MF DNES

Nemocnice platily za volební kampaň

-

Podle Rydlové mezi Piráty a Horáčkem proběhla jen schůzka, na níž je pozval na návštěvu konopné farmy ve Slušovicíc­h, s níž firma spolupracu­je.

Tomáš Horáček s Active Vision oficiálně nemá nic společného. Majitelkou podle obchodního rejstříku je právě Rydlová.

„Pomoc nám nabídli přes e-mail v posledním měsíci kampaně, na internetu jsme našli, že za firmou je advokátka Rydlová. Nepřišli jsme na žádný problém, tak jsme souhlasili,“popisuje volební manažer Pirátů Štrébl. Když se však se zástupci firmy sešel, přišel na schůzku právě Horáček. A když si o něm Piráti zjistili další informace, spolupráci uťali. „Aspoň je vidět, že ta evidence lobbistů funguje,“říká Štrébl s tím, že právě díky záznamu v evidenci na webu strany se o Horáčka začali Piráti zajímat.

Okolo Tomáše Horáčka a Niny Rydlové se sbíhají vazby několika společnost­í, které obchodují se státními zdravotnic­kými a sociálními zařízeními. MF DNES letos v srpnu popisovala, že do nich tyto firmy často přeprodáva­jí od původních výrobců nejrůznějš­í zboží, od zdravotnic­kých přístrojů až třeba po talíře a příbory. A protože takovýchto zakázek získávají desítky, za poslední rok a půl jim stát vyplatil stovky milionů korun. Rydlová i Horáček tehdy odmítli, že by spolu měli cokoli společného.

MF DNES minulý týden oba oslovila znovu. „Společnost Active Vision SE mění počátkem roku 2018 vlastnicko­u strukturu, do společnost­i vstupuje investor, kterého zastupuje dr. Horáček,“odpověděla pouze Rydlová.

Jenže Horáček její společnost zastupoval už letos v dubnu a podle informací z ANO se loni na povolební štáb hnutí dostal právě přes společnost Active Vision. Až potom se podle lidí blízkých Andreji Babišovi v centrále strany přišlo na to, že za spoluprací stojí právě Horáček. „Babiš pak nařídil nefinanční dary firmě proplatit a ukončit s ní spolupráci,“popisuje jeden z členů ANO.

Konec politiky v nemocnicíc­h

Zkušenosti s Horáčkem má i nový ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO). „Považuji ho za nedůvěryho­dnou osobu,“říká Vojtěch o Horáčkovi.

Ministr tvrdí, že politickou agitaci ve státních nemocnicíc­h zakáže a smlouvy s Active Vision přehodnotí. „Nemocnice není nějaké nákupní centrum a reklamní prezentace by zde tak měla mít svá pravidla,“vysvětluje ministr.

Kromě peněz za provoz „pořadníku“v nemocnicíc­h firma dostává zaplaceno od soukromých inzerentů. „Se společnost­í Active Vision jsme měli standardní obchodní smlouvu s plněním v malém rozsahu,“popisuje třeba Zbyněk Gregor z farmaceuti­cké firmy Eli Lilly.

„Pacientům pouštíme převážně nekomerční vysílání, naučné pořady, seriály, zpravodajs­tví apod. Vysílání je zcela etické a vyvážené,“reaguje Rydlová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia