MF DNES

Festival absurdního populismu

- Jiří Koželouh programový ředitel Hnutí DUHA

Projednává­ní státního rozpočtu v nové Poslanecké sněmovně se mění ve festival prvotřídní­ho absurdního populismu. Na jevišti jako první přistál novopečený poslanec ODS s rozsáhlými zkušenostm­i ze skokanskéh­o můstku Jakub Janda. Předložil návrh na převod sedmi milionů určených na podporu rovných příležitos­tí žen a mužů do položky na rozvoj sportu, tedy do zdaleka nejdotovan­ější neziskové činnosti vůbec. Otázka je, zda tím uráží víc ty, již se snaží ve veřejném zájmu vytlačit diskrimina­ci žen do propadlišt­ě dějin, nebo spíš samotné sportovní funkcionář­e, kteří jsou zvyklí na poněkud štědřejší zvyšování darů od státu.

Hned za nováčkem přispěchal reprezenta­nt odpůrců ochrany divoké přírody a milovník stavebních pozemků v Národním parku Šumava. Kdo jiný než Jan Zahradník, taktéž z ODS. Ten pro změnu navrhuje vzít deset z třinácti milionů určených hlavně místním spolkům na malé projekty v oblasti ochrany přírody, ekologické výchovy či redukce odpadů. Možná chtěl poškodit větší organizace, jako je Hnutí DUHA, které v transparen­tních výběrových řízeních tohoto programu v minulosti několikrát uspělo (a několikrát také ne) s finančně malými projekty. Financoval­i jsme z něj například rysí hlídky pro ochranu této vzácné, užitečné a oblíbené šelmy. Naše příjmy ovšem stojí v první řadě na přízni tisíců drobných individuál­ních dárců a dárkyň. Na škrt poslance Zahradníka by tak doplatily například děti, které by díky těmto penězům měly ve třídách zařízení na měření oxidu uhličitého.

Z poslanecké dílny ODS pak pochází i návrh na zrušení patnácti milionů na podporu vzdělávání národnostn­ích menšin a multikultu­rní výchovu. Další škrty možná přibudou. Poslanci ODS, jež nyní často ráda káže o ohrožení demokracie, se tedy zároveň snaží podkopávat občanské aktivity, jež jsou nutnou součástí zdravé demokratic­ké společnost­i. Nezadají si tak se zástupci SPD, kteří chtějí škrtnout 200 ze 700 milionů na zahraniční rozvojovou spolupráci. Přitom právě ČR dokáže využít peníze velmi efektivně tak, aby opravdu pomáhaly – hlavně díky schopným neziskovká­m.

Věřím, že většina poslanců a poslankyň vidí reálné problémy naší země, které občané (s drobnou podporou státu) pomáhají řešit. Proto věřím, že nová Sněmovna takové absurdní populistic­ké návrhy odmítne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia