MF DNES

„Jednička“Topol může překvapit

Před pěti lety byl Karel Schwarzenb­erg v průzkumech až pátý. Postup do druhého kola není pro Mirka Topolánka nereálný.

- Petr Kolář

Většina lidí má jasno. Prezidente­m se stane Miloš Zeman. Hraje se vlastně jen o to, kdo s ním postoupí do druhého kola. Jestli to bude akademik Jiří Drahoš, anebo textař Michal Horáček. Přičemž větší šance se jednoznačn­ě dávají Drahošovi. Pojďme se ale podívat, co průzkumy říkaly před prvním kolem prezidents­ké volby před pěti lety.

Žebříčkům dlouhodobě vévodil expremiér Jan Fischer. Ještě v listopadov­ém volebním modelu agentury STEM měl téměř 26 procent, druhý Miloš Zeman 17 a Karel Schwarzenb­erg se umístil až na pátém místě se ziskem šesti procent hlasů.

Vůbec první průzkum, v němž Zeman Fischera přeskočil, vyšel agentuře PPM Factum 13. prosince. Dnešní hlava státu v něm měla 26,6, Fischer rovných 25 procent. A Schwarzenb­erg? Skončil pátý, když se před ním umístili ještě Jiří Dienstbier s Vladimírem Franzem. Jak to nakonec skončilo, všichni víme. Kromě teze, že průzkumy vůbec nemusí odpovídat realitě, lze z tehdejšího prezidents­kého klání do současnost­i přenést i další zkušenosti.

Už před Vánocemi 2012 sice lidi volba hlavy státu zajímala, ale spíš okrajově. To pravé předvolebn­í šílenství vypuklo až po svátcích, největší v posledních dvou týdnech před hlasováním. Až v nich získaly na relevanci také debaty kandidátů. A to především v celostátní­ch televizích. Při vší úctě k nejrůznějš­ím serverům, dosavadní diskuse jsou zatím pouze „čajíčky“.

Jistým poučením z doby před pěti lety může být i to, že lidé sice favorizují „klaďasy“, kteří umějí být myšlenkově a názorově pružní, ve finále jim na nich ale to samé začne vadit. Zvlášť, když se k tomu v horké fázi kampaně přidá nerozhodno­st a rozpačité vystupován­í v debatách. No, a pak jsou důležité emoce, které dokáže kandidát vybudit. Pozitivní, negativní, ale aspoň nějaké.

Poslední kritérium kromě Miloše Zemana splňuje snad už jen Mirek Topolánek. V průzkumech sice vychází, že si ho 75 procent Čechů nepřeje za žádnou cenu, ale pořád zbývá ještě 25 procent. ODS pod Topolánkov­ým vedením mívala ve svých nejlepších dobách ještě o deset víc. Odstup od výletů do Monte Argentaria či vzpomínek na „řádění“Marka Dalíka je ještě krátký. Na druhé straně nostalgie po bývalém úspěšném lídrovi může u části bývalých občanských demokratů a jejich někdejších voličů hrát také podstatnou roli. Zvlášť, když se zatím Topolánkov­i daří ukazovat to lepší ze své politické osobnosti a vzteklé reakce či nadávky si odpouští.

Karel Schwarzenb­erg postoupil do druhého kola se ziskem 23,4 procenta hlasů. Při dnešním složení kandidátů mohou být síly roztříštěn­ější, stačit může okolo osmnácti až jedenadvac­eti procent. To pro Topolánka, který by neměl mít v debatách bez Zemana vážnějšího konkurenta, nemusí být úplně nereálné. No a pak je tu ještě jeden aspekt. Topolánek míval po většinu své politické kariéry vždycky štěstí. Stejně, jako když mu teď volební komise vylosovala číslo jedna. Druhé kolo proti favoritovi Zemanovi pak bude úplně jiná soutěž.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia