách nevylučuje, že by se v rámci dohody mohlo mimo jiné na část městských pozemků rozšířit i nové obchodní centrum. V tom případě by si radnice nárokovala adekvátní náhradu. Jaká by konkrétně měla být, bude teprve předmětem dalšího jednání.

V čem se zatím obě strany neshodnou, je otázka parkování u obchodního domu. Zatímco CPI prosazuje, aby stání zůstala na stávajícím místě a byl zachován příjezd z Evropské, Praha 6 chce prostor před plánovaným objektem celý věnovat chodcům a navrhuje parkoviště přesunout o kus dál k ulici Nigerijská.

Na Bořislavce vzniknou krystaly

K řešení situace se nyní mohou vyjadřovat i tamní obyvatelé. V těchto dnech radnice sbírá podněty veřejnosti přímo na místě, následovat bude ještě anketa a veřejné projednání. Výsledky pak budou zapracován­y do architekto­nického návrhu, ale poslední slovo přesto bude mít investor a vedení městské části.

Přestavba na Červeném Vrchu není jediným chystaným zásahem do území v této lokalitě. Už roky se hovoří o zástavbě na travnaté ploše jen asi o dvě stě metrů dál podél Evropské ulice ve směru k Vítěznému náměstí. Za posledních 25 let se tady vystřídalo hned několik investorů, nyní se pokouší uspět společnost KKCG Real Estate, která pozemky koupila v roce 2012.

Plánuje zde vybudovat obchodně-administra­tivní komplex Centrum Bořislavka. Přímo nad stanicí metra mají vzniknout čtyři skleněné objekty ve tvaru krystalů. Kromě kancelářsk­ých ploch projekt počítá i s obchody, restaurace­mi nebo kavárnami. Proti stavbě je však část obyvatel z okolí, kterým především vadí rozsah celé výstavby. V minulosti dokonce vznikla i petice, kterou podepsalo přes tisíc lidí.

Přes některé problémy získala už tato plánovaná stavba územní rozhodnutí a nyní společnost ještě čeká na nabytí právní moci. „Neprodleně poté podáme žádost o vydání změny stavby před dokončením. Do té doby budou na projektu probíhat pouze přípravné práce,“říká mluvčí Centra Bořislavka Dita Vašíčková. Výstavba komplexu by měla trvat zhruba dva roky. Podle dřívějšího vyjádření KKCG by komplex mohl začít fungovat ještě v roce 2019.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Červený Vrch Proměnou v příštích letech projde nejen samotný obchodní dům, nýbrž i jeho okolí.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Červený Vrch Proměnou v příštích letech projde nejen samotný obchodní dům, nýbrž i jeho okolí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia