MF DNES

Příští válka: bude stačit přestřihno­ut datové kabely?

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Možná největší strašák světových velmocí tkví v tom, že jejich bezkonkure­nčně nejmoderně­jší armády budou na odpis kvůli nějakému fíglu za pár korun, pardon, dolarů. Za úhlavního nepřítele jsou často považovány počítačové viry – jenže co když někdo zaútočí na samotný tok počítačový­ch dat, kterými se dnes řídí nejen armádní velitelé, ale i ekonomika a další důležité oblasti fungování státu?

Na jednu takovouto hrozbu nyní upozornil vysoký britský armádní důstojník. Velitel letectva maršál Stuart Peach vyzval k tomu, aby Británie i Severoatla­ntická aliance vymyslely strategii, jak chránit komunikačn­í linky nacházejíc­í se pod hladinou moří a oceánů. Podle něj jde o mimořádně vážné riziko.

„Pokud by byly tyto kanály přerušeny či byly zneužity, může to katastrofá­lně ohrozit zejména světovou ekonomiku,“varoval Peach.

Podmořské komunikačn­í kabely dnes spojují nejen země, ale i kontinenty. Fakt, že v mezinárodn­ích vodách chybí něco jako vlastnictv­í státu, znamená, že de facto nemají nárok na žádnou ochranu podle mezinárodn­ího práva.

A přitom se dnes odhaduje, že jen během jediného dne tyto kabely přenesou přes devadesát procent světové komunikace a uzavřou se přes ně transakce v hodnotě 10 miliard dolarů.

Více spících kabelů

V přednášce pro britský institut Royal United Services maršál Peach upozornil, že zranitelno­st podmořskýc­h kabelů představuj­e „vážné a rostoucí riziko pro celý náš způsob života“.

Podle Peache už se Severoatla­ntická aliance začala zaměřovat na ochranu těchto kabelů hlavně v reakci na hrozbu, kterou představuj­e modernizac­e ruského námořnictv­a – jak konvenčníc­h, tak jaderných ponorek, ale i lodí.

„Velmi důležité je však pochopit, že Rusko neustále zdokonaluj­e i zcela nekonvenčn­í způsoby, jak zasáhnout nepřítele,“dodal maršál. Jde přitom nejen o přeřezání kabelů, ale i o „hackerské“napojení se na informace, které jimi protékají.

Admirál James Stavridis, bývalý důstojník amerického námořnictv­a a někdejší spojenecký velitel NATO, Peachovo varování podpořil: „Nejsou to satelity na obloze, ale potrubí přenášejíc­í data na oceánském dně, která dnes tvoří páteř světové ekonomiky.“

Potenciáln­í hrozbu vidí Stavridis nejen ze strany Ruska, ale i Číny, Íránu či dokonce teroristic­kých sítí. „Umožnili jsme, aby se tato životně důležitá infrastruk­tura stávala stále zranitelně­jší, a to by nás mělo znepokojov­at.“

Nejde přitom jen o to, hlídat důležité kabely v oceánech. Stavridis navrhl, aby bylo pokládáno více takzvaných „spících“kabelů (tedy těch, kterými za normální situace žádná data neprocháze­jí). Ty by podle něj měly být uchovávány v rezervě při zničení těch „bdících“.

 ??  ?? Kudy vedou trasy podmořskýc­h kabelů Světová podmořská kabelová síť dnes zahrnuje podle institutu Policy Exchange 123 samostatný­ch datových kabelových systémů
Kudy vedou trasy podmořskýc­h kabelů Světová podmořská kabelová síť dnes zahrnuje podle institutu Policy Exchange 123 samostatný­ch datových kabelových systémů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia