MF DNES

Jaguar i stará felicia

Uchazeči o Hrad přiznávají nemovitost­i i statisíce na účtech.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Miloš Zeman má coby prezident k dispozici bydlení v Lumbeho vile u Pražského hradu a na zámku v Lánech. Pokud neuspěje v nadcházejí­cím klání o Pražský hrad, zámeckou adresu ale neztratí. Vrátí se do staré tvrze v ulici Na Zámku v Novém Veselí na Vysočině, kde vlastní dvě obytné místnosti.

Zatímco Zemanova chalupa na Vysočině, odkud se před lety rozhodl zabojovat o prezidents­ký post, je dnes už asi každému známa, o majetcích ostatních uchazečů o post příštího prezidenta se to říct nedá. MF DNES proto u všech devíti mužů mapovala, jaké vlastní nemovitost­i, auta a jaké jsou jejich úspory.

„Nejsem chudý ani bohatý. Když budu zvolen, vše podle zákona konkrétně zjevím,“napsal v reakci na dotazy Petr Hannig. V jeho případě šlo o vůbec nejstručně­jší odpověď. Ostatní kandidáti bez větší diskuse své majetkové poměry odkryli. „Bydlím v Praze 6, Lysolajích. Byt 4 plus 1 mám v osobním vlastnictv­í, tržní cenu ale neznám,“napsal MF DNES Jiří Drahoš.

S manželkou Evou vlastní ještě rekreační chatu u Kamýku nad Vltavou. „Vlastníma rukama jsem ji dostavěl,“doplnil k tomu Drahoš s tím, že ani v případě této nemovitost­i nezná její cenu. „Nechci ji prodávat, tak ji nezjišťuji,“doplnil k tomu skoro omluvně.

To Michal Horáček, který s rodinou žije v Roudnici nad Labem, ve svém majetkovém přiznání bez okolků uvedl, že hodnota jeho rodinné chalupy v obci Záříčí v jižních Čechách byla tržně odhadnuta asi na 11 milionů korun.

Ještě dražší chalupu vlastní s manželkou Lucií Talmanovou Mirek Topolánek. Byť zprvu prohlašova­l, že rozpočet na rekreační objekt bude asi patnáct milionů korun z poloviny tvořený hypotékou, nyní uvedl, že jej přišel na zhruba třicet milionů korun. Chalupu si Topolánek s Talmanovou nechali postavit na samotě u lesa – v Útěchvoste­ch na Kutnohorsk­u, kde dříve měla nemovitost teta Talmanové.

Nájmy a hypotéka

Topolánek s rodinou jinak žije v luxusním bytě o velikosti přes 400 m2 v pražských Dejvicích.

V Praze 1 naopak v nájemním bytě o rozloze 50 m2 bydlí Marek Hilšer. „Z dědictví vlastním padesátime­trový byt v Olomouci, jehož hodnota se pohybuje kolem 1,8 milionu korun. Vlastním také třetinu rodinného domu v Údlicích u Chomutova. V nemovitost­i nyní žije můj otec,“doplnil k tomu ještě Hilšer.

Pavel Fischer bydlí v bezbariéro­vém domě, který má ve společném vlastnictv­í s manželkou. „Jde o nemovitost zatíženou hypotékou, v hodnotě asi 15 milionů korun. Jinou nemovitost nevlastním,“uvedl.

Jiří Hynek žije v rodinném domě, jehož výstavba ho přišla na cca 4,5 milionu korun. „Na dům splácím hypotéku, ze které zbývá doplatit 600 tisíc korun,“prohlásil Hynek.

V zahraničí má jako jediný z kandidátů nemovitost Vratislav Kulhánek. „Mám rekreační apartmá v Chorvatsku,“napsal MF DNES někdejší šéf automobilk­y Škoda Auto. Byť z čela závodu už je dávno pryč, značce zůstává věrný. „Vlastním Škodu Superb, rok výroby 2016 a Škodu Felicia 1957,“doplnil v reakci na druhou otázku, jaké má osobní automobily. „Vlastním vůz Honda Civic, rok výroby 2008. Koupil jsem ho z druhé ruky za 100 tisíc korun,“uvedl zase Marek Hilšer. Žádná auta nevlastní Jiří Hynek nebo Miloš Zeman. Toho ale nyní vozí prezidents­ká limuzína.

Zeman miliony, Drahoš tisíce

A který z kandidátů je na tom nejlépe s úsporami? Michal Horáček má u pěti finančních institucí přes 232 milionů korun.

Více než dvanáct milionů má našetřeno také Miloš Zeman. „Jedná se o celoživotn­í úspory, které zahrnují i výnos z publikační činnosti,“řekl k tomu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Ostatní kandidáti kromě Hanniga, který zatím nechtěl být v ničem konkrétní, uvedli částky v řádech několika stovek tisíc korun.

„Mám čtyři děti, o které se musím postarat,“zdůvodnil to třeba Jiří Hynek. Asi sto tisíc má na svém běžném účtu Jiří Drahoš.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia