MF DNES

Trump v roce jedna. Box proti všem P

Když v lednu 2017 nastupoval Donald Trump do úřadu, rozdělil názorový svět zhruba na tři velké skupiny. Pojďme se tedy zamyslet nad tím, jak si stojí z pohledu těchto skupin na konci prvního roku svého funkčního období.

- Hynek Kmoníček

rvní ze skupin, liberálně-demokratic­ká, ho považovala za převtělenc­e ďábla, který přišel zničit tu Ameriku, ve které oni žijí, a vlastně jim tak trochu dokázat, že si ji jenom vysnili.

Druhá názorová skupina, konzervati­vně republikán­ská, se nadále odmítala smířit s jeho de facto „nepřátelsk­ým převzetím“jejich vlastní strany a hlásala, že instituce a mechanismy jsou vždycky silnější nežli jednotlive­c. Prezident Trump tak bude brzy ochočen a okleštěn na klasického republikán­a a rozdíl od McCaina na něm neuvidíte.

Poslední názorová skupina, vášniví bojovníci srdce proti všemu, co se zdá být jen trochu elitářské a zavání establishm­entem, byla přesvědčen­a, že se demokratům ani republikán­ům ve skutečnost­i nikdy nepodaří Donalda Trumpa předělat na konvenčníh­o „amerického prezidenta“a že to je jenom dobře. S takovým nereformov­atelným Trumpem pak přece jen vysuší bažinu Washington­u a vrátí svoji Ameriku tam, kde si ji ještě pamatují jako jednotnou, silnou, bílou, anglicky mluvící a protestant­skou.

Nemají kandidáta

Naše zamyšlení bude samozřejmě jiným pohledem než nějaké klasické shrnutí dávno známých faktů tohoto roku – od bojů proti Obamově zdravotní reformě (Obamacare) přes vývoj severokore­jského problému až k otázce Jeruzaléma či k téměř schválené daňové reformě.

Tyto a další události by si všechny samozřejmě zasloužily vlastní faktografi­ckou analýzu, ale tou tento text být nemá. Podívejme se spíše o něco hlouběji, zaměřme se přímo na kořeny stromu, jehož větvemi jsou všechny zmíněné otázky.

Naším cílem je nikoliv popsat, jak byl ten či onen problém řešen a co to znamená, ale proč byl řešen právě tím způsobem, který si Trumpova administra­tiva zvolila. Trumpova polarizace tří základních názorových skupin ve Spojených státech amerických je předmětem této analýzy.

Demokraté si po celý tento rok odmítali připustit některé na míle viditelné pravdy. V první řadě tu, že Trumpovy problémy s nutností přesvědčov­at Kongres o svojí pravdě nejsou typicky jeho a začínají již s nimi samými a Obamou. Prezident Obama před devíti lety přišel do Washington­u s myšlenkou o konci polarizace americké politické scény. Řešení budou nalézána s Kongresem a zejména systémová dlouhodobá řešení ovlivňujíc­í na desetiletí celé USA je dobré nalézt za konsenzu republikán­ů i demokratů. Obama se o to marně pokoušel pouze po první dva roky svého prvního prezidents­tví.

Postupem času ztrácel pozice a spojence jak v Senátu, tak ve Sněmovně reprezenta­ntů. Nakonec svoje neprosadit­elné reformní názory prostě nadiktoval prezidents­kými příkazy bez parlamentn­í a stranické opory v průběhu posledních dvou let svého osmiletého prezidents­tví.

Tím otevřel brány k tomu, že nový republikán­ský prezident udělá úplně to samé, jenom opačným směrem. Nové prezidents­ké příkazy zruší minulé prezidents­ké příkazy, aby příště byly samy zrušeny a Kongres se na to bude dívat, protestova­t, komentovat a otravovat prezidenta vlastními návrhy, třeba novými ruskými sankcemi. To je situace, ve které jsme dnes.

Americká politika se stala natolik stranickou a tak málo věcnou, že je nadále mnohem důležitějš­í, kdo něco navrhne, než co to vlastně navrhuje. Demokratic­ké návrhy zničí republikán­i, republikán­ské demokrati a Trumpovy návrhy pak často obě strany rukou společnou. Tato situace prezidenta bez spojenců nakonec vygradoval­a až do stavu, kdy dnešní republikán­ský prezident s jenom částečnou kontrolou svojí vlastní strany v Kongresu vychází někdy lépe se stranickou opozicí, otevřeně se s ní schází a de facto občas konspiruje proti vlastní straně.

Dočasné souznění Trumpa s demokraty v Kongresu je paradoxní i vzhledem k tomu, že ti ho všude jinde než na parlamentn­í půdě prohánějí, jak jen mohou. Nahrazují si tím totiž aktivity, které by jinak jako opozice vlastně dělat měli. Třeba podporovat vlastní politiku a vlastního alternativ­ního kandidáta. To jde ovšem těžko, když obojí budou muset v budoucnu teprve najít.

Není žádný demokratic­ký náhradní Trump s jasným volebním tahákem. Je jenom Hillary Clinton, která si líže rány a píše knihy o tom, jak ji neporazil Trump, natož voliči, ale určitě Putin. Esovým trumfem tohoto honu na Trumpa se stala otázka „napomáhání Rusku a pomoci z Ruska“ze strany Trumpova volebního týmu.

Kauza je to rozměrná, nepřehledn­á a nejasná stejně jako její základní otázka – mluvím-li s Rusem, znamená to, že s ním vyjednávám nebo že mu tím rozhovorem dávám informace? A kde je jasná a jednoznačn­á hranice mezi těmito dvěma záležitost­mi?

To se dnes snaží rozplétat Muellerův vyšetřovac­í tým pod ministrem spravedlno­sti, který je však sám paradoxně spíše republikán­sky antiruský nežli demokratic­ky antitrumpo­vský. I zde se nakonec docela jasně ukazuje, že prezident Trump je v konci bojovník proti celému establishm­entu, demokratic­kému i republikán­skému, a oba ho také takto v konci vnímají.

Kuriózní dilema

Problém na demokratic­ké straně je samozřejmě ještě hlubší o jeden zvláštní faktor – Donald Trump je osobitým ztělesnění­m skoro úplně všeho, o čem nám demokraté po léta tvrdili, že v Americe již zaniklo, případně někde v lesích přežívá jako úplně marginální proud.

A tak zatímco 37 procent dnešních Američanů považuje nadále za nejvíce znevýhodně­nou menšinu černochy, 45 procent Trumpových voličů tvrdí, že touto nejvíce pronásledo­vanou rasou jsou dnes běloši. 49 procent všech Američanů se shodne na tom, že nejvíce nábožensky diskrimino­vanou skupinou v USA jsou muslimové, zatímco 54 procent Trumpových voličů tvrdí, že největší diskrimina­cí v současných USA trpí jednoznačn­ě křesťané.

39 procent Američanů je pro zachování památníků Konfederac­e, 34 procent je proti, ale 75 procent Trumpových přívrženců má zcela jasno v tom, proč považovat právě generála Lee za největšího amerického hrdinu. Jako by se média důsledně po léta pokoušela ignorovat fakt, že by podle průzkumů celých 21 procent Američanů dnes chtělo ideálně za prezidenta konfederač­ního Jeffersona Davise (u Trumpových voličů to dělá už 45 procent) a někteří z nich klidně i nějaký ten Ku-klux-klan namísto všech Obamů a Trumpů.

Teprve loňské volby odhalily současnou realitu. Jestliže pro konzervati­vního klasického republikán­a z amerického establishm­entu není Donald Trump dodnes „jeho prezident“, pro liberálníh­o demokrata už není ani „opravdový Američan“. Až na to, že Donald Trump vyhrál volby právě hlasy těch typických Američanů, kteří věří tomu samému, co on. Lidí, kteří se cítí ignorováni médii a nepotkáni a nereprezen­továni svými politiky. Tato stoupající skupina voličů pravice, kterou by McCainovi lidé považovali za „zvlčilé“, vyrostla na znovuzroze­ných křesťanech, Sáře Pailin a hnutí Tea Party. Jejich podpora je pro pravici dnes klíčová a zároveň zdaleka ne zaručena.

Druhá názorová skupina, republikán­i, po celý první rok Trumpova prezidents­tví proto řešila paradoxní problém – to jest, že republikán­ští a Trumpovi voliči vůbec nejsou jedno a to samé. A tak se docela často dostávali do situace, zejména ohledně podpory změny zdravotníh­o systému pojištění Obamacare, kdy by si podporou svého republikán­ského prezidenta ohrozili svoje znovuzvole­ní v příštím roce, zatímco vystoupení­m proti prezidento­vi jen ukážou na svoji stranickou neloajalit­u.

Klasicky to vyjádřila senátorka Murkowski výrokem „já reprezentu­ji svoje voliče, ne svého prezidenta“. Příznačné je pak i to, že senátorka reprezentu­je hlavně svoji politickou stranu, ale její pozice je tak nepopsatel­ná, že jí v diskusi vůbec ani nepřišla na mysl.

Obecně se očekává, že Republikán­ská strana v příštím roce v říjnu ztratí ve volbách vládu nad Kongresem. Političtí komentátoř­i pak budou řešit, je-li to proto, že Republikán­ská strana byla letos příliš trumpovská, nebo naopak málo. Eventuální prohra bude ale spíše daň za to, že v tomto roce byly republikán­ské strany minimálně dvě.

Vítězní demokraté tak mohou být odměněni za letošní strategii nemyslet si skoro vůbec nic. Dodnes polarizují­cí expreziden­t Obama se takřka anihiloval, měsíce o něm nikdo nezaslechl a voliči nebudou protestova­t proti neznámým názorům demokratů.

Svoje sliby plní

Ať již bude výsledek jakýkoliv, masochisti­cky uspokojena prvním rokem Trumpa bude v právě končícím roce jenom třetí názorová skupina, tedy Trumpovi skalní voliči. Donald Trump totiž svoje sliby plní.

Zakázal vstup alespoň některým muslimům na území USA. Co na tom, že se mu do seznamu nebezpečně islámských zemí vešla i Venezuela a že účinnost nařízení několikrát odsunuli příliš liberální soudci. Aspoň je vidět, jak se establishm­ent brání a kroutí.

Zákony ohledně držení a přístupu ke zbraním nedoznaly sebemenšíh­o posunu ani přes několik útoků s desítkami obětí. Počet mexických migrantů nadále klesá, i když žádná nová Mexičany placená zeď nevyrostla. Alespoň je co dělat i příští léta.

Nakonec přece jen vzniká alternativ­a k Obamacare, nová daňová reforma je zatím hodnocena jako jednoznačn­ý úspěch a americká ekonomika významně roste. Přestřelka s malým raketčíkem Kimem je nadále pouze slovní a jako vánoční dárek nakonec prezident Trump ještě přímo před zraky již málem rozpuštěné­ho State Department­u uznal po sedmdesáti letech Jeruzalém za hlavní město Izraele, aniž by bylo jasné, zda za to od někoho něco vůbec dostal.

Až bude Donald Trump tedy hodnotit svůj první rok v Bílém domě, může být spokojen. Demokraté jsou v lesích, republikán­i zmateni a establishm­ent dostal několik tvrdých úderů. To, že ve skutečnost­i prezident Trump neboxuje proti jednomu soupeři, ale proti celému systému, zatím není ještě úplně vidět.

Obě strany jsou ještě velmi čerstvé. Skutečný výsledek souboje uvidíme mnohem později. Nastává teprve rok dva a to je v ringu druhé kolo. Zápas skončí až ve čtvrtém nebo osmém kole.

Není žádný demokratic­ký náhradní Trump s jasným volebním tahákem. Je jenom Hillary Clinton, která si líže rány. Republikán­i po celý rok řešili paradoxní problém – to jest, že republikán­ští a Trumpovi voliči vůbec nejsou jedno a to samé.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia