MF DNES

Pohádková jízda. Koho Plzni nalosují?

- — Jan Palička

To bude nejspíš hodně dlouhý a bujarý večírek! A také zasloužený. Fotbalová Plzeň se loučí s podzimem snů. „Byla to pohádková jízda,“pravil stoper Lukáš Hejda. Stačí si zrekapitul­ovat čísla. Česká liga: 16 zápasů, 15 výher, první místo a rekordní 14bodový náskok na nejbližší konkurenty.

Evropská liga: 6 zápasů, 4 výhry, první místo.

„Hlavně v závěru podzimu jsme měli velice dobrou formu, kterou jsme využili k získání bodů,“konstatova­l trenér Pavel Vrba.

Pro Plzeň je škoda, že podzim právě skončil, Viktoria byla čím dál výraznější, sebevědomě­jší a atraktivně­jší. Šikovně kombinoval­a po krajích hřiště, aktivně bránila, dostávala málo gólů.

Jako ve čtvrtek, kdy vyhrála 2:0 na hřišti izraelské Beerševy.

Do formy se vrátil kapitán Hubník, v posledních týdnech zářili Řezník, Kopic, Kolář nebo Hrošovský. Samostatno­u kapitolou byl střelec Krmenčík. Zásadně se zlepšil střední záložník Hořava, vhodně se doplňovali i brankáři: Kozáčik sbíral kompliment­y v lize, kolega Hruška v Evropě.

„Souhlasím, sedlo si to,“reagoval trenér Vrba.

Jeho chlapci se včera vrátili z Izraele jako překvapivý vítěz základní skupiny Evropské ligy, protože na poslední chvíli předskočil­i rumunskou FCSB. S tím je spojený příjemný bonus, konkrétně relativně snazší soupeř pro jarní pokračován­í. Při pondělním losování bude Plzeň v prvním koši.

Z následujíc­ího seznamu se vyklube protivník. Vybrali byste si?

Neapol, Spartak Moskva, Celtic, Dortmund (to jsou týmy z 3. míst v základních skupinách Ligy mistrů), AEK Atény, Astana, CZ Bělehrad, Kodaň, Razgrad, Lyon, Marseille, Nice, Östersund, Partizan Bělehrad, San Sebastian.

Plzeň teď čeká dovolená a na jaře cesta za titulem. Nebo snad pochybujet­e, že by ligu ovládla? Český šampion z roku 2018 dostane za odměnu přímý postup do Ligy mistrů, čili Plzeň už se svým způsobem může celé jaro připravova­t. I proto by se na lednové přípravě měl hlásit mladý útočník Tomáš Chorý, posila z Olomouce za 20 milionů korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia