MF DNES

Co způsobila jiná technika

Proč Gabrielu Koukalovou bolí lýtka a achilovky? Pohled dalších českých reprezenta­ntů v biatlonu.

-

Tomáš Macek reportér MF DNES v Hochfilzen­u

kutečně bylo nutné měnit techniku běhu na lyžích biatlonist­ky Gabriely Koukalové? A má tato změna na svědomí její současné vážné zdravotní problémy?

Dvě opakující se otázky rezonovaly i včera v zákulisí českého týmu.

Pokud shrneme odpovědi, které jsme od trenérů i reprezenta­ntů dostali, dospějeme k závěru:

1. Ano, přechod k jiné technice byl v posledních letech nutný.

2. Ne, nejde o hlavní příčinu zdravotníc­h potíží Koukalové.

Zároveň však hromadně zaznívalo: Názorová přestřelka na ose závodnice Koukalová – šéftrenér Rybář by situaci jen zhoršila.

A také: Mistryně světa teď potřebuje klid, ten jí prospěje. Rybář i svazový šéf Jiří Hamza se shodli, že experiment se švédským pobytem Koukalové u týmu nevyšel. „Ukázalo se, že potřebuje jiný režim, než je ten, který je časově limitovaný harmonogra­mem tréninků Světového poháru,“poukázal Hamza.

Šlesingr: Šlo o více faktorů

Čeští muži, s nimiž se Koukalová v minulých letech v tréninkové skupině připravova­la, pro změnu shodně prohlásili, že nepovažují změnu techniky za příčinu jejích bolestí lýtek a achilovek.

Ondřej Moravec: „Celý ten problém bych nerad komentoval. Ale nemyslím si, že ta změna způsobila potíže Gábiny.“

Michal Šlesingr: „Je nevhodné a neadekvátn­í shazovat vinu na tohle. Gábina má problémy s achilovkam­i hodně dlouho. Kdyby měla už tehdy pocit, že je na vině jiná technika, a ustoupila by od ní, tak by potíže musely odeznít. Podle mě však její problémy nezavinila změna techniky, ale víc faktorů. Se spoustou věcí se potýkala. Dva roky bojovala i s hledáním motivace.“

Michal Krčmář: „Je nesmysl, že za to může technika. Ale když máte potíže, hledáte berličky, kterých byste se chytili. Chápu, že Gábina je z toho rozpačitá a hledá je také.“

Trenér žen Zdeněk Vítek se pousmál a prohodil: „Gábina už toho napovídala tolik...“

Reprezenta­nti upozorňují, že zachycení nových trendů v technice se stalo bezpodmíne­čnou nutností, jinak by přestali být konkurence­schopní. „Za posledních pět let došlo v tomto směru k velkým změnám, stačí se podívat na staré obrázky. My jsme měli v technice rezervy, proto jsme přizvali i norského poradce,“upozornil Moravec.

Norové jsou machři na v současnost­i

 ??  ?? Nemůže závodit Biatlonovo­u hvězdu Gabrielu Koukalovou brzdí trable s lýtky a achilovkam­i. Naplno nedokáže trénovat, natož závodit.
Nemůže závodit Biatlonovo­u hvězdu Gabrielu Koukalovou brzdí trable s lýtky a achilovkam­i. Naplno nedokáže trénovat, natož závodit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia