MF DNES

ANO a ČSSD? Ve hře je Chovanec

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Odůvěru poslanců si vláda Andreje Babiše řekne až 10. ledna, ale už teď hnutí ANO pracuje na záložní variantě, kdyby to nevyšlo. Nenápadně vábí ČSSD k obnovení koalice s KDU-ČSL. Ukázalo to i včerejší dění ve Sněmovně. A na první pohled nijak nesouvisej­ící, byť hodně vypjaté hlasování o šéfovi stálé komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnost­ních sborů.

Vypadalo to jednoduše. Pozice měla podle předběžnýc­h dohod připadnout komunistům. Ti však navrhli příliš rozporupln­ého kandidáta – Zdeňka Ondráčka. Na jednu stranu poslance, který si za poslední čtyři roky získal slušnou pověst ve sněmovním ústavně-právním výboru. Dokonce i mezi některými představit­eli pravice.

Ale jeho předlistop­adová minulost, kdy byl příslušník­em Sboru národní bezpečnost­i, zasahoval obuškem proti demonstran­tům na Národní třídě a následně svůj zákrok popisoval i na televizní kamery, se ukázala být velkým problémem.

Komunista rozdělil ANO

Dilema podle informací MF DNES měli z této volby, která byla tajná, hlavně poslanci ANO. Ti si až dosud s KSČM při obsazování sněmovních orgánů dokázali vyjít vstříc. Včera už však ne.

„Zaznívaly tam názory pro i proti,“popisuje atmosféru na jednání klubu ANO jeho místopředs­eda Roman Kubíček. Část poslanců argumentov­ala pragmatick­y: komunisté s námi drží dohody a Ondráčkovi bylo v době sametové revoluce dvacet let, každý v tom věku mohl chybovat. Ondráček se však za svoje počínání nikdy pořádně neomluvil a politika je taky o symbolech. Dát bývalému „esenbákovi“pravomoc kontrolova­t policii by už bylo příliš, argumentov­ala druhá část.

I proto vedení klubu ANO nedalo svým poslancům žádné doporučení. A šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek si podle informací MF DNES sedl se svým protějškem z KSČM Pavlem Kováčikem a přemlouval ho, ať komunisté navrhnou jiné, méně třaskavé jméno. Ale neúspěšně. „Do druhého kola jde znovu Ondráček, změnu bychom zvážili až ve chvíli, kdyby opět neuspěl,“tvrdí Kováčik. A tak se rýsuje jiný kandidát. Bývalý ministr vnitra a dočasná jednička ČSSD Milan Chovanec.

Chovanec jako předvoj koalice

Jeho jméno podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů zaznělo při uzavřených jednáních mezi stranami už před časem. Hnutí ANO však tehdy bylo proti a ctilo původní dohodu s komunisty, že pozici obsadí oni. Teď, před úterním hlasováním, se karta obrací.

„Dokážu si představit, že by Sněmovna zvolila Chovance, i díky našim hlasům,“naznačuje zdroj z hnutí ANO. Na první pohled by šlo o hodně překvapivý krok. Právě Chovanec se totiž po policejní reformě v polovině loňského roku stal jedním z největších oponentů ANO.

Toto gesto směrem k ČSSD by mohlo začít dávat smysl ve chvíli, kdy spolu obě strany zasednou k jednání o podpoře Babišovy menšinové vlády. Anebo, což je pravděpodo­bnější, pokud by vláda nezískala na první pokus důvěru, může to být výkop k pozvánce ČSSD spolu s KDU-ČSL do příští koalice. ČSSD i proto Chovancovu nominaci zvažuje. Oficiálně to zatím vyvrací. „Na základě generální dohody všech klubů má připadnout tento post KSČM. Tudíž není o čem spekulovat,“řekl šéf poslanecké­ho klubu Jan Chvojka.

Nicméně, včerejší dění napovídá tomu, že podmínky dohody o rozdělení komisí se budou měnit. Piráti se totiž rozčiloval­i, že ANO navzdory původnímu příslibu nepodpořil­o jejich kandidáta Ondřeje Profanta do čela jiné komise – pro práci kanceláře Sněmovny. Důvěru poslanců místo piráta dostal Kováčik. Díky tomu, že komunisté získali toto křeslo, by tak mohli výměnou přenechat křeslo šéfa komise pro GIBS sociálním demokratům a už zmíněnému Chovancovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia