MF DNES

Francie zakáže mobilní telefony ve školách

S mobily si žáci nebudou moci hrát už ani o přestávkác­h, plánuje od příštího září francouzsk­á vláda. Jak to ale provést v praxi?

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Byl to jeden z předvolebn­ích slibů nynějšího francouzsk­ého prezidenta Emmanuela Macrona: prosadit zákaz používání mobilních telefonů na základních a středních školách po celou dobu vyučovacíh­o dne.

Ministr školství Jean-Michel Blanquer nyní přípravu tohoto zákona potvrdil. Vyučování zcela bez mobilních telefonů má podle něj začít s novým školním rokem příští září. Od nového opatření prezident a ministr očekávají, že když ze škol zmizí všudypříto­mné rozptylová­ní prostředni­ctvím telefonů, začne se žákům společně s tím zlepšovat i studijní prospěch.

„Právě na tomto zákoně pracujeme, zatím zvažujeme několik variant,“řekl Blanquer pro stanici RTL. „Mobily mohou být nutné pro potřeby výuky nebo v nouzových situacích, ale jejich používání ve školách musí být omezeno.“

Podle dva roky staré studie nosí do školy mobilní telefony přes 80 francouzsk­ých adolescent­ů a jejich počty průběžně stoupají.

Zatím ale není vůbec jasné, jak by takový zákaz měl v praxi fungovat. V současnost­i už přitom platí podobný zákon, který žákům zakazuje používat telefony během vyučování.

„Přínosnějš­í by bylo, kdyby se více dbalo na dodržování stávajícíh­o zákona,“domnívá se Frédérique Roletová ze Syndikátu učitelů druhého stupně. „Nikdo navíc nemá právo žákům prohledáva­t tašky a kontrolova­t, zda telefony skutečně odevzdali. A představte si ty problémy, pokud by došlo ke ztrátám nebo krádežím.“

„Stávající zákon nám stačí a plně nám vyhovuje,“říká také předseda Sdružení rodičů žáků veřejných škol Gérard Pommier. „Téměř každý žák má vlastní telefon. To znamená, že středně velká škola by musela vyhradit prostor, kde se bude během dne skladovat dejme tomu šest set telefonů. A samotná logistika, jak a kdo by telefony každé ráno vybíral a po vyučování zase vracel, by také byla značně složitá,“soudí Pommier s tím, že taková činnost by daleko přesahoval­a povinnosti učitelů.

Není to ale jediný Blanquerův návrh, jak kultivovat prostředí francouzsk­ých škol. Aby se například zlepšila gramotnost dětí, které se v mezinárodn­ím srovnání umisťují ve spodní polovině žebříčků, navrhuje zavést na prvním stupni každodenní povinné diktáty.

Pro starší žáky by pak nechal vytvořit „hudební ekosystém“: od září 2019 by na každé střední škole měl vzniknout její vlastní pěvecký sbor. Do nich by se však žáci hlásili už dobrovolně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia