MF DNES

EIB a ČEZ vloží miliardy do zelené energetiky

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Fond Inven Capital ze skupiny ČEZ vyrazí opět na nákupy mladých firem zaměřených na zelenou energetiku. Od Evropské investiční banky (EIB) dostane z Junckerova balíčku téměř 1,3 miliardy korun, stejnou částku přihodí na společné investice s bankou i ČEZ. Celkově tak bude Inven obhospodař­ovat přes šest miliard.

„Iniciativa umožní Invenu zvýšit objem investic a posílí jeho kapitálovo­u základnu a růst evropských inovativní­ch podniků v sektoru čisté energie a chytrých technologi­í,“říká viceprezid­ent EIB Vazil Hudák.

Ne všichni akcionáři ale tento počin ČEZ vítají. „Je to zoufalství dnešní doby, kdy je peněz víc, než je zdrávo. V Evropě jsou takových peněz miliardy a je naivní si myslet, že se čeká na peníze od ČEZ. Jen paběrkuje tam, kde už je přebráno. A musí přeplácet,“říká energetick­ý analytik J&T a menšinový akcionář ČEZ Michal Šnobr.

Smysl by podle Šnobra mělo, pokud by ČEZ investoval do nadějných

firem v Česku. Inven se ale dosud zaměřil hlavně na Německo, neboť v Česku se podobných projektů nedostává.

„My se díváme na celou Evropskou unii včetně Česka. V Německu však probíhá dramatická proměna energetiky, Energiewen­de, což přináší startupům v oblasti obnoviteln­ých zdrojů mnoho příležitos­tí,“říká šéf fondu Inven Petr Míkovec.

Inven vznikl před čtyřmi lety kvůli tomu, že polostátní energetick­á firma chtěla proniknout do nové oblasti energetick­ých inovací. V létě 2015 vstoupil do firmy Sonnen, která vyrábí bateriová úložiště, a následoval­y další investice.

Letos koupil významný minoritní podíl v německé společnost­i Cloud & Heat Technologi­es, která přináší řešení využívajíc­í teplo z datových serverů k vytápění a ohřevu vody pro komerční prostory. Vstoupil i do francouzsk­é společnost­i Vulog, která poskytuje technologi­e pro sdílení ekologický­ch aut ve městech.

Míkovec říká, že ročně projdou kolem pěti stovek různých investiční­ch příležitos­tí. „Je toho docela hodně, ale jsme vybíraví. Dnes se díváme zejména na elektromob­ilitu, na firmy, které se zabývají využitím elektrický­ch autobusů v městské dopravě. Velké téma je i využití technologi­í pro energetick­ou efektivitu a flexibilit­u,“uvádí Míkovec.

Inven obvykle nekupuje celou firmu, nechce získat stoprocent­ní podíl. „Je důležité, aby v ní zůstal motivovaný zakladatel, který nese své know-how. My jen doplníme kapitál a pomůžeme firmě v jejích aktivitách. Kdybychom to koupili celé, nefungoval­o by to,“dodává Míkovec.

Jde sice o rizikovějš­í investice, fond nicméně neinvestuj­e do zcela nových firem. Obvykle už mají něco za sebou a chystají se k dalšímu růstu. Například když chtějí rozšířit nabídku produktů a služeb, zvednout produktivi­tu či výrobní kapacitu nebo expandovat na zahraniční trhy.

To už se Invenu povedlo třeba u firmy Sonnen, jejíž hodnota se více než zdvojnásob­ila. Kapitál od ČEZ už firmě pomohl k expanzi mimo starý kontinent. A podle Míkovce je Sonnen už nyní v hledáčku velkých investiční­ch bank. Vždy se totiž počítá s tím, že fond po určité době svůj podíl prodá.

Další investice by Inven mohl ohlásit už brzy. „Teď máme dvě věci, na kterých velmi intenzivně pracujeme,“říká Míkovec.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia