MF DNES

Babiš byl v Bruselu jiný než doma. Víc evropský

Summit Evropské rady, pro Andreje Babiše premiérový, se povedl. Jak Unii jako celku, tak Babišovi samotnému.

- Luboš Palata zvláštní zpravodaj MF DNES v Bruselu

Je půl druhé ráno. Robert Fico odjel před víc než hodinou, německá kancléřka Angela Merkelová před několika desítkami minut a je to už půlhodina, co se familiérní­m pozdravem „Čau, čau“loučil s předsedou komise Jeanem-Claudem Junckerem dosluhujíc­í rakouský kancléř Christian Kern. „Už tam jsou jen holandský premiér Mark Rutte a ten váš, jak že se jmenuje?... jasně, Babiš,“říká zkušený kameraman jedné západní televize.

Uplynou ještě dlouhé minuty, než se Andrej Babiš konečně objeví. Zatímco Rutte jen proběhne kolem, Babiš si zapne sako, usměje se, na novináře zvesela prohodí: „Proč ještě nespíte?“A pak klidným hlasem odpovídá na dlouhou sérii otázek.

Má za sebou křest ohněm v podobě summitové večeře, tradičně nejdůležit­ější části celého summitu EU. Večeře, při níž se mluvilo o asi nejtřaskav­ějším tématu posledních let – o kvótách na uprchlíky, a to navíc v rámci připravova­né reformy Dublinskéh­o systému dokonce o kvótách trvalých. Přestože se nehlasoval­o a kvóty se mají přijímat až koncem jara příštího roku, bylo to hodně emocionáln­í a dramatické.

„Ano, debata byla místy bouřlivá,“přiznal i Babiš. Ten si na vlastní uši asi poprvé vyslechl tvrdá obvinění zemí jako Česko, Polsko a Maďarsko z nesolidárn­ího a sobeckého chování.

Babiš se však nepřiletěl do Bruselu pohádat, ale hledat dohodu, která by výměnou za jinou pomoc přesvědčil­a zbytek Unie, aby už přijetí kvót neprosazov­al. „Nabídli jsme vyslání policistů, vojáků a další věci,“uvedl Babiš. A snažil se argumentov­at, že v současné české situaci, oproti západní Evropě v otázce kvót zhysterizo­vané, by přijetí kvót pomohlo extremisti­ckým silám, mezi nimiž neváhá jmenovat Okamurovu SPD. „Na to ostatní státy ale příliš neslyší, protože nějakého svého Okamuru má ve své zemi téměř každý,“říká jeden unijní diplomat.

Přesto se Babišovi podařilo vzbudit poměrně dobrý dojem, odstínit se od radikálníh­o maďarského premiéra Viktora Orbána nebo nového šéfa polské vlády Tadeusze Morawiecké­ho. Zároveň si však také uvědomil, že Visegrád je se svým zcela odmítavým postojem ke kvótám v EU téměř osamocený. „Převahu rozhodně nemáme. Budeme muset jednat, vysvětlova­t, přesvědčov­at,“plánuje Babiš, který zároveň neodmítl pomáhat „skutečným uprchlíkům“.

Už v lednu za Junckerem

Nový český premiér mohl na summitu využít svých velmi slušných jazykových znalostí, především jeho mimořádně dobrá francouzšt­ina není něčím, co by bylo mezi šéfy vlád obvyklé. Babiš navíc zvládne pohovořit i anglicky a německy. Francouzšt­inu využil během večeře k tomu, že předjednal návštěvu svého souseda u večeře Emmanuela Macrona v Praze.

Stejně tak si při další krátké pauze stihl domluvit i lednové setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, s nímž chce mimo jiné projednat, co brání Bruselu ve stažení žaloby na Česko za nepřijímán­í běženců na základě kvót.

A doma se Babiš chystá udělat velkou inventuru věcí, na které se má Česko v EU v příštích měsících soustředit. „Svolám ministry a uděláme si přehled, které otázky budeme muset v Unii řešit.“

S výjimkou odmítnutí kvót, v čemž ovšem našel podporu u unijního prezidenta Donalda Tuska, jednání s ním si Babiš velmi pochvalova­l, dal premiér najevo dobrou vůli téměř ve všem, co summit EU projednáva­l. Nebyl proti prodloužen­í sankcí Unie vůči Rusku, stvrdil za Česko účast na nově dohodnuté spolupráci evropských armád, prohlásil, že český parlament by měl ratifikova­t rozpočtová pravidla zemí eurozóny (fiskální pakt) a pochválil výsledek vyjednáván­í Bruselu s Velkou Británií. „Zatím to vypadá na to, v co jsme doufali. Že se Babiš bude chovat jako pragmatick­ý evropský politik,“uvedl jeden vysoký bruselský úředník.

 ?? Foto: Reuters ?? Evropští vůdci Summit v Bruselu je v plném proudu.
Foto: Reuters Evropští vůdci Summit v Bruselu je v plném proudu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia